Hosbec no veu una recuperació total del sector hostaler fins al 2022

586

Actualitat Diària

L’associació empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec) ha celebrat avui el seu tradicional acte nadalenc, en un format molt diferent a la imprescindible cita habitual en aquestes dates que reunia la major representació empresarial, política i social de tot el turisme en la Comunitat Valenciana.

Malgrat les difícils circumstàncies per les quals està travessant el sector, i secundant-se en les tecnologies, s’ha volgut mantenir aquest esdeveniment en format digital amb una clara reivindicació de les necessitats del turisme per al futur més immediat.

El secretari autonòmic de turisme, Francesc Colomer i l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez, han volgut acompanyar personalment al president de Hosbec i a un reduït grup d’empresaris i professionals que han pogut estar presencialment en Invattur en aquest acte nadalenc. El president de la Diputació, Carlos Mazón ha estat present a través de vídeo amb un missatge de suport i alè al sector.

En aquest acte nadalenc, la secretària general de HOSBEC ha presentat el document preparat per la patronal «Proposades per a la recuperació de la indústria turística» en el qual s’identifiquen els cinc pilars bàsics sobre els quals s’ha de treballar:

Infraestructures

Sostenibilitat

Transformació digital

Reactivació dels mercats

Capital humà

Amb aquests punts clau identificats, el president de Hosbec ha volgut deixar clar a les autoritats polítiques que «no sols de digitalització i sostenibilitat viu el turisme sinó que són necessàries més coses, més apostes, per a treballar en la sortida a aquesta crisi».

Per a Hosbec «L’estratègia de recuperació pot ser una porta a l’acceleració de canvis, a la incorporació de millores que ens portin a un turisme més competitiu i no s’ha de malgastar l’ocasió».

Un llarg hivern d’almenys 10 mesos, perquè aquesta patronal no situa la recuperació fins a les portes de l’estiu

Per a Toni Mayor, «el balanç de 2020 no pot ser més negatiu. Fins i tot en aquesta recta final en la qual podíem veure alguna llum al final del túnel amb la vacuna i amb el control relatiu de la segona ona, s’ha vist molt entelat amb la nova mutació del virus, el tancament de fronteres amb Regne Unit i una nova pressió sanitària que està de nou posant en escac a governs, institucions, empresaris i ciutadans».

I és que el sector tenia posades moltes esperances en el ‘boxing day» (26 de desembre, el dia que major nombre de reserves de vacances per a estiu es realitzen a Regne Unit) però el brexit i el nou cep» han enterrat les esperances del early booking que teníem»

Hosbec no situa la recuperació turística abans de l’estiu de 2021 i treballa amb la previsió que el turisme no tornarà a recuperar nivells de 2019 fins a 2023 «confirmant els pitjors pronòstics que manejàvem a l’inici de la crisi».

Amb exercici de realisme, l’estratègia que han de seguir de manera conjunta governs i empresaris passa per protegir al teixit productiu turístic de la Comunitat Valenciana i per dissenyar i aprofitar la crisi per a evolucionar a un millor producte i a un millor posicionament.

El president de Hosbec ja avança que seran necessaris canvis de futur, i no gaire llunyans, en el marc laboral. Els ERTEs hauran de desescalar-se al ritme de la recuperació de l’activitat, gaudint d’una gran flexibilitat. A més, serà necessari contemplar la necessitat d’establir sistemes de regulació d’ocupació que permetin salvar un nombre major de llocs de treball.

Toni Mayor ho té molt clar: les ajudes a les empreses no poden arribar en 2022 o 2023 «Si és així arribaran tard i seran ajudes postmortem per a moltes empreses». Per això és crític amb el pla anunciat ahir pel Govern que torna a ser com la resta de plans del turisme «molt soroll i poques nous. L’Estat ha de donar diners a les indústries més tocades, com estan fent altres països. Estem vivint una cosa excepcional, estem en la pitjor recessió que recordarem en segles. No estem en la crisi econòmica de 2008. Això de 2008 serà un aperitiu respecte als efectes que tindrà aquesta crisi».

Per això des de Hosbec es reivindica un pla d’ajudes directes per al turisme. Ajudes que han de ser efectives: han d’aportar a aquell que ho necessita i no han de mantenir a zombis empresarials que ja poden estar trontollant-se.

Sobre l’estratègia de recuperació presentada Major considera que «la digitalització i sostenibilitat estan molt bé, però no són suficients, és el moment d’apostar per Infraestructures prioritàries». Entre aquestes infraestructures hi ha algunes que ja estan clarament assenyalades com el corredor mediterrani «perquè ens hem carregat l’AP7 com a línia moderna i ràpida», les inversions per a la reformulació de productes turístics com el Centre Cultural de Benidorm o el Palau de Congressos a Alacant o una injecció de modernització de les destinacions turístiques madures.

El tercer carril de l’A70 i la liberalització de l’AP7 en la circumval·lació d’Alacant per a descongestionar aquesta A70 són actuacions també prioritàries per al president dels hotelers de la Comunitat Valenciana.

El sector està preparat per a posar en marxa els corredors turístics

Amb la vista posada en els pròxims mesos, el president de Hosbec considera que «som capaços de treballar en entorns segurs, però hem de confiar l’any vinent al fet que la vacuna faci el seu efecte protector i al fet que s’implantin de forma generalitzada sistemes de test barats, accessibles i fiables que permetin la reactivació de la connectivitat i la mobilitat tant nacional com internacional». Els hotels i les destinacions estan preparades per a posar en marxa quan la situació sanitària ho permeti els corredors turístics per a rebre turistes en entorns segurs.

Il·lusió i esperança per a la recuperació. Els herois del sector

El president de Hosbec tenen també un missatges d’esperança: hi ha molta demanda estancada el que dóna il·lusió per a treballar en l’obertura de la mobilitat. «És possible que ens ocorri com després de la 1a Guerra Mundial i tornem a reeditar 100 anys després els feliços anys 20, amb una explosió de consum i d’alegria en l’entorn europeu una vegada superada aquesta crisi», ha conclòs Major per a enviar un missatge de «sector unit i amb els peus en el sòl».
Toni Mayor ha volgut ressaltar la labor dels ‘herois del turisme’ que no són uns altres que els establiments que, malgrat les circumstàncies estan oberts, i aquells que a més estan invertint importants quantitats en la renovació d’instal·lacions. Des de Hosbec es xifra la inversió hotelera en aquest any en més de 60 milions d’euros, la qual cosa «no deixa de ser heróico i la millor aposta per la recuperació».

Líders en transformació digital. BionTrend, el primer sistema de connexió de dades en temps real ja és una realitat

HOSBEC ha presentat en aquest acte nadalenc el que és el projecte estrella de la transformació digital i de la col·laboració públic-privada: BionTrend. sta plataforma que connecta en temps real els PMS (sistemes de reserves) d’establiments hotelers permet disposar d’informació detallada i actualitzada de les reserves,

Ja són 60 els establiments hotelers de la Comunitat Valenciana que s’han incorporat a la plataforma BionTrend i s’espera que es pugui duplicar aquesta xifra durant 2021. BionTrend és la mostra més eficient de la transformació digital del sector i dela nova filosofia de col·laboració empresarial.

Característiques i funcionalitats

BionTrend permet als hotels i empreses incorporades al sistema obtenir informació de passat (2 anys) i de futur (12 mesos) dels següents valors:

Ingressos
Ocupació
Habitacions
Pernoctacions
ADR i REVPAR

A més l’eina permet una anàlisi detallada

Per règim alimentós
Per països de procedència
Evolució de vendes

Comparativa amb el set competitiu (cada hotel podrà triar 5 establiments addicionals per a configurar el seu set competitiu i comparar les dades de la seva empresa amb els del set)

Finalment ofereix funcionalitats de molt de valor empresarial per a fer una comparativa de períodes (per exemple, comparar la setmana santa de l’any passat, amb la setmana santa del pròxim any) i també ofereix funcionalitats per als partners institucionals com Hosbec i Turisme Comunitat Valenciana en oferir dades completes de les destinacions, de les marxes i de la Comunitat Valenciana.

El secretari autonòmic de Turisme i l’alcalde de Benidorm conjuminen esforços amb l’empresariat turístic

Tant Francesc Colomer com Toni Pérez han ressaltat el paper que ha executat HOSBEC en aquest últim any, amb una responsabilitat, generositat i coneixement a l’altura de la principal organització turística de la Comunitat. amb un especial esment al treball en equip realitzat i a les persones que estan darrere de cadascuna de les entitats que han compartit responsabilitats en aquesta crisi.

Per a finalitzar aquest esdeveniment, el missatge de nadal ha estat unànime per a tots: «mai un any ens va posar tan fàcil formular un desig per al següent: que tornem a ser el que érem».

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací