La Plana humanitza el part i millora la seguretat clínica de la dona amb l’ampliació i reforma del paritori

998

El nou espai arquitectònic compta amb cinc sales de naixement, dos de les quals estan dotades de banyera especial, un servei cada vegada més demandat.

La consellera ha posat en valor que la reforma de l’espai, que ha passat d’atendre 600 a 1.900 naixements a l’any i la reforma del qual ha tinguyt un cost de 190.000 euros. En un futur, el servei té com a repte comptar amb centre de naixements adossat a l’Hospital.

Actualitat Diària/S.N.

190731_NP_BARCELO_LA_PLANA_PARITORIOS

Universitari de la Plana de Vila-real va ser inaugurat en l’any 2000 i ja des dels seus primers anys de funcionament s’ha consolidat com un referent en l’assistència durant el part, amb una aposta clara per la humanització, l’autonomia de la dona, la realització de tècniques com cesàries i episiotomies sols en casos de necessitat, sent el centre de la Comunitat Valenciana amb la taxa més baixa d’aquestes pràctiques.  

El centre hospitalari, que busca avançar d’acord a evidències científiques, ha estrenat paritoris després de sotmetre’s a un projecte de reforma en el qual s’han integrat les necessitats arquitectòniques amb les necessitats fisiològiques de la dona durant el part. La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha visitat les instal·lacions junt amb l’alcalde de la localitat que alberga el centre, José Benlloch, el gerent, Miquel Rovira, i la regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, el director territorial de Sanitat a Castelló, Edelmiro Sebastián, la cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, Ana Boldó i la matrona supervisora del paritori, Soledad Carreguí, les quals han estat les encarregades d’explicar el projecte, els antecedents i els reptes.

La consellera ha posat en valor que la reforma de l’espai, que ha passat d’atendre 600 a 1.900 naixements a l’any, contribueix a la humanització assistencial de la dona en el part, posant-la en el centre de les actuacions mèdiques. El nou espai arquitectònic compta amb cinc sales de naixement, dues de les quals estan dotades de banyera especial, un servei cada vegada més demandat. El projecte ha consistit a integrar les sales de dilatació i part en espais únics que ofereixen intimitat, seguretat clínica i calidesa.

EAysc6QXoAAloC3

El projecte ha consistit en la reforma de 162 metres quadrats que s’han destinat a la construcció de noves sales de naixement creades com a unitats integrades de dilatació-partisc.

“Aquestes sales, de més de 20 metres quadrats cadascuna, afavoreixen la mobilitat i intimitat de l’embarassada, fomenten la seua autonomia durant el procés i s’adapten a la fisiologia de cada part, contribuint així a la humanització assistencial de la dona i dotant de qualitat al treball diari de l’equip de professionals sanitaris”, ha afegit Barceló.

Després d’aquesta actuació, el paritori de l’Hospital de la Plana compta amb cinc sales proveïdes de bany privat, mobiliari ergonòmic i equips d’electromedicina d’última generació, integrats en l’espai de forma subtil amb l’objectiu de crear un entorn amable per al naixement que aportació a la mare intimideu, privacitat i autonomia, però amb seguretat clínica.

Del total de cinc sales, dues estan equipades amb banyera especial de parts i una està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.

L’execució de les obres ha comptat amb un pressupost pròxim als 190.000 euros i es troba en funcionament des del mes d’abril.

Centre de naixements adossat a l’Hospital

Tant Ana Boldó com Soledad Carreguí han destacat que aquesta remodelació era urgent per a mantenir l’excel·lència i el benestar en l’assistència a la dona durant el part. “Hem passat de 600 parts a l’any a 1.900, la ciència ha evolucionat, s’ha experimentat un canvi gradual basat en les evidències científiques i alguns dels aspectes que estaven àmpliament acceptats entre els professionals, ara ja no ho són tant. En la Plana hi ha hagut una aposta clara per l’autonomia, no només de la dona sinó també del personal d’infermeria i de la matrona, que assoleixen un paper central, sempre que siga un part natural i sense cap mena de complicació; a més d’optar per cesàries i episiotomies només quan és necessari i alleujar el dolor amb tècniques no farmacològiques”, expliquen. “Tot això ens ha valgut nombrosos reconeixements i estàncies de professionals d’altres centres”, afigen.

Les responsables del servei asseguren que la remodelació ha adaptat els espais a les necessitats de les dones, a les seues postures, enfront de l’espai arquitectònic anterior, “el qual estava més desprotegit”. WhatsApp Image 2019-07-31 at 14.38.31

Per altra banda, ha afirmat davant de la consellera que a pesar de la baixada del nombre de naixements, segueix sent necessari més personal. “El nostre objectiu era comptar amb el primer centre de naixements de tot el país, sense risc per a la mare, i adossat a l’Hospital, malauradament el projecte va ser rebutjat per l’anterior govern i tampoc ha sigut acceptat per aquest i no hem pogut ser pioners, però entenem que cal reflexionar i no dubtem que en un futur no molt llunyà comptem amb ell”, han manifestat.

Més de 30.000 naixements

El paritori de l’Hospital Universitari de la Plana ha registrat durant enguany 2019 el seu naixement número 30.000, després d’una trajectòria avalada pel Ministeri de Sanitat amb el reconeixement a la Millor Pràctica Clínica pel seu projecte d’ ‘Atenció al part natural i humanització del part en tots els seus vessants’ inclosos en el Sistema Nacional de Salut.

A més, l’Hospital ha implementat la cesària acompanyada i està actualitzant tots els protocols d’atenció durant el part i la lactància per a preservar els drets de les dones reconeguts en la Llei 8/2018 de 20 d’abril de Salut de la Comunitat Valenciana.

Per part seua, el paritori de l’Hospital ha registrat durant l’últim any 2018 una taxa de lactància materna del 83% i una taxa de cesàries del 14%, xifra considerada òptima per l’OMS que situa la ràtio entre el 10 i el 15%.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací