L’IVC celebra a Castelló el Dia Internacional dels Museus amb una setmana plena d’activitats

542

Actualitat Diària

La comunitat museística internacional celebra el 18 de maig de cada any el Dia Internacional dels Museus. Per a commemorar aquesta efemèride, Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Castelló de la Plana col·laboren per a organitzar el DIMCAS (Dia Internacional dels Museus de Castelló) i posen els seus museus i centres expositius a disposició de la ciutadania per a mostrar la ciutat i les comarques com a “temples” de l’art i la cultura.

El delegat territorial de l’IVC, Alfonso Ribes; la diputada provincial, Ruth Sanz, i la regidora de Cultura de Castelló de la Plana, Verònica Ruiz, han presentat conjuntament a l’Espai Cultural Obert Les Aules les sis jornades que formaran part del DIMCAS d’aquest 2021.

Del 18 al 23 de maig els museus i espais oferiran una varietat d’activitats que arriben sota el lema ‘El futur dels museus: recuperar i reimaginar’. Els actes organitzats es distribueixen entre diversos espais de Castelló: el MBAC (Museu de Belles Arts de Castelló), l’EACC (Espai d’Art Contemporani de Castelló), els espais del MUCC (Museu de la Ciutat de Castelló), la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló i l’ECO, Espai Cultural Obert Les Aules.

També altres localitats com Almenara, Ares, Benicarló, Cervera, Onda, Vila-real, Vilafamés i Vilafranca disposaran d’activitats culturals al voltant del DIMCAS.

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha remarcat que “enguany és l’any de l’expansió del DIMCAS a tota la província, un deute pendent que teníem amb les comarques i que hem assolit enguany gràcies al treball conjunt entre totes tres institucions”. Al mateix temps, Sanz ha explicat que les activitats programades per la Diputació es desenvoluparan a l’Espai Cultural Obert Les Aules, que aquest any 2021 ha estrenat equip artístic, programació, imatge corporativa i web “per a convertir-lo en un referent de la cultura contemporània de la província”.

La regidora de Cultura de Castelló de la Plana, Verònica Ruiz, ha assegurat que “l’èxit de la passada edició demostra que quan les institucions ens aliem i treballem de manera coordinada naixen projectes tan enriquidors com aquest, els quals arriben a molt més públic i posen la cultura en el centre de l’agenda de la ciutat”. L’edil ha incidit també en les activitats promogudes des del consistori per a “donar a conéixer els nostres espais expositius i culturals més enllà de l’entorn de Castelló” i ha destacat les activitats amb què al Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) contribueix a aquesta programació.

Per part de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, la proposta abasta 13 activitats que se celebraran entre el 17 i el 23 de maig a les seus del museu. Amb l’objectiu d’acostar la història de la ciutat, el MUCC ha preparat tres conferències i deu visites guiades i teatralitzades, en una aposta per ‘Redescobrir els espais i la seua memòria’.

Hi haurà visites guiades al Museu d’Etnologia, amb un recorregut fet especialment per al DIMCAS sobre ‘el Metcas amb perspectiva de gènere’; i a la Vila Romana de Vinamargo. També presenta visites teatralitzades al castell Vell i ‘Dones, peix!’, al Grau; a més d’oferir quatre itineraris pels Espais de Memòria, ‘el Castelló republicà’, ‘el Castelló medieval’ i ‘Dones immortals’, al cementeri de Sant Josep.

Al calendari s’incorporen també tres conferències. Al Menador Espai Cultural tindran lloc les xarrades ‘Recuperem la nostra història’ ―sobre ‘Documents per la memòria’―, ‘La recuperació de les pintures murals del campanar de Castelló’, i ‘Últimes investigacions del castell Vell’. Les ponències també es podran seguir per ‘streaming’ en el canal de YouTube del MUCC.

Per la seua part, el delegat de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha assenyalat que el DIMCAS d’enguany “és una oportunitat per a retrobar-se amb la cultura” i ha destacat “l’esforç i la coordinació de totes les institucions per a reforçar la programació cultural al voltant del Dia Internacional dels Museus”.

L’IVC ha programat actes al Museu de Belles Arts com el teatre-poesia ‘A vueltas con Lorca’, amb la participació de Carmelo Gómez, la trobada amb el reconegut comunicador gràfic Javier Jaén o un concert amb Marta Vicent, Paula Escamilla, Manel Brancal i la dramatúrgia a càrrec de Tània Muñoz. També a l’EACC, a banda de l’exposició ‘Bio-lectures’, trobarem l’acció del col·lectiu Very Veritas, format per Julia i Angie Vera, a l’esplanada de l’Espai d’Art, o la trobada ‘Diàlegs’ amb Diego Aldasoro, Cayetano Bravo, Noelia Pérez i Irene Pomar al voltant de la ‘Profunditat de camp. Visualitat, processos i educació en l’entorn rural’.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací