El Vithas 9 d’Octubre realitza una intervenció d’implant coclear amb mínima incisió

429

Actualitat Diària

L’equip del Dr. Carlos De Paula ha intervingut a un pacient xinès de 17 anys que, malgrat utilitzar audiòfons des dels tres anys, havia anat perdent de manera progressiva la seva capacitat auditiva. “El rendiment dels audiòfons pràcticament havia desaparegut”, afirma el Dr. De Paula.

El pacient va arribar a Espanya fa 20 dies procedent de la Xina, on estudia el seu últim any d’educació secundària. La pèrdua auditiva progressiva havia arribat a comprometre el seguiment dels seus estudis i la seva interacció social. “Hi havia paraules que ja no era capaç d’entendre”, afirma el Dr. De Paula. La peculiaritat del cas ha portat a Vithas València 9 d’Octubre, a la companyia que comercialitza l’implant i a l’equip mèdic/quirúrgic que ha atès a aquest pacient a conjuminar esforços i escurçar distàncies perquè pogués sotmetre’s a la intervenció que li permetés tornar a sentir.

El pacient es va sotmetre a les proves de diagnòstic per la imatge -TAC i RM- que van confirmar que la seva còclea era compatible amb la inserció de l’implant. “Li preguntem quina oïda li oferia més confiança i decidim intervenir l’altre, l’esquerre”, relata el Dr. De Paula.

La intervenció es va realitzar amb una tècnica capaç de col·locar l’implant amb una incisió mínima, “que permet una millor i més ràpida recuperació”, afirma el Dr De Paula. “Col·loquem l’implant coclear en l’oïda dreta amb mínima incisió i mitjançant un abordatge a través del recés facial amb inserció d’un elèctrode recte a través d’una finestra rodona per a preservar restes auditives”, explica.

Bons resultats

Els implants coclears inclouen una sèrie d’elèctrodes que se situen al llarg de la còclea -o caragol- i que retornen la capacitat de sentir al pacient. Durant la intervenció d’aquest primer pacient sotmès a l’implant coclear en Vithas València 9 d’Octubre, els resultats ja es van anticipar molt bons. “Li realitzem una telemetria intraoperatoria i comprovem que hi havia resposta auditiva en tots els elèctrodes”, detalla el Dr. De Paula.

Indicacions de l’implant coclear

Segons la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL), els adults candidats per a aquesta tècnica han de complir les següents condicions: tenir hipoacúsia neurosensorial bilateral de severa a profunda; hipoacúsia poslocutiva o prelocutiva; no obtenir benefici o tenir un benefici mínim amb els audiòfons després d’un període de prova de 3 a 6 mesos; i tenir estudis d’imatge que confirmin que la còclea pot allotjar l’elèctrode i la presència del nervi coclear.

Capacitació per a realitzar implants coclears

Des de la SEORL es posa l’accent, al seu torn, que la tècnica de l’implant coclear han de realitzar-la equips consolidats que tinguin experiència contrastada. Aquesta no sols comprèn la cirurgia, sinó la posada en marxa d’un programa que garanteixi una correcta selecció del candidat, l’execució efectiva de la cirurgia i de la programació del dispositiu, una adequada rehabilitació, una estreta coordinació entre els especialistes que realitzaran el seguiment del pacient.

Un estudi recent publicat en la revista Codes ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30517268/ ) conclou que els implants coclears milloren, no sols l’acompliment auditiu, sinó la inserció social i la qualitat de vida dels adults amb sordesa profunda. Així, resumeix, “augmenta el seu sentit de seguretat, els permet veure la vida des d’una nova perspectiva, els fa recuperar l’autoconfiança i l’autoestima, els permet comunicar-se i interactuar de manera més efectiva, gaudir de la música i altres entreteniments, rescatar projectes antics i fer plans per al futur”.

Actualment, són molt pocs els centres privats d’Espanya que realitzen intervencions quirúrgiques per a realitzar implants coclears.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací