Rafa Simó afirma que la resposta és immediata perquè “no hi ha res que amagar, tot s’ha fet amb la legalitat a la mà”
L’equip de Govern de l’Ajuntament de Castelló ha tardat hores a donar resposta a la petició dels grups municipals del PP i Ciutadans, i accepta la constitució d’una Comissió d’Investigació que aclarisca la situació e la Sala d’Emergències i les contractacions de la Policia Local. El portaveu, Rafa Simó ha sigut taxatiu: “Si, com més prompte millor, no tenim res que amagar”. La resposta del tripartit ha enxampat a *contrapié a l’oposició, que ja havia preparat comunicats per a incidir en la seua denúncia.
Esperanza Molina/ Actualitat Diària
La Junta de Govern de l’Ajuntament de Castelló ha acceptat per unanimitat i sense reserves la sol·licitud presentada ahir per Registre pels grups municipals del PP i CS, per a constituir una Comissió d’Investigació entorn de la Sala de Seguretat i la contractació d’equipament de la Policia Local.
Una reacció que deixava a l’oposició municipal de PP i CS amb ‘el cul a l’aire’, ja que totes dues agrupacions havien jugat amb els temps i els temps se’ls van girar en contra. Això és: ahir es presentava la petició en el Registre, que havia d’impactar a través dels mitjans de comunicació, i hui s’enviaven els comunicats oficials valorant la petició de la Comissió i incidint en la falta de transparència del tripartit, per a tornar a posicionar-se enfront de l’opinió pública. Però en aquesta ocasió van fallar les estratègies.
El portaveu de Govern, Rafa Simó, ha sigut clar i taxatiu en les seues declaracions als mitjans de comunicació. “El Govern municipal no té res que al·legar a la petició de l’oposició per a la comissió d’Investigació. El Govern no té res que negar i res que amagar”. Per aquesta raó, ja la Junta de Govern de hui, no solament ha expressat el seu acord, sinó que a més ja ha donat instruccions a la secretària municipal perquè pose en marxa el procediment com més prompte millor. “Volem que siga amb la màxima prioritat, i apostem per la total transparència perquè tot s’ha fet de forma legal”.
Simó ha indicat també, que és dret de l’oposició i està en les seues funcions sol·licitar aquest tipus d’activitats. Nosaltres no ens oposarem a qualsevol acció de transparència. Com més prompte millor”.
Segons la petició presentada pels grups municipals de PP i CS, Aquesta Comissió tindria l’objecte de “analitzar els processos d’adjudicació i execució i posada en marxa el Centre Integrat Municipal de Seguretat i Emergències (CISME); l’adjudicació dels contractes de subministrament de jupetins antibales per a la Policia Local; i l’adjudicació de les motxilles tàctiques i llanternes de la Policia Local; el nombre total de desplaçaments i viatges a l’estranger del regidor responsable de l’àrea i els seus acompanyants a fi de promocionar el sistema de seguretat municipal, el cost dels mateixos i el càrrec a quines partides concretes del pressupost municipal, i tot el referent al procés de registre de la marca municipal Eurocop Proxpol a Mèxic”.
L’oposició es queda ‘a quadres’
La rapidesa en la resposta de l’equip de Govern ha enxampat per sorpresa a PP i *CS. Tots dos grups, que preparaven els seus comunicats de reivindicació per a insistir en la petició que van registrar ahir, han hagut d’afegir també declaracions amb la reacció a la decisió del tripartit.
El PP reclamava transparència
Per part del Partit Popular, el seu portaveu, Begoña Carrasco, incidia en un comunicat en la despesa produïda entorn de la Sala de Seguretat i en la seua sol·licitud d’informació, conforme al text que acompanyava la petició de la Comissió d’Investigació presentada ahir.
“Son moltes qüestions les que es plantegen i estan per aclarir. És el cas del procediment extraordinari que es va seguir per a licitar el projecte de la sala, externalitzant-lo a una tercera empresa, aliena a l’Ajuntament; o el rosari de recursos que s’han anat succeint des que va arrancar aquesta idea per part del govern del PSPV i Compromís l’any 2016”, assenyalava la portaveu del PP, Begoña Carrasco.
“A això s’uneixen altres qüestions també poc transparents, com els problemes derivats en els contractes de compra de jupetins antibales, motxilles i llanternes. També volem saber el nombre de viatges que s’han realitzat a l’estranger per a promocionar el sistema de seguretat en qüestió, i les despeses derivades d’aquests, així com s’han finançat; o el registre de la marca Eurocop Proxpol, de propietat municipal, a Mèxic, tal com ha aparegut en els mitjans de comunicació”, subratllava.
“Amparo Marco i el tripartit tenen una oportunitat d’or per a demostrar que, com ella mateix va prometre, l’Ajuntament de Castelló era de cristall i transparent”, conclou, confiant que es puga constituir “com més prompte millor i amb el suport generalitzat de tots els grups polítics amb representació en la corporació municipal de la capital de la Plana”.
Coneguda l’acceptació de l’equip de Govern, fonts del seu Gabinet han expressat la seua satisfacció per aquesta decisió… pot ser que amb la boca xicoteta, perquè no li ho esperaven.
Ciutadans tira el guant i ha de recollir-lo
Un altre punt passava amb Ciutadans, el portaveu dels quals, Alejandro Marín-Buck assenyalava al matí:
Marín-Buck: “exigim màxima transparència per a poder oferir la màxima seguretat ciutadana als castellonencs”. El portaveu de Cs indica que “l’acceptació o no d’aquesta comissió d’investigació posarà a prova la transparència del Fadrell”.
Com Carrasco, el portaveu taronja centrava el seu comunicat en les explicacions que justificaven la sol·licitud de la Comissió d’Investigació un dia abans:
“Marín-Buck s’ha referit d’aquesta manera a la petició que ell mateix, en nom del seu grup, va registrar ahir a l’Ajuntament conjuntament amb el Grup Municipal Popular per a la creació d’una Comissió No Permanent d’Investigació a fi d’analitzar els processos d’adjudicació, execució i posada en marxa de la Sala de Control de la Policia Local; l’adjudicació dels contractes de subministrament de jupetins antibales per a la Policia Local; l’adjudicació de les motxilles tàctiques i llanternes de la Policia Local; el nombre total de desplaçaments i viatges a l’estranger del regidor responsable de l’àrea i dels seus acompanyants a fi de promocionar el sistema de seguretat municipal, el cost dels mateixos i el càrrec a quines partides concretes del pressupost municipal, i tot el referent al procés de registre de la marca municipal Proxpol a Mèxic”. Assenyalava com a part del comunicat.
I tancava la nota de premsa: “finalment, el portaveu de CS ha apuntat que “l’acceptació o no d’aquesta comissió d’investigació per part del Fadrell ens donarà la resposta a quin és el seu compromís amb la transparència” i per descomptat, “amb això, tenen una nova oportunitat per a posar al descobert la seua diligència, perquè de moment, han demostrat ser més diligents a l’hora d’exigir responsabilitats que de donar compte de les seues”, ha conclòs Alejandro Marín-Buck.
En el cas de Ciutadans, una vegada coneguda l’acceptació per part de l’equip de Govern de la sol·licitud realitzada, Marín-Buck valorava la reacció del tripartit amb la següent declaració: “En Cs ens alegrem que el Govern accepte aquesta comissió d’investigació perquè per a això l’hem demanada. Perquè ens aporten la documentació, esclarir els fets i s’arreglen les coses. No demanem una comissió per pur autobombo. Tot el contrari, ara és el moment de saber quin és el seu compromís amb la transparència”.
Quant al com i el quan es convocarà a Comissió, de moment tot són suposicions, tal com ha afirmat l’equip de Govern. Ja s’ha efectuat l’encàrrec a la secretària perquè la pose en marxa. Possiblement ha de ser aprovada la seua constitució en ple municipal i encara es desconeixen la resta dels detalls… però el tripartit és el primer que ha demanat que es convoque “com més prompte millor”.