La Generalitat consolida el seu projecte de residències artístiques ‘Cultura Resident’ i selecciona deu nous creadors

706

Actualitat Diària

El programa de residències per a creadors, ‘Cultura Resident’ de la Generalitat, ha seleccionat a deu nous creadors que realitzaran pròximament les seues residències de producció, investigació i mediació cultural a Alacant, Castelló i València, respectivament.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha explicat que “es compleix la tercera edició d’un projecte impulsat per la Generalitat que busca enfortir la creació contemporània i el teixit cultural valencià, un projecte del qual ja se n’han beneficiat nombrosos creadors i que continuarem secundant per a combatre la precarietat laboral i contribuir a la seua professionalització”.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont ha manifestat que “la cultura no para i el suport a la creació artística a la nostra Comunitat és ara més necessari que mai” i ha recordat que “el programa ‘Cultura Resident’ és un programa autonòmic únic i pioner que facilita als creadors, temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball. Les creadores i creadors seleccionats podran realitzar les seues residències una vegada haja acabat el període de confinament per l’alerta sanitària”.

Un total de 169 projectes s’han presentat a aquestes tres convocatòries que mostren l’heterogeneïtat de l’àmbit artístic contemporani, amb una gran diversitat de disciplines com ara arquitectura, fotografia, videocreació, arts visuals i escèniques, entre altres; així com diferents interessos i temàtiques com l’emergència climàtica, l’anàlisi del paisatge i l’entorn urbà, la tradició oral, la visibilitat de la dona, les formes de relació i la col·lectivitat.

Pérez Pont ha destacat que “els projectes seleccionats són propostes molt lligades a l’entorn i als contextos on es desenvolupen, així com a les persones que els habiten, per a buscar un nexe entre art i societat, entre la creació i els públics”.

Convocatòria de producció artística

La convocatòria de producció artística, que es desenvoluparà al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, ha seleccionat per a les residències de dos mesos els projectes ‘Turista un millón’, de Juan Carlos Aguilera, un projecte artístic sobre l’illa de Tabarca, el turisme i la perseverança; i ‘Mistèria’, de Blanca Añón, una proposta escènica que parteix del Misteri d’Elx per a visibilitzar un canvi paradigmàtic en la percepció de la dona.

Per a les residències de quatre mesos s’han seleccionat les propostes ‘El 2 %’ de Ruth Montiel, que investiga el percentatge que separa l’humà del simi, i suma la investigació artística als estudis actuals sobre l’antropocé; i ‘La magia es una alquimia’, d’Abel Jaramillo Arévalo, un projecte audiovisual que pren com a punt de partida la idea de la memòria, la mort i la construcció de relats.

El programa oferirà als creadors i creadores una dotació econòmica per a cada projecte de 1.200 euros mensuals en concepte d’honoraris; 3.000 euros per a producció, per a les residències de dos mesos, i 4.000 euros per a les de quatre. Així mateix el Consorci de Museus es farà càrrec de les despeses de viatge d’inici i fi del període de residència.

Convocatòria d’investigació artística

Les propostes d’investigació es realitzaran al Menador Espai Cultural de Castelló i per a les residències de dos mesos s’han seleccionat els projectes ‘Dones creadores a Castelló’, d’Irene Gras Cruz,’ un projecte que naix de la necessitat d’investigar i crear un arxiu de dones artistes relacionades amb la província de Castelló, i ‘La gota de leche. Nodrizas y lactancias mercenarias’, de Maria Laura Ríos García, una investigació sobre les representacions visuals de les nodrisses, a partir de registres personals i documents privats de dones que treballaren a la Casa de Maternitat i Expòsits i La Inclusa de l’Hospital General de València, entre altres.

Per a les residències de quatre mesos s’han seleccionat les propostes ‘Mira si he corregut terres’, de Mar Gutiérrez i Gargallo (Mar Reykjavik), una peça escènica que, dividida en cinc actes, recull un estudi per parts de les tradicions; i ‘Espacio intermedio’ d’Agustín Serisuelo, una investigació sobre la transformació del paisatge com a element cultural a partir dels terrenys erms i abandonats que es troben a la perifèria de la ciutat de Castelló.

Per al desenvolupament de les residències el programa preveu una dotació econòmica de 1.200 euros mensuals en concepte d’honoraris; 1.500 euros destinats a despeses de desenvolupament de la investigació per a les residències de dos mesos i 2.000 per a les de quatre, a més de les despeses de viatge d’inici i fi del període de residència.

Convocatòria de mediació cultural

Amb una duració de sis mesos, per a les residències de mediació cultural, que acollirà el Centre del Carme Cultura Contemporània de València s’han seleccionat les propostes d’‘El hueco’ de Francisca Javiera Soto, Carolina Fernández i Álvaro Martín de Ruedas. Es tracta d’un projecte sobre la memòria col·lectiva i el valor del patrimoni cultural en el qual es treballarà juntament amb els veïns del barri del Carme. D’altra banda, la proposta de Néstor Morente Martín, ‘València Republicana’, és un projecte d’acompanyament des del diàleg i la interacció social per a evitar una regressió cultural.

Cada proposta disposarà d’una dotació econòmica de 1.200 euros mensuals en concepte d’honoraris i 2.000 euros destinats a despeses de desenvolupament del projecte. El Consorci de Museus es farà càrrec també amb les despeses de viatge d’inici i fi del període de residència.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací