El president de la Diputació tornarà a ser el ‘sereno’ en la mostra Etnològica ‘Suera, Un poble al carrer’

812

És la representació coral d’un poble que mentre espera l’arribada dels mags d’orient ofereix al públic assistent el millor dels seus costums i tradicions

Actualitat Diària

El president de la Diputació, José Martí, participarà activament en la XXIV Mostra Etnològica ‘Suera, un poble al carrer’ José Martí ‘Suera, Un poble al carrer’ que se celebrarà diumenge que ve dia 5 de gener, en la qual assumirà la representació de l’antic seré de la localitat. No és ni un pesebre, ni una fira medieval, sinó una mostra etnològica pionera a la província de Castelló, que en paraules del mateix Martí, consisteix “en una representació coral d’un poble que, a l’espera de vinguda dels Reis Mags d’Orient, ofereix el millor dels seus costums i tradicions, recuperant el seu ahir per a guanyar el demà”. La intensa jornada festiva culmina amb l’arribada de Gaspar, Melcior i Baltasar carregats de regals per als xiquets.

La Mostra Etnològica ‘Suera, un poble al carrer’ se celebra cada any el diumenge anterior a la festivitat de reis, raó per la qual en 2020 aconsegueix la seua màxima expressió en coincidir amb la cavalcada.

Els actes començaran a primera hora del matí amb la participació de la pràctica totalitat de les veïnes i els veïns del poble que eixiran al carrer degudament abillats per a recuperar els oficis, vestits i formes de vida populars que la modernitat ha arraconat.

El tret d’eixida es donarà a les 10.30 hores amb la concentració en la plaça del poble i el pregó de l’alcalde cridant a la festa. A partir d’aqueix instant, totes les persones que visiten Suera podran gaudir coneixent els vells oficis, indumentàries, ferramentes de cultiu, costums, personatges de la vida social i els menjars amb les quals s’alimentaven els avantpassats d’aquest poble que té el seu origen en diversos poblats àrabs que van quedar units amb la conquesta cristiana.

Suera es disposa a viure una intensa jornada de diumenge carregada d’actes en la qual no faltaran ni el tradicional despertar de l’aurora ni la matança del porc. Aquesta última, complint la normativa vigent, no es realitzarà de manera pública. També es podrà gaudir dels ‘aguinaldos’ i dels tocs de campana.

L’atractiu per al públic és gran perquè podrà degustar bunyols, orelletes, figues albardaes o carabasses al forn; i visitar les tavernes i comprar productes típics al forner, el carnisser, el melero i altres botiguers. També podrà gaudir amb les exposicions en les quals habitants del poble mostren les seues millors vestimentes i aixovars, i parlar amb els integrants dels diferents oficis d’antany com a ferrers, espardanyers o comerciants de garrofes. A més, podran presenciar i descobrir com es fa el formatge tradicional o les albardes.

Perquè no falte de res, de tant en tant aniran recorrent les calles personatges típics i històrics, com el tractant de cavalleries, la dona amb la tina al cap, el ‘pellero’, el ‘pollero’, el seré o un grup de xiquets anant a escola o jugant a la birla. I, per descomptat, les clavariesas, acompanyades per la banda de música assistiran a l’ofrena al Crist de la Clemència.

Havent dinat seguirà la festa i per si el fred fora intens, l’organització té preparat el xocolate de rigor.

I arriben els reis…

Però la festa no s’acaba amb la posta del sol perquè en arribar la nit un llaurador veurà al lluny una flama que li portarà a alertar d’un possible incendi, raó per la qual en la plaça del poble es tocarà a foc. Així començarà la representació teatral de Els Reig Mags de Suera amb la baixada de tota la gent a l’entrada del poble per a contemplar com al lluny, per una corba, entre les torxes dels seus patges, avancen les seues majestats.

El moment culminant es viurà en la plaça del poble quan Gaspar, Melcior i Baltasar siguen rebuts per l’alcalde, realitzen l’adoració i des de l’escenari procedisquen a repartir els joguets als xiquets. Un dels principals protagonistes d’aquest final de festa és la figura del Jesuset, que cada any representa l’últim bebé nascut a Suera.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací