Actualitat Diària
La Cambra de Comerç de Castelló i Iberdrola han celebrat aquest dijous una jornada en la qual, amb la col·laboració de l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), ha analitzat les possibilitats que acompanyen a l’ús de les energies netes en l’àmbit empresarial, a més d’aportar claus per al seu desenvolupament i treure’ls el màxim partit. La jornada s’ha centrat en el paper que té l’hidrogen verd en el context de la transició energètica, amb els reptes i oportunitats que li acompanyen.
La trobada ha posat de manifest que l’hidrogen verd, procedent d’energies renovables, representa una solució molt important per a complir amb els objectius marcats per la Unió Europea cap a una alternativa neta i lliure d’emissions amb la vista posada en el 2030. És, segons les conclusions dels experts, tota una solució a tenir en compte per a reduir l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle en els sectors econòmics que, pel seu caràcter calor intensiva, necessiten d’una alternativa a la regasificació, d’aquí la importància per continuar avançant en el desenvolupament d’aquesta energia.
La indústria i el transport, com així s’ha assenyalat en aquesta trobada que s’ha realitzat en manera presencial i en línia, suposen dues d’aquests àmbits empresarials en el que més pot aportar aquests avanços per a projectar l’hidrogen verd.
Quant als costos, en la jornada també s’ha assenyalat que l’hidrogen verd ha de veure’s com una inversió i motor de desenvolupament cap a aquests desafiaments que tenen les empreses. El propi pla de recuperació que impulsa la Comissió Europea destaca aquesta font d’energia com una de les seves apostes més fermes per a aconseguir aquests objectius. Si bé els costos relacionats amb l’hidrogen són alts, els preus tenen una clara tendència cap a la contenció, tal com s’ha apuntat en les conclusions. Com a exemple, estan els electrolizadores, que han reduït el seu cost un 60% en els deu últims anys. D’altra banda, per al 2030 s’espera que el seu preu torni a reduir-se a la meitat i podrà ja estar d’aquesta manera a l’altura de l’hidrogen tradicional. A més, la reducció de preus s’acompanya amb l’increment de costos quant a l’emissió de CO₂ que s’estan produint.
Els presents han coincidit a assenyalar que cal pujar-se a aquest tren de l’hidrogen verd perquè tecnològicament “ja estem dins i no ho podem perdre perquè representa una oportunitat per a tots”.
La jornada, que ha estat inaugurada per Rebeca Torró, secretària autonòmica d’Economia Sostenible, ha comptat amb la participació del delegat d’Iberdrola en la Comunitat Valenciana, Ibán Molina, i la presidenta de la Cambra de Castelló, María Dolores Guillamón. La trobada, a més, ha comptat amb les intervencions d’Empar Martínez, directora general d’Indústria, Energia i Mines; Ana Giner, directora d’Optimització Comercial de BP; Jorge Fabregat, director de Qualitat i Medi Ambient de Porcelanosa; Jorge Palomar, responsable de Desenvolupament Global Hidrogen, d’Iberdrola.
A més, la jornada ha comptat amb una taula rodona que ha analitzat els reptes i oportunitats de l’hidrogen verd en la qual han participat Francisco Jiménez, Business Development Manager Fuel Cell and Hydrogen Technologies, de Cummins; José M. Serra, Chem. Eng. PhD. de l’Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC), de Kerionix; Pier Francesco Vaccari, director tècnic de Sacmi; Daniele Baldini, Product Manager, de Sacmi; José Guillermo Berlanga Clavijo, director d’I+D+i de Grup Gimeno, i Neus Pitarch, responsable d’Hidrogen de ITE.