Ivace inverteix dos milions d’euros per a l’impuls de l’enllumenat públic de baix consum en tota la Comunitat

L'institut empresarial suportarà el 100% del cost dels projectes de renovació sempre que suposen una reducció d'almenys el 30%

1379

ActualitatDiària

La Conselleria d’Economia Sostenible, a través d’Ivace Energia, destinará enguany un total de dos milions d’euros per a impulsar la incorporació d’enllumenat d’alta eficència energètica en els municipis del nostre territori.

Per a ajudar-los, el programa d’Ivace Energia podrà recolzar la totalitat del projecte mitjançant una fórmula combinada de préstec bonificat i subvenció a fons perdut. Les entitats locals de les poblacions de fins a 20.000 habitants que vulguen acollir-se a aquest programa poden fer-ho aquest dimarts i fins al pròxim dia 8 de març.

Per a poder participar, el projecte que presenten ha de suposar un estalvi en energia elèctrica mínim del 30% respecte al consum anterior i entre les mesures d’estalvi i eficiència energètica que se sufragaran està la substitució de llums i lluminàries per altres de major eficiència energètica i la implantació de reguladors de flux lumínic i dels encesos i apagats dels punts de llum, adequant-los a la nit a les necessitats reals d’il·luminació de les vies. Gràcies a aquest sistema es pot estalviar el 45% de l’energia consumida durant la nit. També es recolzarà la incorporació de rellotges astronòmics, ajustats a l’hora solar, per a reduir el consum. Aquests rellotges astronòmics permeten la programació diària d’encès i apagat de el enllumenat d’acord amb l’hora exacta d’eixida i posta del sol

Segons ha explicat la directora general de l’Ivace, Júlia Company, “aquesta iniciativa té l’objectiu d’ajudar a incorporar enllumenat públic d’alta eficiència energètica i així reduir la factura dels municipis i avançar, al mateix temps, cap a un nou model energètic més sostenible”.

Company ha destacat que “els municipis xicotets, sobretot els situats en zones rurals, no disposen ni dels mitjans tècnics necessaris, ni de suficient pressupost per a escometre aquest tipus de projectes”.

“Per açò, amb aquest programa es pretén incentivar la renovació dels sistemes públics d’aquests municipis amb criteris d’eficiència energètica, introduint els nous avanços tecnològics en matèria d’il·luminació viària”, ha afegit.

Cal destacar, que aquesta línia d’incentius compten amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en un percentatge del 50% a través del Programa Operatiu Feder de la Comunitat Valenciana vigent per al període 2014-2020, dins de l’Eix Prioritari 4 (Afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors).

Reducció d’un 70% del consum de l’enllumenat

L’enllumenat públic en els municipis constitueix la principal despesa energètica i encara que és molt variable ve a representar al voltant del 60 % de la factura energètica del municipi.

Segons les estimacions d’Ivace Energia, la renovació de l’enllumenat públic en un xicotet municipi per un eficient amb lluminàries LEDS reduiria un 70% el consum energètic d’enllumenat.

Aquesta reducció, segons Ivace Energia, “pot suposar un estalvi energètic anual aproximat de 135.000 quilowatts hora aproximadament, la qual cosa en termes econòmics suposa una reducció de la factura energètica de 17.000 euros a l’any”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací