Educació suma noves obres en nou centres de la Comunitat on s’invertiran 21,6 milions a través del pla ‘Edificant’

707

Actualment són 1.000 milions d’euros d’inversions en set anys i destinades als 1.425 centres docents públics del sistema educatiu valencià

Actualitat Diària

Educació de la Generalitat té preparades 9 noves delegacions a ajuntaments per a dur a terme la tramitació de 9 actuacions de millores de centres educatius mitjançant ‘Edificant’. Aquestes noves intervencions sumen una inversió per part d’Educació de la Generalitat de 21,6 milions d’euros.

Les noves delegacions ja han arribat a la tramitació final i només queda que les aprove el ple de cada ajuntament perquè Educació adjudique els fons econòmics. Amb aquestes 9 noves actuacions, la inversió total de la Conselleria en el pla ‘Edificant’ ronda els 797 milions d’euros en obres per a dignificar les aules de 583 centres educatius de 237 municipis.

Cinc de les delegacions d’obra són intervencions d’una magnitud elevada perquè suposen la construcció de centres educatius nous, bé perquè es tira a terra l’actual i s’edifica un de nou a la mateixa parcel·la, o s’alça una escola totalment nova en un altre solar, o, fins i tot, s’executa una rehabilitació integral o una ampliació del centre, que significa deixar-lo com nou.

Aquest creixement del pla ‘Edificant’ suposa elevar la inversió a les comarques d’Alacant en més de 12 milions d’euros per tal de millorar quatre centres educatius d’Alacant, Mutxamel, Petrer i Villena. Tots aquests municipis ja participaven en ‘Edificant’ i tenen delegades altres actuacions.

Dues de les quatre noves delegacions d’obres noves a les comarques d’Alacant suposen la construcció de dos centres educatius: El CEE El Somni d’Alacant, amb una inversió de 5,8 milions d’euros, i el CEIP Virrey Poveda de Petrer, on es destinaran 5,2 milions d’euros a l’ampliació i reforma del centre.

Les altres dues noves delegacions a les comarques d’Alacant són la millora de l’eficiència energètica i reparació de la coberta de l’IES Antonio Navarro Santafé de Villena, on s’invertiran 1,7 milions d’euros, i l’ampliació del menjador i de l’aulari d’Infantil del CEIP El Salvador de Mutxamel, amb una inversió superior als 400.000 euros.

Les altres cinc intervencions que entren en ‘Edificant’ corresponen a municipis de les comarques de Castelló i suposen una inversió de vora 3,9 milions d’euros. Destaquen la construcció tres col·legis: el CEIP Maestro Canós de Castelló, que s’enderrocarà i es construirà de nou al mateix solar amb una inversió de 3,9 milions d’euros; el CEIP La Mola d’Alcalà de Xivert, on s’escometrà una reforma i ampliació per valor de 3,4 milions d’euros; i la construcció de nou en una altra parcel·la de l’aulari del CRA Palancia-Espadán a Castellnovo, on s’invertiran 1,7 milions.

 Les altres dues noves actuacions a les comarques de Castelló són la reforma del CEIP Palmerar de Benicàssim i del CEIP Verge Font de la Salut de Traiguera, on s’invertiran respectivament 116.000 i 58.000 euros.

Amb aquestes noves delegacions, s’incorporen a ‘Edificant’ els ajuntaments d’Alcalà de Xivert, Benicàssim, Castellnovo i Traiguera, mentre que Castelló suma ja quatre obres delegades, de les quals dues ja estan en marxa, amb una inversió de la Conselleria superior als 19 milions d’euros.

Balanç del pla ‘Edificant’ a setembre de 2020

El pla ‘Edificant’ d’adjudicació de fons per part d’Educació de la Generalitat per a la rehabilitació, l’ampliació o la construcció de centres públics va arrancar en 2018 amb una dotació inicial de 700 milions d’euros per al període 2018-2022. L’abril de 2019 es va ampliar fins als 1.000 milions i es va prolongar la seua vigència dos anys més.

Actualment són 1.000 milions d’euros d’inversions en set anys, des de 2018 fins a 2024. Va destinat als 1.425 centres docents públics del sistema educatiu valencià i l’objectiu és millorar la situació del 50 % d’aquests. És a dir, que arribe a més de 700 centres.

Ja s’han tancat intervencions per millorar en quasi el 41 % dels centres educatius. Estem, per tant, a poc més de 9 punts percentuals d’arribar a l’objectiu marcat per a 2024 de millorar la meitat del parc d’infraestructures educatives públiques valencianes.

Amb les noves incorporacions a ‘Edificant’, 237 municipis de tot el territori valencià tenen delegades obres per rehabilitar, ampliar o construir 583 centres educatius amb una inversió global per part de la Conselleria que ronda els 797 milions d’euros.

Una de cada quatre actuacions estan acabades

A hores d’ara ja s’han conclòs una de cada quatre actuacions delegades en els ajuntaments per a millorar o construir centres educatius. Concretament, 135 de les 583 delegacions estan acabades i més de 50 estan en marxa.

De les 583 actuacions amb què comptarà en breu el pla ‘Edificant’ en destaquen 143 per la magnitud que tenen, bé perquè es tira a terra el centre actual i se’n construeix un altre de nou al mateix solar (40 reposicions de centres), o bé perquè es construeix un centre totalment nou (27 noves construccions de centres) o es fan rehabilitacions integrals i ampliacions que suposen deixar com nous 76 centres.

Amb les noves intervencions, a les comarques d’Alacant, són 86 els ajuntaments que tenen delegades actuacions en 265 centres educatius amb una inversió total per part de la Conselleria de 333,3 milions d’euros. A les comarques de Castelló, són 41 ajuntaments que tenen obres delegades en 66 centres educatius amb una inversió de la Conselleria de 110,5 milions. A les comarques de València, són 110 els ajuntaments que tenen actuacions delegades en 252 centres educatius amb una inversió de 353,1 milions d’euros.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací