Vila-real ratifica l’eixida del Pacte de la Ceràmica i fixa els festius de 2020: Sant Pasqual el 18 de maig i Sant Esteve

Maria Fajardo ha promés el seu càrrec i el ple aprova a la regularització dels quioscos i cafeteries sorgits en espais com la Maiorasga o Panderola

764

La nova regidora de Compromís, Maria Fajardo, ha promés el seu càrrec. L’Ajuntament aprova la incorporació de la ciutat a la Xarxa Gastroturística de la Comunitat, sense cost per al municipi i la regularització dels quioscos i cafeteries que han sorgit en espais com la Maiorasga o la Panderola i que no comptem amb cap mena de concessió ni control

Actualitat Diària/S.N. 

Vila-real ha celebrava el ple corresponent al mes d’agost hui i s’endevinava llarg amb setze punts, entre els quals hi havia una presa de posició i a més, els precs i preguntes i els assumptes d’urgència, no obstant això, encara que hi hagut temps per a debats, acusacions, moments de molta tensió i fins i tot acords en la mateixa sala de plens ‘ipso facto’, hui no podia durar més enllà de les 13.00, ja que a eixa hora estava prevista la presentació del programa de festes de la Mare de Déu de Gràcia de 2019.

En primer lloc, en una sala plena de gom a gom, la nova regidora de Compromís, Maria Fajardo, ha promés el seu càrrec, després de la marxa de María Dolores Parra a la Direcció General d’Internacionalització de la Conselleria d’Economia.

Per altra banda, el regidor de Territori, Emilio Obiol, ha donat compte de dues propostes d’aprovació que són el pas final d’un llarg procés. En primer lloc, les modificacions de normes urbanístiques relatives a la regulació d’usos en les zones verdes majors de 5.000 metres quadrats, corregint irregularitats, i les condicions en patis d’edificacions semiobertes i la supressió de l’obligatorietat d’habilitar un metre de terra quan hi ha soterrani, que es feia per a evitar filtracions. En el primer cas, es refereix a la regularització dels quioscos i cafeteries que han sorgit en espais com la Maiorasga o la Panderola i que no comptem amb cap mena de concessió ni control.

Per altra banda, s’han ratificat els festius locals de 2020. El 18 de maig –dia posterior a Sant Pasqual, que serà diumenge- i el 26 de desembre, segon dia de Nadal o de Sant Esteve, seran els festius locals de l’any que ve.

Vila-real no continuarà formant part del Pacte de la Ceràmica. El Ple ha ratificat, amb els únics vots en contra del Partit Popular, la decisió anunciada fa unes setmanes pel regidor d’Economia, Xus Madrigal, amb l’objectiu d’estalviar i rendibilitzar els 40.000 euros a l’any que li costa a la ciutat la participació en el consorci.

“Les circumstàncies que van motivar la creació del Pacte de la Ceràmica han canviat i els resultats d’aquests anys no justifiquen que continuem invertint 40.000 euros en el desenvolupament d’unes activitats que també impulsen i, de manera molt eficaç, les nostres entitats locals”, assenyala Madrigal. “Hui, Vila-real és la ciutat de la Comunitat amb menys atur. En aquests anys, hem estretit la relació amb entitats i associacions per a establir una aliança amb la societat que ens porta a invertir quasi tres milions d’euros en 59 convenis directes, enfront dels 700.000 euros que es destinaven en 2011, molts d’ells amb entitats de caràcter econòmic com Tots Units, Fundació Caixa Rural, Adavi, Ucovi o Cambra de Comerç. I a això se suma també el reforç del treball amb les empreses locals”, especifica.

El PP ha criticat la decisió però abans donat la benvinguda a Maria Fajardo i Héctor Folgado ha felicitat la decisió de Mari Parra de no haver mantingut el càrrec municipal, “evitant així duplicitats”, i en al·lusió clara al recent nomenament d’Emilio Obiol com a director general de Ports, el qual sí que continua com a regidor. Folgado ha lamentat l’eixida de l’òrgan i ha esmentat com a possible causa, el canvi de color de l’alcaldia d’Onda al PP, i per tant, la presidència. “Poc abans de les eleccions celebraven els resultats del Pacte i poc després el titllen de ‘fracàs’? No té cap sentit.”, ha assegurat.

Ple 27 d'agost (1)

D’altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat la incorporació de la ciutat a la Xarxa Gastroturística de la Comunitat i la seua marca l’Exquisit Mediterrani, una xarxa sense cap cost per al municipi que permetrà la promoció dels esdeveniments locals vinculats a la gastronomia, com la Ruta de la Tapa, Jornades gastronòmiques de l’olleta de la Plana, la Xulla o el sopar medieval que organitza l’Associació Gastronòmica de Vila-real.

També s’ha llegit la declaració institucional en rebuig a l’ús sexista de la imatge de la dona amb finalitats publicitàries, motivada per la denúncia pública del Grup de Dones de Vila-real contra la publicitat sexista d’una empresa de transport amb seu a la ciutat.

El Partit Popular de Vila-real ha aconseguit el suport del ple municipal a la proposta d’una selectivitat única per a tota Espanya. La moció en defensa de la igualtat d’oportunitats per a tots els estudiants, independentment del lloc on visquen, ha comptat amb l’aval del ple i ha estat aprovada.

Tal com ha recordat el regidor del PP, Adrián Casabó, “no és molt lògic que si es pot optar a estudiar en qualsevol universitat d’Espanya, els exàmens d’accés siguen diferents depenent de la comunitat autònoma”.

Per al regidor popular “la dificultat d’un examen no pot dependre de la zona en la qual es visqui”, per la qual cosa “el més just és que hi haja una prova comuna per a totes les comunitats autònomes amb un mateix criteri”.

Actualment, els alumnes de tota Espanya s’han d’enfrontar després del Batxillerat a una prova (EBAU) que els permet accedir a la universitat però en cada comunitat autònoma aquesta prova és diferent.

A més, Casabó ha advertit que “en moltes ocasions el futur d’un alumne es decideix per dècimes” i ha recordat que un total de 250 estudiants de centres educatius de Vila-real es van presentar a aquestes proves en el curs 18-19.

Cs i Vox han votat a favor, Compromís i Unides Podem en contra i com el PSPV s’ha abstingut, la moció ha tirat endavant. José Ramón Ventura Chalmeta ha assegurat que en l’accés a l’educació i la igualtat d’oportunitats també influeix la situació socioeconòmica dels estudiants. I Santi Cortells ha assegurat, que no és una qüestió d’igualtat, sinó d’uniformitat. “No hi ha cap informe que sostinga que hi ha proves més fàcils que altres. La Crue nega que hi haja diferències i qualsevol canvi ha de fer-se des del més absolut consens”. La regidora d’Educació, Aida Beteta, ha manifestat en setembre hi haurà una revisió per part del Ministeri. “No podem comprometre’ns a una prova única, ja que la competència i la decisió final és del Ministeri”.

Compromís ha elevat una moció per a declarar com a preferents les urgències humanitàries. I s’ha viscut un dels moments més tensos de la sessió, amb la intervenció d’Irene Herrero més llarga i contundent des que Vox va entrar a l’Ajuntament. La proposta només ha comptat amb el vot a favor d’Unides Podem i la coalició, Vox i PSOE han votat que no i PP i Cs s’han abstingut.

Irene Herrero ha manifestat amb contundència que Vox està en contra de l’immigració il·legal, donen suport de les deportacions al país d’origen dels immigrants que cometen delictes dins de les fronteres espanyoles. També volem lluitar contra les màfies que s’enriqueixen amb la immigració i els col·laboradors. Volem acabar amb l’efecte cridada, l’arrelament i revocar la passarel·la ràpida de nacionalitat”.

La regidora popular Dora Llop ha parlat del “problema d’immigració” que afecta persones vulnerables i que provoquen que es col·lapsen els serveis socials bàsics. “Mentre demanen aquestes mocions no els preocupa el gran retard de la valoració de la dependència. Primer les vila-realenques i vila-realencs i la seua atenció, i després la resta”, ha comentat.

L’alcalde José Benlloch ha lamentat la demagògia “i les contradiccions del PP. No sé quina relació té el drama humanitari al Mediterrani amb la dependència o les ajudes socials. El Govern de Pedro Sánchez ha demostrat ser més solidaris que altres com Itàlia, que s’aprofiten i tanquen les fronteres i ha actuat en conseqüència. A més Vila-real, és una ciutat acollida i hi ha persones refugiades i pisos solidaris pes a elles. Per la seua banda, el regidor de Cooperació, Álvaro Escorihuela, ha criticat el to de la moció. “Lamentem la situació al Mediterrani i no entenem que se’ns acusa de una actitud hostil cap a les vides humanes. No era el Govern d’Espanya el que havia de donar una solució. El buc de l’armada va anar en previsió que el Govern italià els rebutjara. El govern ha actuat amb responsabilitat i prudència i ens alegrem del desembarcament a Lampedusa i que la Justícia ho haja permés”.

Ciutadans ha elevat una proposta per a promoure unes festes accessibles per a les persones amb diversitat funcional. El PSOE ha proposat llevar la moció de l’ordre del dia i estudiar-la a fons en una taula de treball i Natalia Sales, regidora de Cs, ha proposat afegir la creació d’aquesta taula a la moció i que els punts de la mateixa estiguen supeditats a aquesta reunió de treball i al final s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els partits i l’abstenció de Podem.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací