Detingut a Castelló el presumpte assassí d’una jove embarassada en una localitat barcelonina en 1981

758

L’arrestat té 73 anys i resideix en la capital de la Plana i els avanços científics han permés obtindre el perfil d’ADN del fetus

Actualitat Diària

El Grup de Persones de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona ha detingut hui a Castelló a M.M.T, un home de nacionalitat espanyola, de 73 anys d’edat i veí d’aqueixa localitat, com a presumpte autor de l’homicidi de M.C.F.M, quan tenia 25 anys i estava embarassada de cinc mesos, ocorregut a Sant Salvador de Guardiola (Barcelona) en 1.981.

Aparició de les restes òssies d’una dona embarassada. Any 1999

El 5 gener de 1.999, en el transcurs d’una excavació en una parcel·la situada a la urbanització Calç Esteve de Sant Salvador de Guardiola, on el seu amo de llavors pretenia instal·lar una olivera ornamental, van aparéixer les restes òssies d’una dona.

El Grup d’Homicidis de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona es va fer càrrec de la investigació que es va iniciar amb la inspecció ocular i científica del lloc on havien aparegut les restes de la dona.

La víctima estava embarassada i, a simple vista, presentava evidents símptomes de violència. El cadàver va ser alçat posteriorment per ordre de l’autoritat judicial.

L’estudi antropològic forense va determinar que la dona estava embarassada d’uns cinc mesos i la causa de la mort havia sigut per un impacte de bala en la zona cranial, encara que també presentava un contundent colp en el costat esquerre de la mandíbula.

També es va establir que la dona podria tindre al voltant d’uns 30 anys d’edat i que la seua mort es podria haver produït en una franja aproximada de 5 a 15 anys. D’altra banda també van ser extretes seqüències d’ADN tant de la dona com del fetus.

Investigació de la Guàrdia Civil. 1999-2017

La investigació de la Guàrdia Civil, en els seus inicis des de l’any de l’aparició del cos es va centrar en tractar d’identificar a la víctima i, comptant amb la seua identitat, poder treballar en diferents escenaris: entorn familiar, sentimental, laboral, amistats, etc.

Mentre s’investigaven denúncies de desaparició en tota Espanya i, fins i tot, a nivell internacional, a través d’Interpol, de dones que respongueren a una franja d’edat de 25 i 40 anys i embarassades, els agents de la Guàrdia Civil encarregats del cas també van investigar a tots els propietaris d’aqueixa parcel·la durant la dècada dels 80 i els 90, no advertint-se connexió, en aqueix moment, de cap d’ells amb la víctima.

Mentrestant, i des de l’aresta científica de la investigació, després d’obtindre’s el perfil d’ADN de la dona, aquest és incorporat a la Base de dades de Persones Desaparegudes i Cadàvers sense Identificar, denominat programa Fènix.

En primera instància no es va produir cap coincidència en aquesta Base de dades; és a dir, cap persona familiar directa d’aquesta dona havia aportat el seu ADN a la Base de dades després d’interposar una denúncia per la seua desaparició, la qual cosa haguera permés la seua identificació i un avanç extraordinari en la investigació.

D’altra banda i per a facilitar la identificació, l’any 2000 el Laboratori de Criminalística de la Guàrdia Civil va realitzar un retrat robot de la possible fisonomia de la víctima a partir de la seua estructura cranial i facial.

No obstant això, cap de les vies d’investigació va oferir un resultat positiu, ni quant a la identificació de la dona ni la del possible autor del crim o del mòbil que va conduir a aquest a cometre’l.

Malgrat això, periòdicament, els agents encarregats de la investigació, durant els següents anys, van realitzar diferents indagacions, tant a Espanya com en altres països, amb la col·laboració d’Interpol, amb l’objectiu de tractar d’identificar a la víctima.

Reactivació de la investigació. Abril de 2018

A l’abril passat la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona és informada pel Departament de Biologia del Servei de Criminalística de la Direcció General sobre una coincidència en la Base de dades de Persones Desaparegudes i Cadàvers sense identificar en haver aparegut una denunciant el perfil de la qual d’ADN, després de ser incorporat a la Base, coincidia amb el de la dona apareguda morta en 1.999 a Sant Salvador de Guardiola (Barcelona).

La denunciant, una dona veïna de Madrid, s’havia personat al novembre de 2.017 en una Comissaria de la Policia Nacional denunciant que desconeixia el parador de la seua germana des de l’any 1.981, última vegada que va saber d’ella.

Els agents de la Policia Nacional van prendre una mostra d’ADN d’aquesta persona, introduint el seu perfil en la Base de dades de Persones Desaparegudes i Cadàvers sense Identificar, la qual cosa, temps després, va originar la coincidència entre aquesta persona i el cadàver aparegut a Sant Salvador de Guardiola, ambdues eren germanes.

Identificació del suposat autor de l’homicidi. 2018

Els investigadors es van desplaçar a Madrid per a prendre declaració a la germana de la víctima, qui va informar que l’última vegada que la va veure va ser en 1.981.

En la trobada mantinguda amb els agents va informar que aquell any la seua parella, un home que es dedicava a la importació de gossos des d’Alemanya, mantenia una relació laboral i d’amistat amb el propietari d’una empresa de traduccions, M.M.T., que era el que s’encarregava de gestionar les documentacions necessàries de la seua empresa amb el país germà.

Aquest individu li va demanar que li presentara a alguna amiga amb la qual poguera eixir. Tots dos li van presentar M.C.F.M., germana de la denunciant, amb qui va començar a mantindre una relació sentimental.

A l’octubre de 1981 la seua germana es va presentar en el seu treball, segons va manifestar als agents, amb aspecte molt deixat i amb un canvi evident de complexió física el que li va arribar a pensar que podria estar embarassada, sense que aquesta li ho arribara a confirmar.

Va ser l’última vegada que va saber de la seua germana, a excepció d’una postal segellada a Barcelona que va rebre poc temps després.

En proporcionar la identitat de l’home al qual havien presentat a la seua germana l’any 1.981, els agents el van identificar com un dels propietaris del terreny de la urbanització Calç Esteve de Sant Salvador de Guardiola on va aparéixer el cos de la víctima i el fetus, coincidint aqueixa propietat amb les dates en què va mantindre la relació amb M.C.F.M., relació clandestina atés que aquest home estava casat amb una dona amb la qual convivia a Madrid al costat dels seus tres fills.

Exhumació del fetus. Maig 2018

Davant la sospita de la Guàrdia Civil que el presumpte autor del crim s’haguera traslladat amb la víctima a la casa que havia comprat en la localitat barcelonina, on suposadament hauria acabat amb la seua vida i procedit al seu enterrament, i davant la sospita que estiguera embarassada del presumpte autor de l’homicidi, la Guàrdia Civil va sol·licitar judicialment al maig passat l’exhumació del fetus trobat en 1.999, atés que aqueix any no va ser possible extraure el seu perfil d’ADN.

Concedida l’exhumació, el Departament de Biologia del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil i donats els avanços tecnològics i científics en aquesta matèria, es va poder extraure el perfil d’ADN del fetus, a l’espera del seu acarament amb la mostra obtinguda del detingut.

Detenció del presumpte autor de l’homicidi de M.C.F.M.

A les 10 hores d’ahir dia 18, efectius del Grup de Persones de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona desplaçats a Castelló, han procedit a la detenció de M.M.T., de 73 anys d’edat, com a presumpte autor de dos delictes d’homicidi.

El detingut ha sigut entregat aquest matí en el Jutjat d’Instrucció núm. 4 de Castelló de la Plana, en funcions de Guàrdia, encara que no obstant això entén del cas el Jutjat d’Instrucció núm. 4 de Manresa.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací