Actualitat Diària
El Centre Cultural les Aules de la Diputació de Castelló ha acollit hui la presentació de la novena edició d”Early Music Morella’, la marca paraigua del que és «un dels cursos i festivals de música medieval i renaixentista més importants d’Espanya i del món». Amb aquestes paraules ha posat de manifest la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, la rellevància d’aquest projecte artístic, pedagògic i social que reunirà a Morella, del 17 al 23 de juliol, a més de 100 alumnes, professors i intèrprets de tots el món. Junt a Sanz, han estat presents l’alcalde de la capital dels Ports, Rhamsés Ripollés, i el director artístic del certamen, Carles Magraner.
Sota el títol ‘Europa, paisatge sonor del vell continent’, l’acadèmia i festival morellà aprofundirà aquest 2020 en la música de grans autors del Renaixement i quedarà plasmada amb seguit d’actes que inclouen 12 concerts, quatre conferències, una mesa de debat i nombroses activitats complementàries. La diputada de Cultura ha volgut donar l’enhoabona a l’organització, l’Associació Cultural Comes, «pel vostre treball incansable perquè cada estiu gaudim i aprenguem de la delicadesa, bellesa i riquesa de les melodies medievals en un entorn que li fa honra».
En aquest sentit, Sanz ha destacat «la increïble qualitat i factura tècnica i professional d’aquesta iniciativa que porta el nom de Castelló molt més fora de les nostres fronteres»: «Em sent orgullosa de tindre a a la nostra província projectes de tan important bagatge cultural i per això des de la Diputació ens sumem enguany com a col·laboradors».
En representació de Morella, Rhamsés Ripollés ha qualificat de «bona notícia» que la institució provincial s’unisca a l’equip de col·laboradors i ha defensat els beneficis de l’acadèmia i festival en per a la ciutat: «Parlem d’un projecte únic, fet des de la qualitat i la professionalitat, que s’ha arrelat a Morella i que ens situa en el mapa de la cultura a nivell internacional, i això és positiu en tots els sentits».
Per la seua banda, Magraner ha indicat que “serà un plaer compartir amb el públic l’univers sonor de l’Europa del Renaixement, que ens ajudarà a entendre l’estreta relació entre Flandes i els territoris de la Corona d’Aragó”. Així mateix, el musicòleg ha subratllat que “un dels objectius principals del projecte és impulsar, encara més, la internacionalització d’Early Music Morella’ amb la presència de grans compositors i prestigiosos intèrprets tant en el seu vessant artístic com acadèmica”.
El festival es donarà a conéixer aquesta setmana a nivell europeu a Brussel·les, on es presentarà aquesta edició en el Conservatori Reial i a l’Institut Cervantes.
Prestigioses formacions i intèrprets
Early Music Morella, com a una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional, comptarà amb la presència de prestigioses formacions, artistes i cantants com Capella de Ministrers, Toni Aparisi, Atsuko Takano, Bureo, Pablo Márquez, Marta Almajano, Eduardo Egüez, Robert Cases, Nuria Sanromà, Silke G. Schulze, Jota Martínez, Maria Jonas, Aziz Samsaoui, David Yacus, Eduard Navarro, Marco García de Pau i Francesc Gamón dirigint els cors Ad libitum i el Cor EMM, Germán Díaz, Yshai Afterman i els *Dimonis de Morella.
Molts d’aquests artistes oferiran diversos cursos: flautes, cant gregorià, cant medieval, cant renaixentista i barroc, cornetto, cor i direcció coral, òrgan i clavicordi, sacabuche, vihuelas, tiorba, guitarra…; d’interpretació de música tradicional per Mara Aranda, Eduard Navarro, Aziz Samsaoui, Yshai *Afterman i Germán Díaz, de lutheria (Jesús Reolid), de dansa (Toni Aparisi), introducció a la música antiga (David Antich i Pau Ballester) i tallers de música antiga per a xiquets (Jota Martínez).
Així mateix, hi haurà conferències al llarg del festival a càrrec de Senén Florensa, Toni Aparisi, Paloma Gutiérrez del Rierol i Jota Martínez i un debat coordinat per Juan Ángel Vela del Camp, amb el suport d’Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) i la participació de cinc programadors internacionals: Pawel Szczepanik, Richard Lorber, Björn Ross, Xavier Julien Laferriere i Anna-Katarina Schatzl.