Actualitat Diària
L’Escola Superior de l’Oli d’Oliva (ESAO), entitat dedicada a la formació, promoció i divulgació en matèria d’oli d’oliva verge extra, i el Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), dedicada al control, certificació, representació, defensa, recerca i promoció dels productes ecològics, han posat en marxa l’I Concurs d’Olis d’Oliva Verge Extra (AOVE) Ecològics de la Comunitat Valenciana.
Tant per al CAECV com per a ESAO, és imprescindible que els AOVE Ecològics de la Comunitat Valenciana tinguin el seu reconeixement a través d’un concurs que aglutini a totes les almàsseres i cooperatives inscrites en el CAECV.
En els últims anys, l’augment de la superfície dedicada al cultiu d’olivar per a oli ecològic certificat no ha parat de créixer, fins a convertir-se en una de les produccions amb major superfície certificada en tota la Comunitat Valenciana, amb més de 5.600 hectàrees i una producció pròxima a les 5.000 tones. De 2015 a 2020, la superfície certificada ha augmentat un 47%, mentre que la producció ecològica ho ha fet en un 20,1%.
Els ESAO Awards celebren enguany la seva 5a edició amb l’objectiu de buscar i reconèixer els millors AOVE de tota Espanya. En 2021, per primera vegada, s’ha creat una categoria especial per als olis ecològics, que tindrà tres guanyadors i cinc finalistes, a més d’una categoria especial buscant aquell oli que destaqui pel seu caràcter innovador.
Per al president del CAECV, José Antonio Rico, “considerem que es tracta d’una excel·lent iniciativa que persegueix la promoció, el reconeixement de la qualitat dels AOVE ecològics de la Comunitat Valenciana i la divulgació del caràcter ecològic en matèria oleícola cap a la societat en general”.
Per part seva, Susana Romera, Directora Executiva de ESAO, ha explicat que “les comunitats autònomes han de fer costat a l’olivar ecològic i la Comunitat Valenciana ha fet un gran esforç en convocar els I Premis ESAO Awards-CAECV als millors AOVE ecològics certificats. Espero que aquesta comunitat serveixi com a exemple a la resta de CCAA d’Espanya ja que, de moment, l’acolliment està sent extraordinària.”
Bases, requisits tècnics i terminis per a poder participar
Podran participar en l’I Concurs de AOVE ecològics tots aquells operadors certificats pel CAECV que compleixin amb la normativa de producció ecològica recollida en el Reglament (CE) 834/2007 del Consell i disposar del Certificat de Conformitat en vigor emès pel CAECV.
A més, els participants en la categoria d’ecològic, hauran d’incloure l’informe de revisió d’etiquetatge dels olis presentats emès pel CAECV i formalitzar la inscripció amb data límit de l’1 de març de 2021.
Només s’admetran a concurs els olis d’oliva verge extra a granel de la campanya 2020 – 2021, segons els defineix el Reglament (UE) núm. 1308/2013, del 17 de desembre de 2013, i el Reglament (CEE) núm. 2568/91 de la Comissió, d’11 de juliol de 1991.
Els olis que es presentin al concurs, hauran de procedir d’un lot homogeni, la grandària del qual serà, d’almenys, 500 kg en el cas d’almàsseres particulars, i de 1.000 kg en el cas de cooperatives.
El CAECV, amb l’objectiu de fer costat a tots els que es presentin a aquest concurs, secundarà, fins a un màxim d’un 50%, la inscripció de cada operador certificat.