La Comissió de Seguretat de Castelló no serà ‘de pa sucat amb oli’, el PP demana tots els expedients complets

832

La primera sessió, que a penes ha durat mitja hora, augura un procés que pot durar diversos mesos

La Comissió d’Investigació sobre els temes de Seguretat no es quedarà en ‘la superfície’ dels temes a tractar. D’això ha deixat constància el Grup Popular, que ja ha sol·licitat de manera oficial i per deixar-ne constància l’acta, no els contractes d’adjudicació d’equipament de la Policia Local i Sala de Seguretat, sinó els expedients complets des que es va iniciar la seua tramitació. Així les coses, la Comissió s’allargarà diversos mesos.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

Si algun havia pensat que la Comissió d’Investigació sobre els temes de Seguretat de l’Ajuntament de Castelló seria un passeig breu i senzill, s’equivocava per complet.

Així ha quedat constància aquest matí, una vegada que s’ha constituït de forma oberta la primera reunió, amb assistència de mitjans de comunicació, en el qual el Grup Municipal Popular, no ha deixat passar una coma per alt.

La Comissió ha començat amb cert retard. Per a començar, el vicepresident d’aquesta, Fernando Navarro, no ha pogut assistir, i ha enviat a la seua companya que, quan s’ha presentat, només quedava el ‘amén’ de la sessió. També faltava un membre del PSOE, Jorge Ribes. Encara que en aquest cas, quan s’ha preguntat per la persona que l’anava a substituir, ningú tenia molt clar qui seria, i finalment, li ha tocat a David Donate. Això i el retard d’alguns dels membres, ha convertit l’inici de la Comissió, com si fóra un esdeveniment de pur tràmit, que finalment no ha sigut així.

El president d’aquesta Comissió, Vicente Vidal, portaveu adjunt de Ciutadans, completament afònic, ha demanat responsabilitat a tots els membres d’aquest òrgan, i els ha instat que assumiren la seua responsabilitat, i guardaren la major puntualitat en les pròximes reunions.

Però quan la cosa ha començat a posar-se seriosa, ha sigut quan Vicente Sales, del GM Popular, ha protestat entorn de la ‘acta de la sessió anterior’ que es referia a la visita realitzada a la Sala de Seguretat. Una visita que no formava part de les reunions acordades, i que solament havia de servir com a element informatiu abans de començar la gestió d’aquesta investigació. Si a més, s’afig el fet que aquest ‘acta’ se’ls ha entregat aquest mateix matí, abans de la reunió, pot entendre’s que el regidor popular es manifestara molest.

Com posteriorment informava Vicente Sales, la visita a la Sala va ser un acte previ, merament informatiu. I així ho va preguntar ell i va quedar constància quan es van desplaçar a la Sala de Seguretat el passat 8 de novembre. Va ser una visita breu, va esmentar, de tot just 15 minuts en el qual el responsable de la Policia Local (que es traslladarà a Palma al gener), va donar algunes explicacions, i poc més. Des del punt de vista de Vicente Sales, no era la persona més indicada per a comentar el tema, ja que part de la investigació que es realitza se centrarà en algunes de les gestions administratives que s’han realitzat durant els últims anys, en els quals aquesta persona ha estat al capdavant.

Després de la intervenció de Sales, i després de parlar amb el secretari de la Comissió, Vidal ha proposat que es modificara l’epígraf del document i en lloc de ‘acta de la sessió anterior’, es qualificara com a ‘acta d’assistència’.

Però ací no van parar les coses, perquè quan es va comentar als membres que s’havien sol·licitat els documents d’adjudicació relatius els temes que s’investiguen, Sales va tornar a prendre la paraula. Va sol·licitar que constara en acta, que el seu grup ja té i coneix els documents administratius d’adjudicació dels diferents contractes, però el que es pretenia no era investigar només aquest últim pas, sinó els expedients complets relatius a tres contractes menors:

Contracte menor de subministrament de 21 jupetins antibales

Contracte menor de subministrament de 340 llanternes per als membres del cos de la Policia Local de Castelló i Agents de Mobilitat Urbana

Contracte menor de subministrament de 340 motxilles tècniques per als membres del cos de la Policia Local i Agents de Mobilitat Urbana

Contracte de subministrament i equipament integral de la sala del centre d’atenció d’emergències

I quatre contractes majors:

Contracte de subministrament de 93 jupetins antibales amb destinació a la Policia Local

Contracte de subministrament 110 jupetins antibales amb destinació a la Policia Local

Contracte de subministrament i equipament integral de la sala del Centre d’Atenció d’Emergències de l’Àrea de Seguretat i Emergències de l’Ajuntament de Castelló.

Subministrament d’una plataforma informàtica integral multiagència destinada als Serveis de Seguretat i Emergència de l’Ajuntament de Castelló cofinançada pel fons europeu de desenvolupament Regional (Feder).

Sobre tots aquests temes, Sales ha sol·licitat la totalitat dels expedients, de manera que incloguen: “informes previs, bases i informació per a la licitació; plec de clàusules, documentació tècnica; publicacions; ofertes; informes tècnics jurídics i professionals elaborats; obligació d’abstenció; adjudicacions realitzades; recursos interposats; resolucions adoptades; certificacions d’obres i acceptació d’aquestes; pagaments efectuats; modificats i reformes; liquidacions practicades; recepció de l’obra o servei ; acta de recepció; període de garanties; informes contradictoris i expedients de sanció si n’hi haguera.

Quant al recurs interposat per ‘algorismes, processos i dissenys’, execució de la resolució; fase d’execució del lot concret; certificacions; pagaments; modificats, reformats, liquidacions i recepció de l’obra o servei.

Respecte al recurs interposat per ‘Asuitable Programari *Vinfoval SL, execució de la resolució; fase d’execució del lot concret; certificacions; pagaments; modificats; reformats; liquidacions i recepció de l’obra o servei.”

Dit d’una altra manera, tot el que puga constar sobre cadascun dels contractes anteriorment assenyalats, així com la possibilitat d’incrementar la sol·licitud d’informació a altres temes que es puguen prendre en consideració des del 2015 fins ara.

El devessall de documentació sol·licitada ha sigut acceptada, encara que alguns dels membres de la comissió s’han quedat amb els ulls com a plats.

Això significa un volum de dades molt considerable i presenta les seues dificultats. D’una banda, segons s’ha constatat, farà falta més personal assignat a aquesta comissió per a poder complir aquests requeriments. Per una altra, hi ha documents de 2016 que no estan informatitzats, i finalment, hi ha dades que poden ser considerats com a ‘confidencials’.

Sales ha sol·licitat còpia de tota la documentació per a poder estudiar-la fora de l’Ajuntament.

En conclusió. S’ha aprovat que s’inicie la investigació començant pels documents més antics. Que se sol·licite còpia completa de tot l’expedient de cadascun dels contractes, que serà facilitada a cada grup representat en aquesta Comissió. En el cas de la confidencialitat, els regidors seran responsables que aqueixes dades no es facen públics o el departament tècnic haurà d’acreditar amb un informe tècnic la restricció al fet que puga ser sotmés un document que només permeta ser consultat a l’Ajuntament.

Amb aquests vímets, Sales ha sol·licitat també, que es prenga de debò aquesta Comissió, i ha deixat clar que no es conformaran amb raspar la superfície sense entrar en el fons. “Això no vol dir que acusem a ningú, però si volem transparència, cal fer les coses bé”.

I vist el tema, la Comissió anirà per a llarg

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací