Finalitzen les obres del centre de salut de Nounou, a Burkina Faso, cofinançat per institucions castellonenques

Formen part del programa que duu a terme Medicusmundi Mediterrània i Ajuda Directa Safané

698

Formen part del programa que duu a terme Medicusmundi Mediterrània i Ajuda Directa Safané

Actualitat Diària

El passat 30 de juny es van donar per finalitzades les obres de rehabilitació i ampliació del Centre de Salut de la localitat de Nounou, pertanyent a la comuna de Safané, situada a Burkina Faso. Aquests treballs formen part del programa dut a terme per les organitzacions Medicusmundi Mediterrània i Ajuda Directa Safané en el marc del conveni que finança l’Ajuntament de Castelló i que ha comptat amb el suport d’altres administracions de la província, com la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Vila-real.

En concret, la Diputació de Castelló va cofinançar les obres de rehabilitació del Centre de Salut de Nounou a través d’una ajuda d’una mica més de 5.000€ a Medicusmundi Mediterrània i la construcció d’un pou d’aigua a través d’una ajuda de 8.000€ a Ajuda Directa Safané.

Patricia Puerta, vicepresidenta de la Diputació i responsable de Benestar Social, assenyala que “des de la nova corporació provincial pretenem impulsar aquestes polítiques de cooperació que permeten dur a terme projectes que transformen la realitat social en la qual viuen molts països”.

El programa “Contribuir al Dret a la Salut mitjançant la incidència en els Determinants Socials que afecten la població de Safané, Burkina Faso”, que es va iniciar l’any 2018, ha contribuït a la millora de la població de Safané a través de les següents accions: la millora de les instal·lacions de la maternitat, de les sales d’hospitalització i la construcció d’un laboratori d’anàlisi clínica en el Centre Mèdic de referència de la comuna de Safané, així com la construcció de dos pous d’aigua potable en dos barris perifèrics de la capital de la comuna.

Recentment s’ha finalitzat la rehabilitació del Centre de Salut de la localitat de Nounou juntament amb la construcció de sales d’hospitalització, cuines i latrines. Una vegada s’han donat per finalitzades les obres, s’han iniciat els treballs per a continuar amb la següent fase, que consisteix en la rehabilitació del Centre de Salut de la localitat de Kiensere, la construcció d’un incinerador de residus mèdics en el CM de Safané i el suport a l’enfortiment de l’associació de joves de la comuna.

Totes les accions que duem a terme són identificades per les autoritats locals, i formen part de la seua estratègia de desenvolupament comunal”, explica Jesús Delgado, president de Medicusmundi Mediterrània. “L’estabilitat que ens proporciona l’Ajuntament de Castelló a través del conveni de col·laboració a quatre anys, al costat del suport d’altres administracions com la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Vila-real, ens permet portar accions plantejades a mitjà termini, com per exemple l’enfortiment de l’associació de joves de la comuna”.

Les construccions poden tindre uns terminis concrets de finalització de les obres, però el treball amb la societat civil local, que a la llarga és qui genera transformació social, requereix d’una planificació i un acompanyament durador en el temps. “Si un any treballes amb ells, però al següent no pots per falta de finançament, els projectes conjunts es paralitzen i després és molt difícil tornar a posar-los en marxa. És fonamental que es dote d’estabilitat a aquest tipus de projectes de cooperació internacional si volem que les nostres accions tinguen l’impacte desitjat”, assenyala.

Les relacions entre els municipis de Safané i Castelló es van iniciar l’any 1968 quan el grup format pel mèdic traumatòleg de l’Hospital Provincial de Castelló, el Dr. Ángel Luís Massotti, acompanyat pel sacerdot diocesà d’Atzeneta Ricardo Miralles i un equip de metges i infermers i infermeres de Castelló, va realitzar la seua primera expedició mèdica. Des de llavors, gràcies a la implicació de ONGDs, administracions públiques i la societat castellonenca, s’ha treballat durant més de 40 anys a millorar les condicions sanitàries de la població local de la Comuna de Safané, localitzada a Burkina Faso, un país que actualment està patint una escalada d’atemptats terroristes que té en suspens al país i a la comunitat internacional.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací