L’objectiu del festival es convertir-se en un camí col·lectiu cap a la pau
Actualitat Diària
Convertir-se en un camí col·lectiu cap a la pau. Amb aquest objectiu el Festival Internacional Reggae Rototom Sunsplash es prepara per a irrompre de nou, del 16 al 22 d’agost a Benicàssim (Castelló), en l’escena cultural nacional i europea. El seu lema per a 2023, ‘United for peace’, avala aquest repte ambiciós que la macro cita es marca en la seua 28a edició, en la qual no renuncia a tornar a ser, un estiu més, molt més que un festival de música: una trobada multicultural, inclusiu, familiar i compromés.
“Ens preocupa enormement la guerra a Ucraïna; sembla que ens hem acostumat a parlar d’ella, sense posar el focus en el risc d’una guerra nuclear que suposa, i diem alt que no. No a la guerra. No als riscos que es deriven d’ella”, assenyala l’organització del festival. “Volem que la classe política ho sàpia, pujar el volum de la nostra veu i no donar una mínima possibilitat al fet que aquesta senda destructiva seguisca; volem crear, en el marc d’un esdeveniment tan internacional i divers com és Rototom Sunsplash, un moviment global contra les guerres, no sols contra aquesta que sentim tan a prop, i per a la pau”, apunta la direcció del certamen.
Així, la defensa de la pau, i el treball col·lectiu per a fer-la possible, que emana del lema del festival serà present en totes les seues àrees culturals, encara que de manera especial en el Fòrum Social, l’espai per excel·lència per al debat, la reflexió, la interacció i la construcció, al costat de veus expertes, de propostes davant els grans desafiaments del context global, com és la guerra.
Precisament el primer debat d’aquesta edició, titulat com el lema de 2023, ‘United for peace’, marcarà la senda cap a aquest repte, i el farà amb un diàleg entre el politòleg i activista Noam Chomsky, considerat a més com “el més important dels pensadors contemporanis”, segons The New York Times, i la periodista especialitzada en informació internacional i Drets Humans Olga Rodríguez.
Junts teixiran en el cor del Fòrum Social aquest debat tan necessari sobre la convulsa realitat que travessa no sols Europa, sinó molts altres escenaris del planeta, i que retroalimenten “interessos” paral·lels que frenen el diàleg cap a la pau, com ha indicat el mateix Chomsky, crític amb el govern del seu país, els EUA, en al·lusió a la guerra a Ucraïna. Una confrontació que és, diu, “una condemna a mort per a la humanitat” de la qual “ningú eixirà guanyador”, encara que deixa un halo d’esperança: “L’única manera de saber si existeix la possibilitat d’una solució política a Ucraïna és intentar-ho”.
Les veus d’aquests dos protagonistes, la seua experiència, i les aportacions del públic, “seran sens dubte la millor arrancada per al repte que volem aconseguir enguany, com és el de construir un món en el qual ens habituem a parlar de pau, i no de guerra”, detallen des de l’organització del festival.