Iberdrola, Navantia i Windar col·laboren i subministren fonamentacions tipus monopile XXL

729

Actualitat Diària

Els presidents d’Iberdrola, Navantia i Windar han segellat aquest dijous un acord marc de col·laboració per a la fabricació i el subministrament de fonamentacions tipus monopile XXL, un projecte amb el qual l’energètica avança en la seva estratègia de creixement en el mercat eòlic marí i reforça el seu paper tractor en la indústria local i els dos fabricants amplien les seves capacitats en aquest sector de futur.

Amb aquest acord, Iberdrola podrà realitzar comandes de 130 fonamentacions tipus monopile XXL al consorci Navantia-Windar entre 2023 i 2025 per a futurs parcs eòlics marins, per valor de fins a 400 milions d’euros, i s’assegura el subministrament preferent d’una part d’aquests components per als pròxims anys.

Aquesta aliança ha estat subscrita en la drassana de Navantia en Fene per Ignacio S. Galán, president d’Iberdrola; Ricardo Domínguez, president de Navantia; i Orlando Alonso, president de Windar. L’acte ha comptat, a més, amb la presència del president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero.

El president d’Iberdrola, Ignacio S. Galán, ha destacat que “creguem avui una aliança que combina els plans de creixement d’Iberdrola -una cartera de projectes eòlics marins que requerirà inversions de prop de 30.000 milions en aquesta dècada a tot el món- amb la competitivitat i el bon fer de Navantia i Windar”. “Una unió -ha destacat- que, a més, reflecteix la nostra vocació de forjar aliances amb el teixit industrial espanyol, com a gran empresa tractora que som i que tractem de desenvolupar sempre a través d’acords a llarg termini, donant estabilitat i certitud als nostres proveïdors, generant activitat i llocs de treball de forma sostinguda”. L’acord marc entre les companyies no se subscriu a un sol projecte, sinó que fa de Windar i Navantia aliats d’Iberdrola en la seva estratègia de desenvolupament sostenible almenys fins a 2025.

 

Fruit d’aquesta col·laboració, el consorci format per Navantia i Windar posarà en marxa una fàbrica de monopiles XXL en terrenys de la drassana de Navantia en Fene (la Corunya). La construcció d’aquesta fàbrica permetrà la millora de les capacitats de la drassana, dotant-lo d’un nou producte que és el més demandant dins del sector de les fonamentacions marines fixes. Aquesta diversificació no era accessible fins avui per requerir unes instal·lacions molt específiques.

“Volem anticipar-nos i invertir en instal·lacions, maquinària i equips d’última tecnologia per a ser actors rellevants en aquest mercat”, ha dit el president de Navantia, Ricardo Domínguez. Així, ha subratllat que aquesta nova col·laboració amb Windar i Iberdrola és un “projecte innovador i ambiciós”, amb el qual l’empresa pública consolida i amplia la seva aposta per un sector que “brinda enormes oportunitats”. “Confiem que, mitjançant aquest acord, s’afermi més si cap la relació entre les tres companyies, que, sens dubte, redundarà en el benefici de la indústria espanyola i de Ferrolterra”, ha afegit.

La inversió projectada pel consorci ascendeix a 36 milions d’euros i la producció en les seves instal·lacions generarà ocupació de qualitat per a 1.000 persones, que se sumen als milers de llocs de treball ja creats amb els contractes anteriors d’Iberdrola. Les actuacions en aquesta fàbrica inclouen l’adaptació d’una nau per a corbar xapa de gran gruix i fins a 16 m de diàmetre, noves cabines de pintat i zones d’emmagatzematge per a producte acabat, així com equips d’última tecnologia necessaris per a la fabricació,

La nova fàbrica de monopiles XXL -que fabricarà fonamentacions de més de 100 m de longitud i fins a 2.500 t de pes- estarà disponible en un termini de 13 mesos i se situarà en una part de la instal·lació de la drassana de Fene, sense interferir amb els mitjans productius destinats a la construcció d’altres productes d’eòlica marina, com són jackets i estructures flotants, en els quals Windar i Navantia són ja un actor destacat en l’àmbit internacional.

“Iniciar aquesta producció suposa ingressar en el selecte club de les poques empreses que en el món occidental tenen capacitat per a això. Només altres quatre fabricants, de tres països europeus, poden produir el que nosaltres farem en Fene”, ha incidit el president de Windar, Orlando Alonso. El president de Windar també ha apuntat que el projecte requerirà “invertir en capacitació professional, amb la finalitat de comptar amb personal altament especialitzat. Per a això, resultarà imprescindible desenvolupar ambiciosos programes de formació, objectiu per al qual esperem comptar amb la Xunta”.

En la seva intervenció, la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha posat en valor el potencial de la cooperació públic-privada per a aportar “innovació i avantguarda” i també “el treball molt dur que ha fet Navantia Fene” per a posicionar-se en energia eòlica marina.

A més, ha posat l’accent que “l’energia eòlica serà protagonista en la descarbonització de l’economia, en aquesta necessària transició ecològica i energètica sobre la qual ha de pivotar la modernització del model productiu”. La ministra ha subratllat el compromís del Govern perquè “l’aposta per les energies renovables no impliqui que ningú es quedi enrere”, de manera que “la transició energètica sigui una transició justa”.

Aquest acord entre empreses, ha dit, facilita que Espanya se segueix en l’avantguarda d’aquest sector. “Espanya està en condicions de ser una potència internacional en economia blava”

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que ha clausurat l’acte, ha destacat la confiança en l’eòlica marina a Galícia per a l’obertura d’oportunitats per a la recuperació econòmica. Conscient que l’eòlica marina és un sector en auge que encara necessita ser regulat i fomentat, Feijóo ha remarcat la labor que està duent a terme Galícia en aquest àmbit, amb la posada en marxa d’una estratègia per a potenciar instal·lacions d’aquesta mena de parcs, sempre coordinat amb la indústria pesquera; i amb la creació de l’Observatori Eòlic Marí que integra la indústria, el sector pesquer i l’Administració. També ha recordat que Galícia està treballant juntament amb Astúries i Cantàbria per a promoure l’energia eòlica marina a través del desenvolupament ordenat i respectuós amb el medi ambient i altres activitats socioeconòmiques.

Nucli d’innovació, tecnologia i capacitat manufacturera

L’acord de col·laboració entre les tres empreses reforça l’aposta d’Iberdrola per la transició energètica i la seva contribució a la recuperació verda i l’ocupació, associada a projectes renovables de futur i aferma una relació de més de set anys entre Iberdrola i Navantia-Windar que, entre tots dos, sumen contractes per un valor pròxim als 1.300 milions d’euros.

La trajectòria d’aquesta relació demostra les oportunitats que ofereix un mercat de futur, com és el de l’eòlica marina i com l’economia verda s’ha convertit en un gran pol d’industrialització i ocupació sostenible i de qualitat.

“Aquest port, que durant segles va ser considerat la fi de la terra i que es va convertir després en punt de partida per a tants homes i dones que van sortir a la recerca d’un futur millor, es reafirma avui com a nucli d’innovació, tecnologia i capacitat manufacturera”, ha explicat el president d’Iberdrola.

Així, la col·laboració posa de manifest el paper de les drassanes de Navantia en l’economia local en els diferents territoris. Navantia-Windar són els únics fabricants que aborden el conjunt de components d’un parc eòlic marí: fonamentacions fixes o flotants, torres i subestacions elèctriques. “El nostre compromís amb Fene entorn de les energies verdes fa avui un pas decisiu”, ha assenyalat Ricardo Domínguez.

Les tres companyies han reafirmat la seva aposta per les diverses tecnologies per a impulsar l’energia eòlica marina, tant fixa com flotant. “Navantia-Windar ha construït el 85% de les estructures flotants en parcs pre-comercials i és el nostre objectiu desenvolupar-nos com a líder global, aprofitant sinergies amb la nostra activitat principal, que és la de constructors navals, en una mena de producte on estem convençuts que Iberdrola exercirà un paper rellevant”, ha afegit el president de l’empresa pública.

Liderant la indústria eòlica marina

Iberdrola porta quinze anys liderant la indústria eòlica marina, una activitat que s’ha confirmat com un dels vectors de creixement de la companyia. En l’actualitat, compta amb 1.300 MW en operació -Wikinger, East Anglia ONE i West of Duddon Sands- i triplicarà la seva capacitat instal·lada amb la construcció en l’actualitat de 2.600 MW. La cartera actual del grup en aquesta tecnologia suma 20.000 MW i, a 2030, la companyia preveu aconseguir els 12.000 MW operatius.

“El que va començar sent una iniciativa lligada a una tecnologia llavors incipient és avui tota una realitat”, ha explicat Ignacio S. Galant. Així ho demostren els projectes en marxa, com el parc eòlic marí de Saint Brieuc a la Bretanya francesa, que comptarà amb les jackets de major grandària fabricades fins al moment, precisament a càrrec de Navantia-Windar en Fene; o el de Baltic Eagle, a Alemanya, en el qual participarà Windar; o el de Vineyard Wind 1, enfront de les costes de Massachusetts, el primer a gran escala que s’instal·larà els Estats Units i al qual s’unirà el de Park City per a subministrar energia a Connecticut.

“I tenim davant nosaltres un futur encara més il·lusionant i prometedor, gràcies a nous projectes als Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, França o el Japó, que posarem en marxa en els pròxims anys i també en països com Suècia, Irlanda o Taiwan, on ja tenim desenvolupaments en marxa”, ha explicat el president d’Iberdrola. I ha afegit: “les gegantesques inversions que cadascun d’aquests projectes representa només són possibles si els països compten amb estabilitat i predictibilitat. Fan falta marcs reguladors atractius i incentivadors, suport governamental i social i, sobretot, seguretat jurídica”.

Compromesos amb el futur sostenible de Galícia i el seu teixit empresarial

En la seva intervenció, Ignacio S. Galant també ha fet referència al compromís de la companyia per a “continuar innovant per a desenvolupar noves oportunitats” a la regió, de la mà d’altres tecnologies, com ho és l’eòlica marina flotant, que podria permetre traslladar les capacitats de la indústria espanyola en projectes localitzats en costes gallegues.

Per al desenvolupament industrial a Galícia, en aliança amb nombroses empreses locals, Iberdrola ha presentat al programa Next Generation EU més de 25 iniciatives lligades a les energies netes, l’emmagatzematge per bombament hidroelèctric, el metanol verd, la mobilitat elèctrica o l’economia circular, que podrien mobilitzar 4.400 milions d’euros i crear 20.000 ocupacions a la regió, en sectors alineats amb l’anomenat Pacte Verd Europeu.

Així mateix, ha recordat la xarxa creada amb infinitat d’empreses -grans i petites-, que han emprès amb Iberdrola el viatge cap a la sostenibilitat, la competitivitat i la internacionalització, impulsant 400.000 llocs de treball a tot el món, 85.000 d’ells a Espanya. Entre aquestes empreses es troben els més de 200 proveïdors gallecs, com Teiga TMI, Tècnica 4, CEASA, Sarpel Enginyeria, Conelec o Milsa, a les quals només en aquests últims 18 mesos s’han realitzat comandes per valor de prop de 600 milions d’euros.

Iberdrola porta dues dècades liderant la transició energètica i actuant com a agent tractor clau en la transformació del teixit industrial i la recuperació verda de l’economia i l’ocupació. La companyia ha llançat un pla d’inversió històric de 150.000 milions d’euros en la dècada vinent -75.000 milions d’euros per a 2025-, amb els quals triplicar la capacitat renovable i duplicar els actius de xarxes i aprofitar les oportunitats de la revolució energètica que afronten les principals economies del món. Després d’inversions de 120.000 milions d’euros en els últims vint anys, Iberdrola és líder en energia renovable més de 35.500 MW instal·lats; un volum que converteix al seu parc de generació en un dels més nets del sector energètic.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací