Els empresaris coincideixen a lamentar que “encara” és tard més de tres hores amb tren de València a Barcelona

745

Actualitat Diària

La defensa del Corredor Mediterrani ha reunit hui a Elx a 1.500 empresaris i representants de la societat civil del conjunt d’Espanya en l’Acte Empresarial i Segon Revisió mèdica Semestral de 2019 del projecte d’obres del Corredor Mediterrani en el qual es detecten avanços importants en la seua execució, encara que es reclama a les autoritats públiques major celeritat per a culminar els objectius establits per a 2025.

L’acte ha fet balanç del projecte www.elcorredormediterraneo.com i ha analitzat l’estat de les obres tram a tram i els beneficis del Corredor Mediterrani; major ocupació, augment de l’afluència de turistes, impuls de l’economia espanyola en general i una major mobilitat, entre altres.

A més, a través de dos panells en els quals han participat líders d’organitzacions empresarials i emprenedors, s’han transmés les raons per les quals la infraestructura ha de ser una realitat inajornable.

El president d’AVE, Vicente Boluda, ha explicat que cal treballar per a evitar que les obres es retarden a l’horitzó de 2030 “perquè estem convençuts que el Corredor generarà ocupació i farà d’Espanya un país més connectat i amb major igualtat d’oportunitats”.

Per a Boluda és fonamental que en un horitzó pròxim els sectors productius disposen d’una xarxa circular que complete la xarxa radial existent, que permeta vertebrar i enfortir els llaços econòmics, però també culturals i socials, entre els diferents territoris. Des del seu punt de vista, “potenciant el mediterrani espanyol s’enforteix al conjunt d’Espanya, tant per als viatgers com per al teixit productiu. I el Corredor Mediterrani podria complir aquesta funció, que no va contra ningú, sinó que suma esforços i esperances per al conjunt dels interessos d’Espanya i de la nostra posició respecte a la Unió Europea”.

També ha destacat que el valor de potenciar aquesta infraestructura se sustenta en què les quatre comunitats autònomes per les quals discorre el Corredor Mediterrani sumen el 50% de la població d’Espanya i el 60% del PIB.

Des del seu punt de vista, la celebració d’aquest acte continua buscant tres objectius essencials: “El primer, escenificar la importància i necessitat de la infraestructura; el segon, conscienciar al conjunt de tota Espanya perquè s’implique en la seua reivindicació; i el tercer, aconseguir que els representants públics es comprometen amb l’execució de la infraestructura perquè siga una realitat al més prompte possible”.

Per part seua, el president de Pro-AVE, Federico Félix, ha manifestat que “no pot ser que alguns dels principals ports d’aquest país no estiguen connectats amb Europa amb una línia específica per a les mercaderies”. La importància de posar en marxa aquesta infraestructura s’ha posat de manifest amb l’exemple aportat per Félix, explicant que “gràcies al Corredor Mediterrani, s’estalviaria en transport als agricultors”.

Mesa d’emprenedors

La taula d’emprenedors, sota el títol de ‘El futur de la mobilitat’, va coincidir en la necessitat d’impulsar aquesta infraestructura que connecta el teixit productiu del conjunt del país amb Europa.

Yaiza Canosa, CEO de Goi, ha exposat que “el transport del futur ha de ser eficient i sostenible. Però això és impossible si la conca del Mediterrani no està connectat”. Sobre aquest tema, David Pistoni, confundador i CEO de Zeleros Hyperloop, ha apuntat que “estar connectats amb Europa és una prioritat per a les empreses innovadores com la nostra, ja que les noves tecnologies estan revolucionant la forma en la qual ens movem i vivim”. A més, ha assenyalat que “el transport és històricament un símbol de progrés i innovació”.

Amuda Goueli, soci fundador i CEO de Destinia.com, ha assenyalat que “un tren d’alta velocitat que una Espanya, França i Itàlia és un plus per al turisme”, fent referència als beneficis que aportaria el Corredor Mediterrani en aquest sector.

En aquest acte, societat civil i món empresarial s’han unit per a reivindicar la necessitat d’una infraestructura clau per al conjunt d’Espanya. Iveta Radicova, Coordinadora Europea per al Corredor Mediterrani, ha donat una visió europea de la importància de les infraestructures per a l’economia en la qual ha destacat “que el Corredor que ha connectat de debò Europa des de molt a l’Oest fins a l’Est, integrant 3.000 km, molts ports amb la xarxa de ferrocarril i autopistes, és alguna cosa que pot incrementar no sols la força de cada regió involucrada, sinó la competitivitat d’Europa com a continent.”

Testimoniatges

Javier Faus, president del Cercle d’Economia, ha ressaltat el paper del Corredor per a la vertebració del territori i la comunicació amb Europa, “amb Espanya com a agent essencial”.

No ha faltat l’opinió del president de la CEOE, Antonio Garamendi, que ha posat en valor la importància que tots els agents socials sumen forces: “si continuem junts quan siga una realitat, sumarem milers de quilòmetres”.

D’altra banda, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha remarcat que el Corredor generarà més riquesa i ocupació en millorar “ les connexions de les zones logístiques i industrials dels ports i aeroports”.

José Luis Bonet, president de la Cambra de Comerç d’Espanya, ha destacat que el Corredor és necessari “per a continuar potenciant l’exportació i ajudar a la internacionalització de les nostres empreses”.

El president de Confederació Regional d’Organitzacions Empresarials (CROEM), José María Albarrasí, ha exposat que cal reivindicar aquesta infraestructura “per a afavorir la mobilitat de les persones i atraure inversió”. Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona ha assenyalat que “facilitarà l’arribada a més àrees del país en menys temps i crearà més ocupació”.

José Luis Izuel, president d’Hostaleria d’Espanya, ha explicat que el Corredor provocarà que “més turistes visiten el nostre país d’una manera més sostenible”. Carmen Planas, presidenta de Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), ha volgut destacar que servirà “per a aprofitar tot el nostre potencial gràcies a una xarxa de transport intermodal perfectament coordinat”.

Javier González de Lara, president de Confederació d’Empresaris d’Andalusia, ha posat el focus en la innovació que suposa aquesta infraestructura, “que ha de ser un model per a millorar el nostre teixit productiu”. La presidenta de l’Associació de l’Empresa Familiar d’Alacant (AEFA), Maite Antón, ha ressaltat que contribueix a “un futur més sostenible”.

Finalment, el president del Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha incidit en què “volem continuar creixent per a competir al més alt nivell, no volem posar-li-ho tan fàcil a la resta de potències econòmiques”.

#QuieroCorredor

Durant l’esdeveniment, s’ha celebrat el compromís de la societat civil amb aquesta infraestructura, tal com ho constata l’èxit del canal de comunicació www.elcorredormediterraneo.com, que ja compta amb més de 161.000 signatures favorables al Corredor Mediterrani.

Fites del semestre

La Revisió mèdica Semestral comptabilitza com a objectius aconseguits la posada en marxa del tram Granada-Antequera, ja plenament operatiu. A més, el tram Tarragona-Vandellós es troba en proves i podria estar en funcionament a la fi d’aquest 2019.

A més, s’ha licitat la connexió amb el Port de Castelló, i s’ha avançat en els trams entre Múrcia i Cartagena, una vegada buidat l’accés a la capital de la Regió en soterrament. No obstant això, la Passant de València segueix en projecte, es buidarà el nus de l’Alzina, però falta per concretar la connexió amb Xátiva i els trams del sud cap a Algesires des d’Elx.

El secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, ha assegurat que el compromís del Govern és inqüestionable respecte al Corredor Mediterrani i està totalment alineat amb els objectius del Ministeri de Foment en política de transport.

En l’Acte Empresarial pel Corredor Mediterrani i II Revisió mèdica Semestral, organitzat per AVE (Associació Valenciana d’Empresaris), en el qual ha participat el secretari d’Estat, ha posat en valor la millora de la mobilitat i el repte del canvi climàtic com a pilars de la política del seu Departament, la qual cosa ajudarà a facilitar el transport de viatgers i, per un altre, en el cas de les mercaderies, a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Saura ha detallat que aquest Govern ha destinat quasi 2000 milions d’euros al Corredor Mediterrani el que suposa que 13 de cada 100 euros licitats s’ha destinat a aquest.

Aquestes inversions són les que han fet que s’aconseguiren importants fites en els diferents trams dels quals ha informat Saura:

o Entre Castelló i València, ja s’està treballant en la segona via.

o Al maig es va posar en servei L’Alcudia de Crespins – Moixent.

o Està en fase de proves entre Monforte-Elx-Orihuela, per a portar l’AVE a Múrcia.

o A Cartagena, s’estan impulsant els projectes.

o S’ha licitat i adjudicat les obres de quasi tots els trams del Múrcia-Almeria.

o Al juny s’ha posat en servei l’AVE Antequera – Granada.

o Està pràcticament acabat l’estudi funcional entre Almeria i Bobadilla.

o Entre Bobadilla i Algesires s’està treballant en la millora i renovació de la línia i la seua electrificació.

Per al secretari d’Estat el següent i important fita serà que, en les pròximes setmanes, es posarà en servei la Variant de Vandellòs, que permetrà reduir mitja hora els temps de connexió entre València i Barcelona.

Tal com ha informat Saura es continua avançant en la resta de trams del Corredor per a la finalització de les obres i la posada en servei de les mateixes com més prompte millor.

El secretari d’Estat ha conclòs posant en valor el Corredor Mediterrani com a peça clau dins de la planificació ferroviària, la tramitació sectorial de la qual i ambiental es començarà a realitzar l’any que ve.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací