Els navilis holandesos Oosterschelde i Morgenster i el gal Le Français, grans atraccions de ‘Escala a Castelló

681

Actualitat Diària

Els navilis holandesos Oosterschelde i Morgenster, i el francés Le Français (on es va rodar ‘Els tres mosqueters’), seran les grans atraccions de la 3a edició de ‘Escala a Castelló. A ells s’uniran altres quatre no menys cridaners, d’anteriors edicions, com la fragata tsarina Shtandart, el Galeón Andalusia, el Santa Eulàlia o la Nao Victoria, rèplica de la qual va donar la primera volta al món en el segle XVI. Tots ells, abrigallats pel patruller Infanta Elena, el vaixell de pescaturismo ‘El Paradís’, recreacions històriques d’Artilleria, Infanteria i Cavalleria, desfilades, música, gastronomia, un gran Mercat Mariner i dues Justes Nàutiques: nocturna i diürna. Més de 100 activitats per a gaudir en família del major espectacle nàutic d’època que puga veure’s.

El que va començar fa tres anys sent un arriscat somni… s’ha convertit en una reeixida realitat. Castelló de la Plana va voler posar en valor la seua vocació mediterrània i marinera amb un gran esdeveniment nàutic que poguera gaudir-se en família. I en col·laboració amb la localitat francesa de Sète –que acull una reconeguda cita biennal de vaixells històrics, ‘Escale à Sète’– va gestar en 2018 ‘Escala a Castello’. Una gran Festa de la Mar que navega rumb a la seua 3a edició, que es celebrá del dijous 16 al diumenge 20 d’abril, a rebuf de la Setmana Santa.

La participació de grans velers, principals estreles de l’esdeveniment, quasi s’ha duplicat respecte a la 1a edició. I en aquesta 3a ‘Escala a Castelló’ podran visitar-se 7:

1–Goleta Oostershelde. Holandesa, de tres mastelers i reconeguda pel govern neerlandés com a monument de gran valor històric i cultural. Va ser construïda en 1917 per a transport de mercancias de llarga distància i restaurada en 1992.
2–Bergantín Morgenster. Navili holandés de dos mastelers que es va botar en 1919 com a transportador d’areng i ampliat posteriorment com a vaixell de pesca. En 2008 va ser restaurat com a vaixell d’aprenentatge per a futurs navegants.
3–Le Français. Construït en 1948 com a vaixell bàltic tradicional, s’ha convertit després en escenari de films com ‘Els tres mosqueters’, ‘Shacketon’ o ‘David Copperfield’.
4–Fragata Shtandart. Reconstrucció, en 1999, d’un històric vaixell de guerra rus del segle XVIII que va capitanejar per primera vegada el mateix tsar Pere I el Gran. Va rebre aquest nom en honor a l’estendard imperial.
5–Nao Victoria. Rèplica construïda en 1991 del navili que en el segle XVI (1519-1522) va donar la primera volta al món, capitanejat per l’espanyol Juan Sebastián Elcano.
6–Galeón Andalusia. Construït en 2009-10 a imatge i semblança dels vaixells espanyols que en el segle XVII realitzaven rutes comercials amb Amèrica i Filipines a través de les anomenades ‘Flotes d’Índies’.
7¬–Pailebote Santa Eulàlia. Veler centenari dedicat al transport de cereals, fusta, sal i minerals. Pertany al Museu Marítim de Barcelona i ha sigut declarat Ben Cultural d’Interés Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Una altra novetat és la patrullera Infanta Elena, que ha participat al costat de la Força Naval Europea en la lluita contra la pirateria, escortant el trànsit mercant vulnerable. A ells s’uneixen els de Salvament Marítim i el vaixell de pescaturismo ‘El Paradís’.

També en la mar podrà gaudir-se de les espectaculars Justes Nàutiques que dirimiran dues embarcacions vingudes de Sète, on tenen una gran tradició. Són combats similars als medievals però que en lloc de cavalls utilitzen barques de remers sobre les quals se situen dos contrincants amb escuts i llances de fusta.

Ja en terra, el port del Grau es convertirà en escenari d’un gran Mercat Mariner, amb mig centenar de llocs d’artesania; campaments d’època amb recreacions històriques d’Artilleria, Infanteria i Cavalleria; tallers infantils, jocs, animació de carrer, una Gran Desfilada Històrica i actuacions musicals. Tot, per a gaudir de cinc intensos dies amb més d’un centenar d’activitats que podran compartir pares de fills. El major espectacle nàutic d’època aspira a batre el seu rècord de 75.000 visitants. I per tercer any consecutiu, torna a fer ‘Escala a Castelló’.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací