La Comunitat Valenciana lidera la taxa de demandes de dissolució matrimonial

456

Actualitat Diària

La Comunitat Valenciana presenta en l’actualitat una taxa de demandes de dissolució matrimonial de 6,6 per cada 10.000 habitants, la més alta al costat de Canàries i molt per sobre de la mitjana nacional, que se situa en el 5,4. Així es desprèn de les dades fetes públiques avui pel Servei d’Estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El nombre total de demandes de separacions i divorcis presentades a Espanya durant el tercer trimestre de 2020 ha augmentat un 16,6 per cent respecte al mateix període de l’any anterior. A la Comunitat Valenciana, aquest increment interanual ha estat del 23,3 per cent, en passar de 2.723 demandes a 3.360.

Aquest repunt del nombre de procediments judicials relacionats amb la ruptura de les parelles es produeix després de l’impacte que el confinament, la suspensió de terminis processals i l’adopció de mesures de seguretat i higiene per a fer front al COVID-19 van tenir en l’activitat dels òrgans judicials entre abril i juny d’enguany, que es va traduir en importantíssimes reduccions en tots els tipus de demandes.

Després de les fortes disminucions observades en el trimestre anterior, s’han observat increments interanuals en gairebé totes les formes de dissolució matrimonial.

Així, a la Comunitat Valenciana la xifra de demandes per separacions consensuades va augmentar un 6,3 per cent (de 95 a 101), mentre que la de divorcis consensuats es va disparar un 29,4 per cent, de les 1.555 registrades entre juliol i setembre de 2019 a les 2.012 comptabilitzades en el mateix període de 2020.

També van augmentar, en concret un 18,4 per cent, els procediments de divorcis no consensuats (sense acord entre les parts), des dels 1.027 del tercer trimestre del passat any als 1.216 d’enguany. Únicament van baixar les separacions no consensuades, de 43 a 31 (un 27,9 per cent) i les demandes de nul·litat matrimonial, de 3 a 0.

 

Per províncies, Alacant va registrar en el tercer trimestre de l’any 695 demandes de divorcis consensuats, 479 no consensuats, 32 de separació sense acord i 12 de separació amb acord. A Castelló aquestes xifres es van situar, respectivament, en 199, 103, 4 i 0. A la província de València les demandes de divorci consensuat van ascendir a 1.118, els divorcis no consensuats a 634, les separacions amb acord van ser 65 i les no consensuades, 19.

El Reial decret llei 16/2020, de 28 d’abril, de mesures processals i organitzatives per a fer front al COVID-19 en l’Administració de Justícia, conté la “regulació ex novo d’un procediment especial i sumari per a la resolució de qüestions relatives al dret de família directament derivades de la crisi sanitària” que va estar operatiu durant l’estat d’alarma i fins a tres mesos després de la seva finalització.

Les dades relatives a aquest procediment es van incloure en l’apartat “judicis verbals relatius al dret de família” dels butlletins trimestrals.

Si bé no és possible determinar quants processos d’aquest tipus van ingressar en els òrgans judicials de tota Espanya, al no tenir reflex individualitzat, sí que s’observa un increment en l’ingrés dels judicis verbals relatius al dret de família, tant en el segon trimestre com en el tercer.

Procediments de modificació de mesures en processos de separació i divorci i de guàrdia, custòdia i aliments de fills no matrimonials

Totes les demandes de modificació de mesures, tant matrimonials com no matrimonials, han mostrat importants increments interanuals entre juliol i setembre respecte al mateix trimestre de l’any 2019. Les presentades per acord de les parts a la Comunitat Valenciana van passar de 315 a 346 (un 9,8 per cent més), mentre que les no consensuades van augmentar un 8 per cent, de 899 a 971.

El mateix va ocórrer amb les modificacions de mesures relatives a la guarda, custòdia i aliments de fills no matrimonials. En aquest apartat, les consensuades van experimentar un augment del 78,3 per cent, en situar-se en 649 entre juliol i setembre d’enguany, enfront de les 364 comptabilitzades un any abans.

Per part seva, les modificacions de mesures de guarda i custòdia sense consens van créixer un 18,5 per cent, des de les 617 del tercer trimestre del passat any a les 731 del mateix període de 2020.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací