Climent: “Ara més que mai és moment d’apostar pel comerç minorista”

458

Actualitat Diària

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent ha manifestat que “ara més que mai és moment d’apostar pel comerç minorista i l’artesania per a afrontar els canvis que està experimentant el sector i no quedar-se enrere”.

Climent ha presentat el Pla Estratègic del Comerç Minorista i l’Artesania 2021-2025 (PIGA), un full de ruta de la política comercial i artesana que ha de guiar l’actuació de la Generalitat en els pròxims quatre anys, en sectors subjectes a una forta transformació i que s’han vist sotmesos a la prova de resistència de la pandèmia del Covid-19.

El pla ha estat elaborat per l’Oficina de Comerç i Territori PATECO, i en la presentació també han participat la secretària autonòmica Rebeca Torró i la directora general de Comerç i Consum, Rosana Seguí.

Climent ha explicat que “el Pla demostra la voluntat ferma del Consell pel comerç de proximitat i l’artesania, i el fem amb planificació. No treballem per ocurrències sinó des del rigor i la reflexió. Per això, a partir d’aquest informe de l’oficina PATECO sobre el diagnòstic del sector, hem proposat un pla estratègic a dialogar amb el sector amb dos eixos estratègics, la digitalització i la sostenibilitat ecològica del sector, amb sis reptes i 22 objectius que anirem avaluant i desenvolupant amb el sector”.

El conseller ha destacat que “ens trobem en uns moments molt complexos per al sector ja que des de l’any 2008 s’ha perdut un 17,7% del teixit empresarial del comerç valencià a causa de la crisi financera i en el període 2015 a 2.019, en plena recuperació econòmica, el sector va continuar reduint-se en gairebé un 6%”.

Malgrat això, Climent ha volgut ressaltar que “hem de reconèixer la importància del sector comercial valencià dins de la nostra economia, ja que després de l’administració pública, sanitat i educació, és el sector que més persones ocupa en la Comunitat Valenciana”.

Climent també ha afirmat que “perquè revertir aquesta situació és necessària la col·laboració entre l’administració i el sector”, per la qual cosa “el pla és un document obert i flexible que serveix de base. Un document d’inici que serveix per a treballar amb el sector els objectius que es marquen sempre des del consens”.

El Pla estratègic integra plans operatius que ja es treballaven i posant en marxa des de la conselleria, com el recentment aprovat Pla d’acció territorial sectorial del comerç la Comunitat Valenciana (PATSECOVA) i la continuació del Pla d’impuls a la transformació digital del comerç i l’artesania, 2018-2023, als quals integra nous reptes, noves oportunitats que s’obren gràcies als Fons Next Generation.

En aquest sentit Climent ha anunciat que en breu “la Conselleria d’Economia presentarà el Projecte Retail Future +, un ambiciós projecte de transformació digital”.

Full de ruta per al comerç i l’artesania

L’agenda estratègica del PIGA recull iniciatives i projectes amb l’objectiu d’afrontar els sis grans reptes als quals s’enfronten les pimes en la Comunitat Valenciana:

– Ajudar el comerç i l’artesania a superar la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 amb la menor pèrdua d’empreses i ocupacions.

– Impulsar una transformació modernitzadora, innovadora i sostenible del teixit comercial i artesà.

– Impulsar la millora de la competitivitat dels equipaments comercials valencians.

– Adequar el marc regulador i optimitzar els recursos públics autonòmics per a ajudar als sectors davant els reptes que han d’afrontar.

– Desenvolupar nous instruments i activar més recursos públics per a fer costat al sector comercial i artesà.

– Millorar la col·laboració amb els agents sectorials i la governança en el desplegament de la política comercial.

A més, l’estratègia s’ha concebut per a afrontar, de manera significativa, dos objectius horitzontals: la transició digital i la transició ecològica de les pimes comercials i artesanes.

Finançament del Pla

La definició pressupostària es realitzarà mitjançant l’elaboració de plans operatius bianuals (per als períodes 2022- 2023 i 2024-2025), en els quals es concretarà l’abast financer de les actuacions que es programin, es realitzarà una estimació dels recursos financers necessaris i s’identificaran les seves vies de finançament.

En aquest sentit, a més d’incrementar del pressupost autonòmic destinat a la promoció del comerç i l’artesania, es preveu aprofitar les opcions de finançament europeu, tant a curt termini, -fons Next Generation EU-, com a mitjà termini, accedint als recursos que es mobilitzaran dins del Marc Financer Pluriennal 2021-202768 i altres instruments financers europeus (Fons FEDER, Fons Social Europeu, Programa Europa Digital, Programa LIFE, Horitzó Europa).

A més, es proposa activar el romanent disponible dels fons FEDER del Pla Operatiu Plurrireginal- Programa de Comerç Comunitat Valenciana, 2018-2023, que gestiona Cambra Espanya i que es permet incrementar, entre altres actuacions, els recursos del Pla d’Innovació i Sostenibilitat Comercial.

També, tant el sector públic com el privat han d’estar preparats per a participar, quan sigui possible, en els programes de subvencions i finançament dissenyats pel Govern espanyol, tant amb fons propis com amb fons europeus.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací