El sector hoteler valencià critica quese ha quedat fora dels plans d’ajudes del Consell

545

Actualitat Diària

El sector hoteler de la Comunitat Valenciana observa amb sorpresa i amb indignació que novament, malgrat ser un dels sectors més afectats per la pandèmia i la crisi, torna a ser exclòs dels plans d’ajudes del Govern Valencià. Pràcticament cap empresa hotelera valenciana podrà accedir a les ajudes del Pla Resistir + que s’ha convocat, ja que aquest pla es destina exclusivament a empreses moroses o deutores, això és, aquelles que tenen deutes pendents amb proveïdors o amb entitats de crèdit o financeres.

Els empresaris hotelers associats a Hosbec han qualificat aquest pla d’ajudes com una ‘aixecada de camisa’ ja que premia exclusivament a les empreses moroses, les deutores, i les que estan en un major risc de ser ‘zombis’. Si una empresa no ha obtingut durant aquests mesos finançament i tresoreria per a atendre les seves obligacions de pagament, és precisament perquè són empreses enlaire risc de no tenir cap futur. I és a aquesta exclusivament a les quals ajudarà el Consell.

No obstant això, les empreses hoteleres i d’allotjament turístic, que han perdut el 80% de la seva facturació però que són empreses viables i amb molt de futur, que han fet els seus deures aprovisionant-se de tresoreria per a atendre totes les seves obligacions amb treballadors, proveïdors, càrregues financeres…. aquestes empreses no podran rebre ni un només euro d’ajuda. Els que contra vent i marea creuen en el destí, inverteixen en la modernització i reforma, damunt apallissats.

I no és una imposició del Govern Central. El Decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la COVID-19 permet que les ajudes que dissenyin les Comunitats Autònomes tinguin caràcter finalista, emprant-se per a satisfer el deute i realitzar pagaments a proveïdors i altres creditors, financers i no financers, així com els costos fixos incorreguts pels autònoms i empreses considerats elegibles.

I són aquests costos fixos els que la Conselleria d’Hisenda no ha contemplat en l’escenari valencià: només es contemplen les ajudes que es destinin a satisfer el deute amb proveïdors, creditors financers i no financers, inclosos els pagaments pendents derivats dels costos fixos incorreguts. Segons aquest esquema, “les empreses que deguin diners, per exemple, als seus treballadors podran rebre ajudes, però aquelles que hagin pagat puntualment als seus treballadors, malgrat estar perdent la camisa en els últims 15 mesos, no rebran ni un euro d’ajuda”.

HOSBEC continua insistint en la necessitat de posar en marxa un pla de rescat per al sector hoteler com ha fet, per exemple, Andalusia amb 60 milions d’euros de dotació. Si no és així, “s’estarà consumant una injustícia manifesta amb els empresaris que han demostrat estar a l’altura tant a les dures com a les madures”

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací