Garrido va afirmar en el ple que Brancal no va fer res per l’habitatge social municipal i que s’embene droga en elles

862

Simó va intentar ‘arreglar-ho’, va certificar que hi ha una investigació i va dir que s’ha treballat molt amb pocs resultats

El ple sense contingut de l’Ajuntament de Castelló es va transformar en una bomba quan la regidor d’Habitatge de Podem (Confluència de Podem, CseM i EU) va declarar públicament que la inactivitat en l’habitatge social havia sigut absoluta en la legislatura anterior (en la qual la responsabilitat va ser d’Ali Brancal, de Compromís), i que, segons els veïns, es venia droga en elles. Garrido es va confessar inexperta i no va voler ampliar la informació després, i el portaveu del Govern, Rafa Simó, va intentar arreglar les coses i va certificar que s’havia posat el tema en mans de la Policia Nacional.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

L’Ajuntament de Castelló va celebrar el ple ordinari corresponent al mes d’agost amb un ple de l’ordre del dia que a penes despertava interés pel seu contingut. Ple ràpid, amb poca història, que e va animar al final, quan un prec de l’oposició va esclatar com una bomba.

En el torn de Precs i Preguntes, la portaveu del Grup Popular, Begoña Carrasco, va preguntar pel tema de l’habitatge social i els desnonaments, amb l’objectiu de posar en dubte el treball realitzat per l’equip de Govern. El PP va qualificar de fracàs la política de l’habitatge social després que els dos últims concursos per a comprar habitatge de segona mà hagueren quedat deserts.

De ben segur que el GMP volia fer mal, però no va imaginar el que es desencadenaria a continuació. A saber, sobre aquest tema va eixir a respondre’ls la regidor d’Habitatge, Mª Jesús Garrido, que s’estrena en aquesta legislatura.


Garrido, coneguda per les seues reivindicacions en la Plataforma Anti-Desnonaments (PAH), militant de Castelló en Moviment, i membre de Podem, que ara forma part del Govern municipal, va pujar a l’estrada amb l’artilleria carregada. Des del mes de juny Garrit porta el tema d’Habitatge, ha passat del moviment social reivindicatiu a la gestió municipal i és la primera vegada que intervenia en un ple (tampoc li havia donat de temps a més).

I no es va caminar per les branques. Va afirmar, amb rotunditat, que abans, fins ara no s’havia fet res, tampoc en la legislatura anterior. Que des del seu departament no tenien informació ni sobre els contractes, ni sobre l’estat dels habitatges socials municipals, ni qui les ocupa ni en règim de quin tipus de concessió.

I més encara, mentre Ignasi Garcia posava els ulls en blanc, Verónica Ruiz s’exaltava i el portaveu de l’equip de Govern somreia i no sabia on mirar, Garrido va ser encara més contundent en afirmar que la situació és de tal calibre, que fins i tot els veïns han denunciat la venda de droga en aquests habitatges municipals.

Pot imaginar-se la repercussió de les declaracions de Garrido, que el PP va assaborir amb satisfacció, mentre els periodistes afilaven la mirada, recorrien les cares dels regidors amb els ulls i s’alteraven en el seu particular galliner d’observació.

Amb aquesta intervenció es posava de manifest que, segons la nova regidora d’Habitatge, la seua antecessora, Ali Brancal no havia fet un pas cap a cap part. Posava sobre la taula una irregularitat completa entorn de la gestió dels habitatges municipals i, més encara, l’existència d’investigacions per venda de droga en pisos de l’Ajuntament.

Després d’aquesta ‘bomba’ i sense altres intervencions, l’alcaldessa alçava la sessió. Compromís quedava desacreditat en la seua gestió de la legislatura anterior en habitatge, i els periodistes volien dades.

Inicialment Garrido es va mantindre en els seus tretze, i va dir que no es desdeia sobre res de l’afirmat.

El seu assessor de comunicació suava i intentava reconduir el tema de la regidor o més aviat retirar-la de l’abast dels periodistes. I finalment, després d’algun intercanvi de paraules amb el seu assessor i els seus companys de Govern, Garrido es tancava en banda a donar detalls i reconeixia que per la seua falta d’experiència havia pogut ficar la pota.

Però el mal ja estava fet. Quants habitatges municipals tenia l’ajuntament? En quantes d’ella s’havia denunciat la venda de droga? Qui està investigant el tema i de quina manera?

Al fet pit i sense altres alternatives, l’única eixida de Podem va ser desviar l’atenció i deixar en mans del portaveu de l’equip de Govern, Rafa Simó, una declaració oficial que apaivagara a la premsa i tancara, en la mesura del possible, les ferides obertes sobre la connexió e els tres grups de l’Acord de *Fadrell.

I és que s’havia embolicat molt grossa. En l’anterior legislatura CseM podia atacar al PSOE i Compromís perquè no formava part del Govern, encara que haguera signat el Pacte del Grau. D’aquesta forma, CseM podia nadar i guardar la roba.

Però ara, que un dels tres grups de l’Acord de Fadrell, que forma part del Govern municipal, acusara la seua antecessora de Compromís d’una nefasta gestió en Habitatge posava a PSOE i Compromís en una situació difícilt. I que haguera afirmat que es venia droga en aquests habitatges… Com es podia arreglar la situació?

Arranjament no hi havia molt, encara que Rafa Simó ho va intentar de totes maneres possibles mentre l’assessor de comunicació de Podem es desvivia per a modificar ‘la memòria històrica’ dels últims minuts. És un d’aqueixos moments en els quals més d’un pensa en l’encertat que seria poder rebobinar en el temps i esborrar d’arrel l’última mitja hora…

Rafa Simó va intentar llevar ferro a l’assumpte. Va manifestar el seu reconeixement al treball i l’esforç realitzat per Ali Brancal, exregidor de Compromís durant l’anterior legislatura al capdavant d’Habitatge.

Va admetre, perquè no podia negar-ho, que el tema de l’habitatge social havia resultat molt més dur del que s’havia pensat quan PSOE i Compromís van accedir al Govern de la ciutat.

També va acceptar i va confirmar, que s’havia donat part a la Policia Nacional quan s’havia tingut coneixement, a través d’uns veïns, que es podia estar utilitzant l’habitatge social municipal per a vendre droga. Encara que sobre el particular no va voler entrar en els detalls.

I, finalment, va intentar blanquejar la imatge de l’equip de Govern i de l’Acord de Fadrell i la gestió de l’habitatge en assenyalar, que calia separar les coses: d’una banda la gestió sobre el tema que havia realitzat tant l’anterior com l’actual regidor d’Habitatge i amb ells el conjunt de l’equip, i l’existència d’un incident que no pot traslladar-se de forma genèrica a la resta dels habitatges ni a tota la gestió d’aquesta regidoria.

Va aconseguir arreglar les coses? Doncs més aviat no. Encara que intentar, ho va intentar de ple.

El que es va comentar després als periodistes és que el succés que investiga la Policia Nacional afecta només a una dels habitatges socials municipals.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací