S’han concentrat en sis itineraris arqueològics “de gran interés patrimonial” i què amaguen la possibilitat de planificar escapades en un futur
Actualitat Diària
Visitar i recórrer els jaciments arqueològics més importants de la província de Castelló no mai ha estat tan fàcil com fins ara. La Diputació Provincial, a través del departament de Cultura, té a la disposició de tota la ciutadania una ferramenta interactiva que permet visualitzar aquests espais d’alt valor històric des de casa en tres dimensions. Es pot fer a través del web de ‘Castelló Arqueològic‘, que inclou informació detallada de 21 punts amb valuosos vestigis, alguns d’ells datats de fa 70.000 anys.
Segons ha informat la diputada de Cultura, Ruth Sanz, “no només es poden visitar i observar els jaciments, l’experiència és molt més àmplia, ja que també es poden consultar documents sobre les excavacions o contemplar les fotografies de les troballes que s’han efectuat en cada campanya arqueològica”. Per a Sanz, amb aquesta ferramenta “tenim a l’abast de la nostra mà un recurs didàctic molt interessant per a divulgar el nostre ric patrimoni” i ha animat la població a teletransportar-se arreu de la província “amb la història i el patrimoni com a excusa”.
Sis itineraris de gran interés patrimonial
Tots aquests indrets s’han concentrat en sis itineraris arqueològics “de gran interés patrimonial”, un valor afegit que suma a l’oportunitat de conéixer com són i què amaguen els nostres jaciments la possibilitat de planificar escapades per les nostres comarques “per a quan tota açò passe”.
Cada itinerari, ha afegit Sanz, s’engloba en una àrea arqueològica de Castelló, dividida en els sectors la Plana I i II, l’Alcalatén-Millars, el Baix Maestrat i els Ports. En el cas de l’àrea de la Plana I, es poden visitar els jaciments del Tossal de Mortórum, a Cabanes; el Tossal de la Vila, a la Serra d’en Galceran; els Estrets, a Vilafamés; l’arc romà de Cabanes; i el pas de la via augusta. Per la Plana II, estan disponibles els llocs de Vinamargo, a Castelló; el Torrelló del Boverot, a Almassora; Sant Josep, a la Vall d’Uixó; i Benicató, a Nules. A les comarques de l’Alcalatén i l’Alt Millars es poden recórrer les termes de la vila romana del pujolet de Santa, a l’Alcora; la Torre de Foios a Llucena, Los Morrones, a Cortes de Arenoso; i Los Cabañiles, a Zucaina. Al Baix Maestrat, poden visualitzar-se el Puig de la Nau, a Benicarló, Perengil i el Puig de la Misericòrdia, a Vinaròs; i Santa Llúcia, a Alcalà de Xivert. Als Ports, s’han inclòs els jaciments de la Lloma Comuna, a Castellfort; Sant Joaquim de la Menarella i la Moleta dels Frares, a Forcall; i En Balaguer, a Portell de Morella.
A banda de la visió en 3D dels jaciments anteriorment esmentats, a https://www.castellonarqueologico.es/ també es pot contemplar una reproducció de la Cova dels Cavalls de la Valltorta.