La Comunitat Valenciana lidera a Espanya l’obtenció de certificats de qualitat turística en museus

682

Actualitat Diària

La Generalitat, a través de Turisme Comunitat Valenciana, mostrarà en el V Congrés Internacional de Qualitat Turística, que té lloc aquest dijous en la localitat de Tenerife del Port de la Creu, els resultats que estan obtenint els museus valencians en el seu procés d’implantació de sistemes de qualitat i obtenció, després d’això, de la marca ‘Q’ de Qualitat Turística.

El citat congrés, que organitza l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), és una de les cites imprescindibles del sector turístic, atés que es donen cita, cada dos anys, prop de 400 professionals procedents de diferents països per a debatre, analitzar i definir estratègies comunes en matèria de gestió de la qualitat i la seua certificació.

En la trobada es debatran els principals reptes als quals s’enfronta el turisme, així com la importància d’apostar per la qualitat certificada i més concretament per l’obtenció de la marca ‘Q’ de Qualitat Turística que concedeix el ICTE en tots els components de la cadena de valor turística: empreses d’allotjaments, d’intermediació turística, oferta de restauració, platges, oficines de turisme, serveis de transport vinculats al turisme, oferta de turisme actiu, parcs naturals i, des de fa uns pocs mesos, l’oferta museística de les destinacions turístiques.

Cal assenyalar que la Comunitat Valenciana ha sigut pionera a nivell nacional a emprendre el procés d’implantació de la norma nacional UNEIX 302002 per a museus i col·leccions museístiques i que el procés s’ha dut a terme, tant en 2018 com en 2019, en el marc d’un conveni de col·laboració anual subscrit entre Turisme i el ICTE.

Cal destacar que a través del conveni de col·laboració subscrit en 2018, van participar en la primera fase del projecte 26 museus de la Comunitat Valenciana. En aquesta primera fase, el ICTE va realitzar un complet diagnòstic de situació dels museus participants, així com la definició de plans de millora i activitats a realitzar per aquests en gestió d’infraestructures i equipaments, prestació de serveis a l’usuari i organització del sistema de qualitat.

Després dels bons resultats en 2018, en 2019 s’ha subscrit novament un conveni de col·laboració per un import global de 100.000 euros i una doble finalitat: continuar avançant en la implantació de sistemes de qualitat turística en els museus de les destinacions turístiques de les tres províncies i desenvolupar actuacions de promoció en el mercat intern de la Comunitat Valenciana de l’oferta turística que disposa ja de la marca ‘Q’ de qualitat. En l’actualitat, prop de 40 museus valencians estan participant en el.

La Comunitat Valenciana ocupa el primer lloc en el rànquing nacional de museus certificats amb la marca “Q” doncs al primer que el va aconseguir en 2018 (el MARQ d’Alacant) es va unir poc després el MUPLA, Museu Visigot de Pla de Nadal a Riba-roja de Túria. Els altres dos museus espanyols que han aconseguit fins hui aquest certificat són el museu Nacional Thyssen-Bornemisza (Madrid) i el Museu Guggenheim de Bilbao.

La Comunitat Valenciana: una destinació ‘Q’

La Comunitat Valenciana, amb 194 certificats “Q” (el 12,5% nacional) ocupa, després d’Andalusia (301) i Galícia (283), la tercera posició en el rànquing de comunitats autònomes amb serveis turístics certificats amb la marca qualitat turística.

Dels 26 subsectors turístics que actualment disposen de norma de qualitat contra la qual auditar-se, la Comunitat Valenciana lidera la primera posició en set d’ells (càmpings, convention bureaux, palaus de congressos, destinacions turístiques intel·ligents, guies de turisme, transport turístic i museus) i la segona en quatre més (hotels, platges, oficines d’informació turística i ports esportius).

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací