El Centre del Carme celebra el desé aniversari de Vociferio centrat en l’emergència climàtica

431

Actualitat Diària

El Centre del Carme Cultura Contemporània celebra aquesta setmana el desé aniversari del festival Vociferio, el Festival de Poesia de València, centrats en l’emergència climàtica.

El festival, que al llarg de l’any passat es va instal·lar al CCCC amb el seu laboratori ecopoètic, torna amb una sèrie de propostes que combinen la poesia amb els valors ecològics, agrícoles i humans, en una explosió ecopoètica per la cultura més reivindicativa de l’aspecte propi, pròxim a la vida i en contra dels camins ràpids.

Biodiversitat i bibliodiversitat, repletes d’una pluralitat de trames de vida, llengües i llenguatges, se citen en un dels festivals de poesia més importants del país. Mantenint totes les mesures sanitàries anti-COVID-19, les trobades al Refectori del CCCC i al Claustre Gòtic es podran seguir també per reproducció en continu en els canals de Youtube de GVA, del Consorci de Museus i del festival Vociferio.

El director del CCCC, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “l’art contemporani està cada vegada més lluny de la contemplació, i busca la interacció amb la ciutadania des del compromís social o la reivindicació dels problemes del nostre entorn. Amb aquest propòsit, Vociferio es posiciona en la desena edició en la qüestió ecològica, i se suma així a la nostra declaració d’emergència climàtica, des de la poesia, en les seues diferents i innovadores manifestacions”.

Pérez Pont ha recordat “el suport i la implicació del CCCC amb la poesia contemporània i en especial amb el festival Vociferio, amb el qual l’any passat desenvolupem un laboratori d’ecopoesia intergeneracional que es va acabar convertint en una important acció de mediació cultural durant el confinament, ja que va cuidar la participació de les persones majors en la cultura i va fer-los partícips del nostre programa digital #CCCCenCasa, per a l’accessibilitat cultural de la resta de la societat”.

Segons els organitzadors del festival, Vociferio reunirà “poetes, cantants i artistes que busquen amb el seu treball resensibilitzar la societat amb la naturalesa, tan desconnectada de la ‘realitat’ (Santiago Alba Rico) i aterrida davant del risc de col·lapse econòmic, i proposar una alternativa efectiva al sistema capitalista neoliberal que ens ha conduït a la situació actual. I ho faran a través de diferents estratègies i posicionaments ecopoètics definits pel crític Ronald Campos López com ecofeminismes, reparació, hospitalitat, celebració i ecoespiritualitat”.

Els i les ecopoetes exploren les tensions entre l’àmbit global i el local, les noves varietats del feminisme, les nocions d’animalitat i les formes d’integrar la literatura en l’activisme mediambiental.

El festival, que se celebra del 13 al 28 de febrer a València, arribarà al CCCC aquest dimarts 16, amb una edició especial de Vociferito que s’allargarà fins diumenge vinent. La Sala Zero del CCCC oferirà recitals de poesia i espectacles infantils amb consciència ecològica per a edats compreses entre 1 i 8 anys. Així, es podrà disfrutar dels espectacles de Gracia Iglesias, Domingo Chinchilla, Nadia Carrasco, Luis Javier Pinar, Conrado Santamaría, el rap de Francesc Tamarit, i les propostes de Daquidallà i Nelo Sebastián.

El plat fort d’aquesta edició de Vociferio s’oferirà al Refectori des del dijous 18 amb les lectures ecopoètiques de Clara Moltó Gisbert, Eduard Marco, Toni de l’Hostal; les ‘Veus Vives’ de Víctor López i Gustavo Giménez (divendres, 19).

El dissabte 20, les lectures ecopoètiques d’Ángel Padilla i Luis Melgarejo, a la Sala Zero donaran pas a un recital-‘performance’ al Claustre Gòtic, ‘Camins de retorn’, de la mà d’Hasier Larretxea, Zuri Negrín, Patxi Larretxea y Rosario Gortari. Tancarà la jornada la intervenció de l’artista Violeta Gil juntament amb Abraham Bova al Refectori.

El diumenge 21 es podrà gaudir d’una marató ecopoètica, ja que des de les 17 fins a les 21 hores passaran per la Sala Zero i el Refectori una desena de creadors: Eladio Orta i Alberto García Teresa; Ángel Calle amb Oye Sebas; Lucía Camón i Borja Barrueta; Alex Serra & Totidub amb Na Lua & Igneoasis i DYSO.

Així, el festival Vociferio continua cultivant la poesia amb una edició que atén l’emergència ecològica i climàtica enmig de la crisi sanitària.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací