El Castell de Peñíscola, ‘la joia de la corona’ d’una província plena de tresors culturals i turístics

958

S’engega la segona fase del Pla Director per a descobrir els secrets millor guardats

EI Castell de Peñíscola és, sens dubte la ‘joia de la corona’ d’una província plena de tresors culturals i turístics. Aquest matí s’ha presentat la segona fase del Pla Director, que contempla invertir més d’1,7 milions d’euros en obres de manteniment i conservació, però també en noves tecnologies que permetran desxifrar els seus secrets millor guardats. La inversió del Castillo, té la seua tornada assegurada, com un dels llocs més visitats del territori nacional.

Actualitat Diària

La Diputació de Castelló invertirà fins a 2019 un total d’1.781.774,49 euros en la segona fase del Pla Director del Castell de Peñíscola les obres del qual acaben de començar per a impulsar-ho com el gran motor tractor de les oportunitats turístiques de la província. Així ho ha anunciat el president de la Diputació, Javier Moliner, en la presentació d’aquesta segona fase d’una ambiciosa aposta del Govern Provincial. Una aposta per convertir la fortalesa en el castell més visitable d’Espanya, fent de la recuperació d’espais i la recerca arqueològica i històrica la millor base científica per a una transformació completa de la visita al monument convertint-la en tota una experiència turística.

La inversió en les quatre fases del Pla superarà més de 3,7 milions d’euros

El president provincial ha assegurat que “treballem a convertir el Castell de Peñíscola en el gran pol d’atracció de visitants, la millor porta a un turisme internacional amb capacitat d’irradiar oportunitats turístiques i riquesa a tota la província. Hem conclòs ja la primera fase d’aquesta gran aposta pel patrimoni i estem convençuts, comprovant els excel·lents resultats que ha tingut, que amb aquesta segona fase estarem en disposició de tenir el castell més visitable d’Espanya, amb capacitat de tracció i estirada turística per a tota la província, reivindicant-se com el gran motor de tracció del turisme provincial”.

La primera fase del Pla Director ja ha suposat la recuperació i condicionament de les sales de la planta baixa del castell i les sales pontifícia, obrint al visitant totes les sales que anteriorment es dedicaven a labors administratives i que ara es concentren en el far, també habilitat per a tal fi per la Diputació. La museografia d’aquestes sales i l’adequació del far com a centre de recepció de visitants han sigut ja també realitzades com a part d’aquesta primera fase.

La segona fase que ara ha presentat el president Moliner contempla la reparació i impermeabilització de cobertes i façanes, i la recuperació, condicionament i museografia de les sales circumdants al pati d’armes i condícies. Per a la seua execució, com està ocorrent fins ara, la Diputació adapta la realització de les obres als períodes més adequats per a no interferir en el rendiment turístic del monument.

“Estem recuperant tot la seua esplendor i estem revertint la baixada de visitants que havia experimentat fa anys. Si en 2014 va tenir 250.000 visitants en 2017 s’aconseguien 310.000, amb uns ingressos superiors al milió d’euros. I a més, hem sigut capaços de complementar aquest eix turístic amb altres atractius de la província, amb l’objectiu de convidar al visitant a conèixer els nostres pobles, patrimoni i gastronomia de l’interior, irradiant aqueix potencial d’atracció del castell a tot el nostre territori”, ha explicat el president.

Aquesta inversió respon també a iniciatives com les rutes senyalitzades de Castelló Territori Templari, o la sèrie documental de Canal Historia amb aquest mateix nom.

“A aquesta fase li seguiran dues més en 2020 i 2021 amb les quals es culminarà el projecte mitjançant la restauració del Parc d’Artilleria, la recuperació del bastió d’entrada al Castillo i la il·luminació exterior de la muralla”, ha explicat Moliner.

La directora del Pla Director del Castell de Peníscola, Pepa Balaguer, ha explicat en què van a aconseguir els treballs, que no solament van a consolidar i protegir l’estructura del castell, sinó a investigar amb la tecnologia més moderna i el passat històric de Peñíscola,

Gran aposta per les Noves Tecnologies

En aquest decidit impuls de la Diputació al potencial turístic del Castell de Peníscola hi ha un gran protagonisme també de les noves tecnologies, amb l’activació de la nova pàgina web (castillodepeniscola.dipcas.es) i l’aplicació per a dispositius mòbils (App) amb tal de vore millor les virtuts del monument, enriquir la seua visita i facilitar la compra d’entrades online a tots els interessats a visitar-ho sense necessitat de fer cues.

A més de la informació d’horaris i obertures, la pàgina desplega una introducció als 700 anys d’història del Castillo, i posa l’accent en els seus constructors templaris i en el seu més il·lustre inquilí, el Papa Lluna, informació de cadascuna de les sales que poden visitar-se, l’agenda d’esdeveniments culturals, un vídeo amb espectaculars imatges de la fortalesa i una galeria de fotos que permeten al visitant preparar la seua visita.

A més, la pàgina ofereix la possibilitat d’adquirir les entrades de forma online, la qual cosa agilita l’entrada i ofereix una millor experiència al visitant que en els dies punta d’estiu patien les molèsties de les cues per a la compra d’entrades.

Recuperació acompanyada d’una gran programació complementària

De forma paral·lela a aquesta recuperació patrimonial, el Govern Provincial inverteix en un complet programa d’activitat cultural anual que té al Festival de Teatre Clàssic Castell de Peníscola com a gran epicentre d’una programació que inclou tant teatre de primer nivell nacional, òpera, música de cambra, concerts, exposicions i visites teatralitzades.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací