El documental, impulsat per la Diputació, el seu objectiu és posar en valor la cultura, la tradició i el patrimoni
En el Saló Daurat de la Diputació Provincial, ple fins a la bandera, s’ha presentat aquesta vesprada la serie Territori Templari que arreplega el passat d’onze municipis de Castelló lligat a la història en la qual aquesta ordre dominava el món. 11 municipis es veuen representats en ell, en una sèrie que començarà a emetre’s el dia 24 de setembre. La sèrie ha sigut filmada a Castelló gràcies a la col·laboració de la Diputacion de Castelló per a posar en valor la cultura, la tradició i el patrimoni de la província.
Actualitat Diària
Amb el Saló Daurat, ple fins a la bandera, el Govern Provincial i la multinacional Canal Historia han donat a conèixer a milions d’espectadors el patrimoni de Castelló Territori Templari a través de la serie ‘Territorio Templario’ que amb els seus sis capítols recorrerà les fites històriques de la província.
El president de la Diputació, Javier Moliner, ha presentat avui aquesta iniciativa que el seu preestreno s’ha realitzat a les 19:00 hores d’aquesta vesprada el Palau Provincial abans de l’estrena exclusiva de llançament del pròxim 24 de setembre a les 22:00 hores en Canal Historia per a tota Espanya.
“És un gran orgull per a tots els castellonencs que el principal canal temàtic del món sobre història dedique sis capítols a analitzar i descobrir Castelló com a epicentre templari que va ser”.
En aqueix sentit, Moliner ha animat a tots els castellonencs a gaudir d’aquesta iniciativa de la qual ha recalcat que “milions de persones descobriran a través d’aquesta sèrie la província i coneixeran la història de l’Ordre del Temple, també coneguda com l’ordre dels Pobres Cavallers de Crist i del Temple de Salomón. Aquesta és la nostra ambiciosa aposta per convertir aquests vestigis de l’edat mitjana en al·licient cultural i turístic amb l’objectiu de seguir generant oportunitats als nostres pobles i a la nostra gent”.
Els qui eren els Templaris?
L’ordre del Temple va ser una de les ordres militars més importants de l’Edat Mitjana. Fundada principis del segle XII, a França, va ser aprovada oficialment per l’església catòlica pocs anys després. Els seus objectius inicials estaven relacionats amb la Primera Croada, recuperació del Sant Sepulcre i la protecció dels cristians que van peregrinar a Jerusalem.
Malgrat el seu nom, ‘Els pobres Cavallers de Crist’, l’ordre va acumular riquesa i poder. Van dominar regnes i es diu que van acumular innombrables riqueses. També han sigut associats amb tot tipus d’històries i llegendes. Es diu que van arribar a a crear noves tècniques financeres, que tenien una estructura econòmica i social dins de l’ordre molt complexa, i que fins i tot eren capaces d’encriptar els seus missatges, perquè mantenien un hermetisme complet. Van generar edificacions a Europa i Terra Santa, que segons els experts guardaven tota una simbologia quant al plantejament i les formes.
En la província de Castelló van tenir una presència molt activa.
Hi ha relats que diuen d’ells, que van poder arribar a descobrir l’Arca de l’Aliança de Salomón, o fins i tot, que van poder establir el seu imperi a l’altre costat de l’Atlántico, perquè tant els seus fons com la saviesa aconseguida era molt més avançada que la de la societat de l’època.
Persecució i extinció de l’Ordre
La veritat és que, el poder de l’ordre va créixer tant, que molts grans senyors i reis es van endeutar amb ells i fins a la mateixa església estava condicionada pel seu poder.
Explica la història, que el rei Felipe IV de França, molt endeutat amb els *templarios i envejós del seu poder, va pressionar al Papa Clement V per a constituir una aliança que tenia per objecte: acabar amb el poder de l’Ordre però, sobretot, fer-se amb les seues riqueses.
Encara que el projecte semblava difícil, la veritat és que a principis del segle XIV molts cavallers van ser detinguts, torturats i cremats en la foguera, i en en 1312 l’ordre va ser dissolta per Clement V. Encara que el més curiós de tot, és que malgrat el poder que havien aconseguit els templaris, l’assetjament i enderrocament contra El Temple es va realitzar de tal manera, que es va incapacitar la comunicació entre ells i es van realitzar detencions i persecucions de forma simultània per a evitar que pogueren rebel·lar-se de forma oberta, i es van expropiar les seues possessions… encara que el ‘tresor templari’ mai es va arribar a trobar.
Molts dels seus cavallers es van refugiar en altres regnes que els van donar asil, i en llocs com Aragó, es va crear l’Ordre Militar de Montesa, proposta pel Rei Jaime II d’Aragó.
Les tres malediccions de Jacques de Molay
Per a contribuir a la popularitat i la màgia del relat, cal assenyalar, que s’explica que l’últim Gran Maestre de l’ordre del Temple, Jacques de Molay va maleir en el moment de la seua mort a les tres persones que havien generat la caiguda de l’Ordre dels Templaris: El rei Felipe IV de França, el papa Clement V i Guillermo de Nogaret, que havia dirigit la persecució.
Molay, detingut i torturat fins a la confessió, es va retractar públicament de les seues acusacions i va ser cremat viu en 1314. Diu la llegenda, que en el moment del seu suplici va proclamar la innocència de l’Ordre i va maleir d’aquesta manera als seus perseguidors: “Déu sap qui s’equivoca i ha pecat i la desgràcia s’abatrà prompte sobre aquells que ens han condemnat sense raó. Déu venjarà la nostra mort. Senyor, sapieu que, en veritat, tots aquells que ens són contraris, per nosaltres van a patir Clement, i tu també Felipe, traïdors a la paraula donada, us emplace als dos davant el Tribunal de Déu!… A tu, Clement, abans de quaranta dies, i a tu, Felipe, dins d’enguany…”
El papa Clement V va morir el 20 d’abril de 1314, abans de 40 dies. El Rei Felipe IV el 29 de novembre del mateix any, i aqueix mateix any també va morir per enverinament Guillermo de Nogaret.
El passat templari de Castelló, protagonista de la història
El passat templari de Castelló serà el primer argument per a conèixer més de la cultura provincial, fruit de l’acord que aconseguia el Govern de Javier Moliner amb aquesta plataforma internacional. Amb açò, la Diputació es converteix en la primera institució que desenvolupa aquesta nova iniciativa que permetrà multiplicar l’impacte en el públic de tot el món a través d’aquest canal audiovisual, de gran audiència i prestigi tant a nivell nacional com a internacional, que difondrà a través de les seues emissions i programes el ric patrimoni de la província.
Així ho ha explicat el vicepresident de Programació de The History Channel Iberia, Sergio Ramos, qui ha assegurat que “per a nosaltres és molt important aquest projecte per diversos factors. Entre ells perquè és la primera vegada que desenvolupem un treball així en col·laboració amb una institució pública, alguna cosa que ens ha permès sumar sinergies amb la Diputació i accedir a l’enregistrament de llocs molt interessants per a la sèrie. A més, Territori Templari és nostra major aposta de producció de 2018 i seguim amb l’objectiu i la idea que no solament es veja a Espanya, sinó que es veja més enllà de les nostres fronteres”.
L’estrena exclusiva del 24 de setembre a les 22:00 hores s’ha programat en l’espai de màxima audiència del canal, amb l’emissió de dos capítols de 45 minuts cadascun per a recuperar les estrenes de la resta de capítols en aqueix mateix horari de prevalga estafe els dies 1 , 8, 15 i 22 d’octubre.
Un producte de qualitat, documentat de la mà d’experts
Territori Templari és una sèrie documental que es crea amb l’assessorament de més de 20 experts historiadors, arqueòlegs, arquitectes, periodistes i escriptors que han aportat el seu coneixement entorn de tot el que engloba a la trajectòria de la milícia templaria.
Un treball que es percebrà en la qualitat de vestuaris i materials, tal com ha explicat el director de Programació de Canal Historia, Javier Boo. “La qualitat del contingut, de les imatges espectaculars que hem pogut gravar, els materials i armes que són recreacions de les quals utilitzaven els templarios, tot està pensat perquè l’espectador es quede amb ganes de conèixer més”.
És per açò que ha assenyalat que “volem convertir aquesta sèrie, la televisió, en una finestra a través de la qual apuntar-se a Castelló, volem que Territori Templari transmeta aqueixes ganes de conèixer i trepitjar els llocs que van trepitjar fa segles els templarios perquè aqueixos espectadors vengen a conèixer la província”.
11 municipis protagonistes d’aquest recorregut audiovisual
Fins a 11 municipis de la província protagonitzen aquest recorregut audiovisual per la trajectòria de l’Ordre del Temple en ‘Territori Templari’: Atzeneta del Maestrat, Albocàsser, Benassal, Castillo de Xivert (Alcalà de Xivert), Borriana, Coves de Vinromà, Culla, Peníscola, Sant Mateu, Ares del Maestrat i Morella.
“11 municipis i més de 25 recursos patrimonials documentats entre conjunts històrics, castells, torres i muralles, i cases singulars, llocs increïbles testimonis de grans gestes i místiques històries que mereixen ser explicades. Una vista arrere al nostre passat per a sumar oportunitats de futur”, ha assenyalat el president.
Cal recordar que el Govern Provincial està convertint el llegat dels Templaris en un reclam turístic i cultural de primer nivell per a la província. Baix la marca ‘Territori Templario’, el Govern Provincial vertebrarà un itinerari estratègic que seguint les petjades que l’Ordre del Tremp va deixar a Castelló construirà un nou camí d’oportunitats per a la nostra província, des de la costa fins a l’interior.
El Castell de Peníscola, emblema de la cultura provincial
En aquesta col·laboració tindrà un pes específic el Castell de Peníscola, principal emblema turístic de la província i nucli de l’estratègia impulsada per la Diputació per a convertir el llegat dels Templaris en un recurs turístic de primer ordre. Per a açò ha impulsat el programa Territori Templari, que inclou nombroses actuacions que beneficiaran a tota la província.
Canal Historia és capdavanter entre els canals documentals de la televisió de pagament a Espanya, amb una proposta que cerca encuriosir de l’espectador. Una cerca de l’essencial i el profund d’aquelles històries que defineixen l’esforç humà. Un nou punt de vista que aporta proves i teories que poden canviar la nostra ment proporcionant coneixement i sentit als fets que han transformat el món. Produccions internacionals de gran èxit com a ‘Forjat a foc’, ‘Bàrbars, el despertar’ o ‘La fi del món’ i la millor producció pròpia amb sèries com ‘40 anys de democràcia’, ‘Espanya, assaig d’una guerra’ o ‘Templaris’ formen part de l’oferta de continguts que Canal Historia emet en el nostre país.
Produït per The History Channel Iberia, una joint venture entre AMC Networks International Southern Europe i A+I *Networks, Història és una marca de reconegut prestigi internacional que està disponible en més de 160 països i arriba a més de 330 milions d’abonats a tot el món. El canal es distribueix a Espanya en totes les plataformes de televisió de pagament: Movistar+, Vodafone TV, Orange TV, Euskaltel, Telecable, R, cable local, bein Connecty Sky.