El Consell presenta un pla de col·laboració amb les cooperatives per a construir habitatges assequibles

740

Actualitat Diària

El Consell ha presentat el Pla Base Viva, basat en la col·laboració públic-privada amb les cooperatives per a impulsar la construcció d’habitatges a preus assequibles, que atenguin les necessitats socials en aquest àmbit, i també ajudi a la reactivació econòmica i a la creació d’ocupació.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, han presentat el ‘Pla Base Viva: Col·laboració públic-cooperativa cap a barris sostenibles, resilients i comunitaris’.

Aquesta iniciativa compta amb la participació activa de la Federació de Cooperatives d’Habitatge (Fecovi), com a projecte de desenvolupament de la Xarxa Valenciana d’Habitatge i Infraestructures Socials.

A més, forma part de les propostes que el cooperativisme, juntament amb la Generalitat, ha desenvolupat per a contribuir a l’Estratègia Valenciana de Recuperació. S’estima un impacte en l’ús d’al voltant de 450 llocs de treball en la fase d’execució i 400 en la fase operativa.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha subratllat que el Pla Base Viva és “una bona mostra de com posar a les persones en el centre, perquè totes les administracions girin al seu voltant” i ha afegit que és un avanç cap a “un nou model de ciutat, on l’habitatge no sigui un bé per a especular sinó un bé comú, un dret, un espai on habitar i conviure”.

Oltra ha explicat que des del seu departament s’està apostant per construir “barris socials”, on els centres de dia o els centres d’atenció precoç per a nens i nenes s’integrin, perquè les noves ciutats han de ser “un espai on cuidar i criar sigui més fàcil, més compartit i més important” i on s’entengui que les persones som “éssers interdependents” que necessiten espais per a relacionar-se.

Així mateix, segons Oltra, aquests barris han de permetre “una forma de vida més harmoniosa amb la naturalesa, que encaixa no sols amb la lluita contra l’emergència climàtica, sinó que també tindrà en compte la pandèmia que acabem de viure”.

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha assegurat que “el model d’habitatge col·laboratiu és l’exemple més clar de com es poden oferir alternatives viables i assequibles per a compartir un futur en comú”. “Les cooperatives d’habitatge poden aconseguir l’equilibri necessari entre la solidaritat cooperativa, els reptes locals d’integració i, al mateix temps, la qualitat de vida i el disseny”.

Martínez Dalmau ha destacat que “amb l’habitatge cooperatiu es pot construir tenint en compte tots els aspectes necessaris perquè l’habitatge sigui sa i segur, com una eina més de combat contra el canvi climàtic”.

Per a Martínez Dalmau, “és la forma de tinença de l’habitatge del futur, ho és per raons òbvies que connecten directament amb el context actual de crisi i la necessitat de buscar sortides innovadores per a garantir l’accés en un habitatge digne i enfortir el teixit social de la ciutat”. “És en definitiva una alternativa clara a un model esgotat”.

El conseller de Economia Sostenible ha explicat que “el Pla Base Viva, introdueix un enfocament cooperatiu en relació amb la satisfacció de necessitats bàsiques de la ciutadania, prioritàriament de persones joves i majors, com l’habitatge, ocupació, educació o serveis socials i, al mateix temps, servirà per a generar treball estable i reactivar l’economia en el seu entorn”.

Per a Climent, “aquesta iniciativa integral conjumina democratització de l’economia, redistribució, eficàcia i eficiència, a través de la col·laboració públic-privada, en un context de transició del model econòmic valencià cap a les necessitats i aspiracions de la ciutadania, basat en el coneixement, la innovació, la corresponsabilitat, la participació ciutadana i la connexió amb l’exterior, tot això articulat sobre el principi de sostenibilitat ambiental, productiva i social”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací