El Consell aprova un paquet de mesures per ajudar a les famílies vulnerables

608

El Decret llei contempla el ‘Bo Cistella de la Compra’, les ajudes per hipoteques variables i el Bo Lloguer Jove

Actualitat Diària

El Ple del Consell ha aprovat el Decret llei pel qual s’adopten mesures extraordinàries de suport a persones físiques vulnerables per a pal·liar els efectes de la pujada dels preus d’alimentació, a conseqüència de la guerra d’Ucraïna, i de la pujada dels tipus d’interés en els préstecs hipotecaris sobre l’habitatge habitual.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha destacat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Ple del Consell, que s’ha celebrat aquest divendres a Montanejos, la necessitat d’aquestes mesures acordades “per a atenuar les greus conseqüències que està provocant en l’economia de les famílies la inflació i la pujada dels tipus d’interés ”, i que poden generar en una “crisi social, tant per les necessitats alimentàries com per la pèrdua i falta d’accés a l’habitatge”.

Així, ha destacat la vicepresidenta, el decret comprén tres programes: el ‘Bo Cistella de la Compra’, les ajudes per a hipoteques variables i l’ampliació del ‘Bo Lloguer Jove’.

Per a explicar les mesures extraordinàries que contempla aquest Decret llei, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, també ha intervingut en la roda de premsa posterior al Ple del Consell, on ha detallat que la norma comprén el ‘Bo Cistella de la Compra’, una targeta de prepagament virtual o física activada durant 4 mesos des de la seua emissió, “destinada al pagament d’alimentació en tots els establiments del sector de la Comunitat Valenciana”.

La sol·licitud del Bo, per al qual es compta amb una partida de 48,4 milions d’euros, “es podrà realitzar a partir del 20 d’abril”, ha declarat Arcadi España, qui ha recordat també que el termini de petició conclou el 14 de juliol.

Es podran beneficiar les persones residents en la Comunitat Valenciana la renda anual de la qual no supere els 21.000 euros i que estiguen treballant per compte propi o alié, en situació de desocupació o siguen beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital o de la Renda Valenciana d’Inclusió.

El conseller també ha indicat durant la seua intervenció que el segon dels àmbits aprovats en aquest Decret llei “són les ajudes per a les hipoteques per a fer front a la pujada dels tipus d’interés, i que compten amb una estimació pressupostària de 18 milions d’euros”. Aquestes ajudes oscil·laran entre els 300 i els 600 euros, depenent dels ingressos i del percentatge que es destina al pagament del préstec hipotecari. Es podran sol·licitar a partir del mes de maig i s’estendran fins a setembre de 2023.

Ajudes per als incendis

Durant la roda de premsa, la vicepresidenta també ha explicat l’acord aprovat pel Consell pel qual s’inicien les actuacions per a pal·liar els danys produïts per l’incendi en els municipis castellonencs de Fuente la Reina, Montán, Montanejos, Puebla de Arenoso i Villanueva de Viver, per a aconseguir que les zones afectades “tornen al normalitat al més prompte possible”. 

Per a això, ha explicat la vicepresidenta, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències oferirà suport tècnic i administratiu als ajuntaments, mitjançant una “oficina de resposta integral a l’emergència, situada a Montanejos, que servirà també de punt d’informació i d’assessorament per a la ciutadania afectada per l’incendi”. 

Aitana Mas també ha assenyalat que l’Executiu autonòmic elaborarà “de manera imminent, i en coordinació amb les institucions i els agents locals, un Pla integral per a la reactivació socioeconòmica de la comarca”.

El pla, ha destacat, contemplarà “ajudes directes en els municipis afectats, línies financeres bonificades, plans extraordinaris d’ocupació i inversions directes en les indústries locals essencials per a l’activitat econòmica i l’ocupació en les zones castigades pel foc”.

Així mateix, el pla desplegarà també accions per a la reparació d’infraestructures, així com l’impuls de les mesures necessàries per a “la restauració forestal i mediambiental de la zona”. 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací