La Diputació conclou les obres del col·lector de Borriol fins a la depuradora de Castelló per a donar una solució definitiva

769

Actualitat Diària

La Diputació de Castelló ha donat ja per conclosos els treballs per a construir una canalització des de Borriol fins a la depuradora de Castelló, que resoldrà de manera definitiva els problemes que han generat durant els últims anys les aigües residuals de la localitat. Ha sigut un any d’actuacions sobre el terreny i una inversió de 2,26 milions d’euros, complint així els terminis estimats i culminant una demanda històrica de la localitat borriolenca. El pas ara és obrir un període de proves, per a comprovar que tot funcione correctament.

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat la importància de les actuacions que s’han desenvolupat en la zona durant un any, “perquè es tanca un projecte que potser s’ha allargat en excés, però que per fi ens permet acabar amb el problema de contaminació que generava una depuradora que no donava proveïment”. Per a Martí, l’esforç de la Diputació i la Generalitat, al costat del suport dels ajuntaments de Castelló i Borriol, “ens permet tancar un gran problema ambiental per a la zona, tema que ens preocupa i que, a nivell global, serà una de les principals preocupacions de la nova Diputació”.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el diputat provincial de Cicle Integral de l’Aigua, Ignasi Garcia, ha insistit en la necessitat de “protegir les reserves d’aigua dels nostres aqüífers”. En eixe sentit, Garcia ha qualificat de “bona notícia” que “les primeres proves de funcionament del col·lector de Borriol s’estiguen duent a terme ja sense abocaments ni filtracions” i que “s’acabe per fi amb les molèsties que aquestes generaven en la població”.

Fa una mica més d’una setmana ja es va procedir a desviar l’aigua residual que entrava a la depuradora de la localitat fins al col·lector, la qual cosa ha permés contemplar que no hi ha cap incidència rellevant en el transcurs del recorregut que realitza entre Borriol i Castelló.

Amb això, segons assenyalen els equips tècnics de la institució provincial, s’ha comprovat que no hi ha cap classe d’abocaments, alguna cosa que sí que es produïa amb l’actual depuradora. En aquest sentit, si es compleixen les previsions, durant els pròxims dies es procedirà a iniciar les tasques de buidatge del reactor i decantador, així com la desinstal·lació d’equips i transport del material emmagatzemat en la EDAR de Borriol. Tot conclourà amb la demolició definitiva de les instal·lacions, que alliberaran així una superfície per a la localitat.

La depuradora d’aigües residuals de Borriol no era capaç de tractar totes les aigualeix que genera el municipi, per aquest motiu s’hagen buscat solucions que han passat per per canalitzar aquestes aigües fins li estació depuradora de Castelló i realitzar el tractament conjunt, reduint així els costos del tractament i complint el municipi de Borriol la legislació vigent en matèria de l’abocament d’aigües residuals.

Les obres, executades per la UTE Facsa-Jujosa, han consistit en:

• Estació de bombament amb dues bombes de 2,4 Kw i impulsió inicial, de diàmetre 110 mm i 280 metres de longitud, des de l’actual EDAR de Borriol fins al punt de descàrrega en l’Av. Saragossa (Borriol)

•Col·lector per gravetat, de diàmetre 400 mm i 3.425 metres., dins del terme de Borriol, des del punt de descàrrega fins a l’estació de bombament de la Marie Claire.

• Estació de bombament amb dues bombes de 15 Kw i impulsió de diàmetre 250 mm. i 3.456 metres de longitud, fins al punt de descàrrega al costat de la rotonda existent en la CV-151 d’accés a la N-340 i al nou cementeri.

• Col·lector per gravetat, de diàmetres entre 500 – 800 mm. i 3.910 m de longitud total, dels quals 1.687 es correspon a nou col·lector i la resta són trams existents que es mantenen, en el terme de Castelló de la Plana, des de l’anterior punt fins a la Rotonda de la Gaiata, en l’Av. Benicàssim (Castelló).

• Execució de quatre alleujaments en diferents zones de la ciutat de Castelló: Av. Benicàssim, Riu Sec, Ronda Magdalena, Camí la Plana–Camí Caminàs.

• Millora dels bombaments del riu Sec amb bomba de 45 Kw i de la Plana a Castelló i bombes de 13.5 Kw

 

Dels 2,6 milions d’euros, 1,4 s’han invertit en terme municipal de Borriol i 1,2 en el de Castelló. La Conselleria aporta el 90% del pressupost, assumint la Diputació el 10 per cent restant. Una vegada l’obra entre en funcionament, la institució provincial s’encarregarà de la gestió de les dues estacions de bombament de Borriol, quedant en mans de l’Ajuntament de Castelló el control de les estacions del seu terme municipal.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací