El fred i el teletreball, prinicipals símptomes de dolor d’esquena a l’hivern

429

Actualitat Diària

Segons la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SECOT), la majoria de la població ha tingut o tindrà algun episodi de dolor lumbar agut que ha durat entre unes hores i diversos dies. El dolor lumbar crònic neix en la zona lumbar baixa i pot estar associat a dolor ciàtic o presentar-se de manera aïllada.

El doctor José Nebot, traumatòleg de Vithas Castelló, Vithas València Consuelo i Vithas València 9 d’Octubre, afirma que “és un dels motius principals de consulta traumatològica i una de les causes freqüents d’absentisme laboral”.

L’especialista posa l’accent principalment que “és una patologia que sol presentar-se a partir dels 40 anys degut principalment a la degeneració dels discos intervertebrals i les articulacions posteriors afectant el dolor a la zona lumbar baixa, cara posterior del gluti, cuixa o fins i tot zona inguinal, panxell, cara lateral de la cama i en el taló” i recalca que “existeixen altres causes d’aquest tipus de dolor, encara que no són tan habituals, com poden ser les fractures vertebrals per osteoporosis, determinats tumors o hèrnia discal”.

Existeixen factors importants que propicien el dolor crònic és aquesta zona com són romandre dempeus molt temps, postures inapropiades, sedentarisme o el sobrepès, “ja que la columna ha de treballar amb càrregues majors per a les quals està dissenyada”, afirma el professional i comenta que “si un pacient aconsegueix mantenir un pes adequat amb una bona alimentació, tonificar la musculatura i evitar els moviments forçats de la columna tindrà un pronòstic millor de curació. Per això és clau els exercicis per a tonificar la musculatura abdominal i espinal, és a dir, els exercicis isomètrics, i sobretot aprendre hàbits posturals correctes. Tot això al costat de l’administració d’analgèsics, relaxants, una bona rehabilitació i exercici regular millora en un elevat percentatge el dolor lumbar crònic”.

En els casos més extrems, quan el dolor no remitent i arriba a ser fins i tot incapacitant, es pot arribar a practicar una cirurgia de fusió lumbar. Tal com explica el professional, “la fusió espinal amb descompressió de les arrels nervioses pot ser la millor opció per a pacients amb artritis espinal i compressió nerviosa. Sol donar bons resultats amb una limitació de la mobilitat lumbar escassa i reincorporació a les activitats quotidianes en percentatge molt elevat de pacients”.

Fred i dolor lumbar

Amb l’arribada del fred, les principals causes del dolor d’esquena a l’hivern són els canvis de temperatura i la posició que s’adopta en sortir al carrer quan fa fred. “Es té a encongir el cos per les baixes temperatures i això provoca una sobrecàrrega de la musculatura, principalment en coll i en la zona lumbar”, comenta el doctor Nebot.

“A més, la diferència de temperatura entre un lloc tancat i un altre obert provoca que ràpidament passem del fred extrem a la calor i a l’inrevés. Per tant, el cos no té la capacitat per a adaptar-se adequadament al canvi, la qual cosa provoca que els músculs es contreguin ràpidament per a produir calor. Això dóna lloc a contractures ja que es modifica la postura. Hem de tenir en consideració que, amb el fred, les articulacions es tornen més rígides, augmentant la pressió i, per tant, el dolor. Es pot arribar fins i tot a perdre en part la mobilitat d’aquestes”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací