La Diputació aferma Repoblem en 2018 amb l’acolliment d’1.000 famílies en les Unitats de Respir Familiar i Escoles Matineres

El servei que ja presta en 66 municipis consolida aquestes iniciatives com a fonamentals en la lluita contra la despoblació

1294

ActualitatDiària

La Diputació de Castelló aferma enguany una de les seues actuacions estratègiques com és el seu programa Repoblem gràcies al bon acolliment que han tingut les Unitats de Respir Familiar i els Escoles Matineres. El servei que el Govern Provincial presta a través d’aquests recursos a 980 famílies de 66 municipis de la província consolida aquestes iniciatives com a fonamentals en la lluita contra la despoblació a l’interior, complint amb el seu objectiu de permetre la conciliació laboral, personal i familiar tant de les famílies amb fills de menys de dos anys d’edat com dels familiars que assumeixen la cura de persones majors o dependents, amb l’atenció i cura permanent que requereix.

La diputada d’Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha visitat aquesta setmana la Unitat de Respir Familiar de Sant Jordi i la escola matinera de Traiguera per a conèixer les inquietuds dels seus treballadors i conèixer en primera persona el dia a dia d’aquest servei de la Diputació. “No hi ha millor prova de la utilitat d’aquests serveis que l’alta demanda que s’ha generat en tots els pobles en els quals s’ha engegat i el gran interès de molts alcaldes per acollir en els seus pobles una unitat de respir familiar o una escola matinera. La satisfacció tant de treballadors com dels propis usuaris amb la quantitat d’activitats que realitzen en els centres ens motiva encara més a continuar amb aquesta iniciativa del Govern Provincial per igualar oportunitats en tot el territori castellonenc”.

En aqueix sentit, Vicente-Ruiz ha posat en valor l’efecte que estan tenint tant les Unitats de Respir Familiar com els Escoles Matineres en la consolidació de població en les zones de l’interior com a part del programa Repoblemcontra la despoblació. “He conegut casos en els quals aquests recursos han decantat la decisió de quedar-se a viure en el poble per a famílies que ja es plantejaven deixar el seu habitatge per falta de serveis en els seus pobles en aquest sentit. La cura de les persones majors, igual que ocorre amb els Escoles Matineres és en molts casos motive d’incompatibilitat d’horaris laborals per a familiars, i el poder generar recursos en els pobles per a conciliar i per a millorar la qualitat de vida de les nostres persones majors és motiu de satisfacció perquè complim amb el nostre objectiu d’igualar oportunitats i recursos en tota la província i millorar la qualitat de vida en els pobles de Castelló”.

Cal assenyalar que a més dels objectius ja citats d’aquestes Unitats de Respir Familiar, es constitueixen en un marc adequat en l’entorn immediat de l’usuari per al desenvolupament de les relacions personals i socials, faciliten la permanència de l’ancià en el seu entorn habitual així com les prestacions bàsiques relatives a la higiene, salut, informació i orientació, activitats recreatives i socials, a més d’assessorar a les famílies en l’adquisició d’habilitats en la cura de les persones.

En breu es coneixeran les noves unitats

La Diputació de Castelló va tancar el passat 15 de gener el termini de petició per a ajuntaments i AMPAS en el cas de EscolesMatineres de les subvencions que permeten aquests serveis en els municipis de menys de 10.000 habitants.

Així, la Diputació té previst ampliar a 10 municipis més, i amb açò seran 66, les Unitats de Respir Familiar, i en 15 municipis més els Escoles Matineres, que arribaran a un total de 25 municipis durant aquest exercici. “No hi ha millor prova del nostre compromís contra la despoblació i per la igualtat d’oportunitats de tots els castellonencs independentment d’on trien viure que aquest reforç de polítiques tan importants que estan donant tan bons resultats en l’àmbit rural”, ha indicat Vicente-Ruiz.

Així, la Diputació ha consignat una partida de 480.000 euros que contempla tant el manteniment dels centres ja habilitats com l’engegada de 10 noves Unitats de Respir Familiar; també 121.000 euros a l’adequació d’equipament dels Escoles Matineres i la contractació de monitors per a prestar aquest servei.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací