Els grups del Botànic demanen al Consell corregir el deute amb Enric Valor

589

Actualitat Diària

Els partits del Botànic (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-EUPV) han decidit presentar una proposta conjunta per tal que des de Les Corts es propose a l’escriptor valencià Enric Valor i Vives per a la concessió de l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, “per la seua aportació cabdal a l’estudi i divulgació del valencià, a la difusió del patrimoni cultural del nostre poble, i pel seu compromís polític i social amb l’autogovern, la democràcia i els drets i llibertats dels valencians i valencianes”.

Es tracta d’una proposta botànica que naix arran de l’anunci que va fer ahir el síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri, que demanava l’Alta Distinció a títol pòstum per a l’escriptor valencià, donada la intenció del govern de PP i Ciudadanos a Mutxamel per canviar el nom de l’avinguda Enric Valor pel d’avinguda Espanya.

Segons recull esta iniciativa parlamentària, “el 1986 es va crear l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, amb l’objectiu de premiar i reconèixer les persones físiques i jurídiques que s’hagen distingit en la seua activitat al servici dels interessos generals i peculiars de la Comunitat Valenciana. Enric Valor i Vives compleix amb escreix els requisits que marca esta alta distinció que s’atorga cada any pel Consell amb motiu del 9 d’octubre. Que una personalitat tan rellevant com Enric Valor encara no haja sigut guardonada amb esta distinció, suposa un deute que les institucions valencianes hem de corregir”.

El síndic del PSPV-PSOE en Les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha posat en valor aquesta iniciativa en un moment on “estem assistint a una ofensiva contra les nostres tradicions, els nostres valors i la nostra cultura per part d’un PP que cada dia vira més cap a l’extrema dreta”, en referència al succeït en Mutxamel. En aqueix sentit, Mata ha assegurat que esborrar el seu nom d’un carrer és “un greu insult que mereix sens dubte una resposta. Enric Valor ha fet més que ningú per la nostra llengua i ha sigut l’únic valencià ‘Honoris Causa’ en les Universitats de València, Alacant i Castelló”, ha explicat el dirigent socialista, qui ha assegurat que “no es pot tolerar cap actitud que vulga acabar amb el patrimoni dels valencians i valencianes”.

Per la seua banda, el síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri ha assenyalat que “l’estima de Valor pel seu país es va traduir en una extensa obra literària, en un treball ingent per l’estudi i divulgació del valencià i en el seu compromís polític amb l’autogovern i drets dels valencians i valencianes. El seu activisme cultural va permetre mantindre viva la flama del valencià durant l’època fosca del franquisme. Des de Compromís considerem que ja és hora d’honorar-lo amb un dels guardons més importants del govern valencià i posar en valor una de les figures més destacades del nostre llegat històric i cultural com a poble valencià”.

I la síndica d’Unides Podem-EUPV en Les Corts, Pilar Lima, ha fet una defensa ferma dels valors democràtics i de les aportacions a la nostra cultura d’Enric Valor, i en concret a la nostra llengua: “Milers i milers de valencians i valencianes hem après la nostra llengua de la seua mà i mereix un reconeixement a l’alçada de qui va defensar la llengua en el obscur període franquista, al que alguns somien retornar”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací