El Govern publica la rebaixa del 25% en l’IRPF per a 800.000 agricultors i ramaders de la Comunitat

254

Una reducción lineal que tiene en cuenta la sequía y las consecuencias económicas de la guerra

Actualitat Diària

El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat hui l’ordre del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública per la qual es redueixen els Índexs de Rendiment Net aplicables en 2022 en el sistema d’estimació objectiva de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), el denominat sistema de mòduls, per a agricultors i ramaders.

Aquesta ordre recull la proposta del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) de minoració d’aquests índexs i té en compte la incidència de la sequera i altres circumstàncies excepcionals que van afectar la rendibilitat de moltes explotacions agrícoles i ramaderes durant 2022, com la guerra a Ucraïna, que va causar un encariment dels costos de producció.

L’ordre estableix una reducció general del rendiment net del 25% que podran aplicar-se els entorn de 800.000 agricultors i ramaders que tributen pel sistema de mòduls. Determinats sectors en situació més vulnerable es beneficien a més de reduccions específiques, que són del 50% en el cas de l’olivar, l’ametler i l’apicultura, i del 30% per a cereals, oleaginoses i lleguminoses, castany, bresquilla, nectarina, albercoc i els altres sectors ramaders.

S’estima que el conjunt de les reduccions contemplades en l’ordre publicada hui suposa una rebaixa de la base imposable de l’ordre de 1.807 milions d’euros, i és la de major abast de l’última dècada.

L’ordre permet també que els declarants en Estimació Objectiva agrària de l’IRPF puguen minorar el rendiment net previ un 35% per adquisició de gasoil agrícola, i un 15% per compra de fertilitzants, segons el que s’estableix en l’Ordre HFP/1172/2022, de 29 de novembre, que desenvolupa el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF per a 2023.

A més, es mantenen les reduccions dels índexs correctors que es van establir l’any passat per pinsos adquirits a tercers i per cultius en terres de regadiu que utilitzen energia elèctrica. Concretament s’estableix en un 0,5 l’índex aplicable a les activitats ramaderes que alimenten el bestiar amb pinsos i altres productes adquirits a tercers, sempre que representen més del 50% de l’import dels productes alimentosos consumits, i s’aplica tant als sectors ramaders intensius com a extensius. L’índex corrector per cultius en terres de regadiu que utilitzen energia elèctrica es redueix a 0,75.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací