La AVI recolza un projecte per a produir envasos biodegradables a partir de residus de Posidònia

599

Actualitat Diària

La Agència Valenciana de la Innovació (AVI) dóna suport a una prova de concepte a escala pilot de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA), dependent del CSIC, per a produir envasos biodegradables a partir de les restes de Posidònia oceànica que la mar arrossega amb freqüència a les nostres costes.

La iniciativa pretén, per tant, valorar un residu abundant en la Comunitat Valenciana i que té un impacte notable en les arques municipals, ja que són les administracions locals les encarregades de retirar les restes d’aquesta planta marina que arriben a les nostres platges al final del seu cicle de vida. I, a més, ofereix una alternativa sostenible a l’ús de plàstics sintètics.

El projecte es basa en un nou procés patentat pel IATA per a optimitzar l’obtenció de cel·lulosa procedent de la biomassa vegetal, tant de la posidònia com d’altres fonts (com, per exemple, la palla de l’arròs), que redueix sensiblement els costos de producció de bioplásticos.

Aquesta nova metodologia, que ha desenvolupat el grup d’investigació d’envasos del Departament de Conservació i Seguretat Alimentària del IATA, dóna lloc a materials amb propietats molt competitives per a substituir als plàstics sintètics i, sobretot, més econòmics que altres opcions existents en el mercat.

Els treballs es realitzen en col·laboració amb Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística, ITENE, que avaluarà la capacitat dels materials obtinguts per a ser processats per la indústria, tant mitjançant tècniques d’extrusió com a través de la seua aplicació com a recobriments. Així mateix, el centre tecnològic també s’encarregarà d’efectuar un escalat intermedi de la producció d’aquests materials a partir dels treballs desenvolupats per IATA a nivell de laboratori.

En el projecte cooperen, per tant, diversos agents del sistema valencià d’innovació, tal com la AVI exigeix en la seua convocatòria anual d’ajudes en concurrència competitiva. La Agència contribuirà amb prop de 140.000 euros al desenvolupament d’aquesta prova de concepte en el marc de la seua línia de suport a la valorització i transferència dels resultats d’investigació cap a les empreses.

El procés ideat per IATA obri un nou camp per a la fabricació i comercialització d’envasos biodegradables, atés que resol problemes recurrents entre les alternatives presents en el mercat, que es produeixen majoritàriament a partir d’aliments com les creïlles, la dacsa o la canya de sucre i resulten, de fet, molt més costoses.

L’optimització de processos i l’ús de residus com a matèria primera no sols permet abaratir la factura final d’aquesta nova generació de bioplásticos, sinó que contribueix a impulsar l’economia circular en la Comunitat Valenciana. De fet, el projecte s’alinea amb els reptes i solucions que el comité d’especialistes de la AVI en aquest camp va identificar fa només uns mesos.

Aquest grup multidisciplinari, en el qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, situa entre les prioritats per a la innovació en economia circular tant el desenvolupament d’envasos més sostenible com la valorització més eficient de residus.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací