Diputació i sindicats advoquen per la transformació del teixit productiu castellonenc

580

Actualitat Diària

Diputació i sindicats han abordat per vídeo-conferència els aspectes prioritaris que deuria incorporar el futur pla de xoc de la institució provincial per a donar la millor resposta als efectes negatius de la pandèmia de la Covid-19. En una reunió caracteritzada per un ambient productiu i de consens i liderada per la vicepresidenta Patricia Puerta, tant els representants dels treballadors com els partits polítics representats al Palau de les Aules han coincidit de forma unànime en la necessitat de protegir els drets laborals i dels col·lectius socials més vulnerables i la transformació del model productiu castellonenc. Per les organitzacions sindicals han participat l’UGT, CCOO, CSIF i USO, les majoritàries, mentre que per la part política han estat presents el PSPV-PSOE, Compromís, Partit Popular i Ciutadans.

La part social ha centrat bona part de la sessió i de la reivindicació dels sindicats, que han posat especialment l’accent en la importància d’ajudar els sectors productius i les persones que pitjor ho estan passant, els autònoms, pimes i micropimes. En aquest sentit, proposen la reducció de la pressió fiscal i l’agilització del pagament a proveïdors per part de les administracions locals, unes propostes en sintonia amb les polítiques que s’estan desenvolupant des del Palau de les Aules. Com ha explicat el diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, “estem donant les màximes facilitats per a donar liquiditat als nostres ajuntaments, flexibilitzant els períodes de pagament d’impostos o injectant fons extres als municipis”.

Pel que respecta a la protecció dels drets laborals, els sindicats han incidit en la necessitat de blindar l’ocupació i d’oferir la protecció sanitària idònia a tots els treballadors perquè puguen desenvolupar les seues tasques laborals sense perill de contagi. Aquest punt ha estat valorat positivament per la representació de l’equip de govern: “El compartim totalment” com així “ho hem demostrat fent de la Diputació pionera en la implantació del teletreball a gran escala i vetllant perquè les persones que han de treballar de forma presencial ho facen amb les màximes garanties”.

Un altre punt que ha despertat interés entre els assistents ha estat la proposta de reformulació dels pressupostos de la institució per a 2020 “per a impulsar la reactivació econòmica i donar la millor resposta possible als nous reptes que se’ns plantegen”. Així doncs, des de les organitzacions sindicals s’ha demanat que els comptes de 2021 posen l’accent en la creació de llocs de treball i en les ajudes socials. Des de la Diputació, Agustí ha expressat el seu interés perquè canvie la llei de contractació, el que, al seu parer, agilitzaria considerablement l’administració i l’alleujaria de burocràcia.

LA FORMACIÓ, ESSENCIAL

En el capítol de treball, s’ha plantejat la creació de nous lligams entre la institució i els sindicats per a formar treballadors qualificats, una reivindicació a la que s’ha sumat el diputat Ignasi Garcia, qui, al mateix temps, ha destacat que “hem d’aprofitar aquesta situació per a fer canviar la forma de treballar”, fent especial menció a la potenciació del teletreball com a forma per a millorar l’organització del treball i el servei que es presta. Tots els presents han coincidit que és una assignatura pendent i que s’ha de potenciar junt amb la conciliació familiar i laboral.

Per part dels sindicats, ha participat Francisco Acacia en representació de l’UGT, Albert Fernández de CCOO, Javier Estada en nom de CSIF i Jorge García com a portaveu d’USO. Per part de la Diputació, han estat presents en la sessió, a banda de la vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta, els diputats pel PSPV-PSOE Santiago Agustí i Abel Ibáñez; Ignasi Garcia i Pau Ferrando per Compromís; Vicent Sales i Marta Barrachina com a representants del Partit Popular i Cristina Fernández i Domingo Vicent per la part de Ciutadans.

Tots ells han agraït a la Diputació l’haver obert aquest fòrum de diàleg que permet consensuar les propostes que es duran a terme a curt i mig termini per a afrontar la crisi econòmica i social associada al coronavirus, comptant amb tots els actors socials. Puerta ha tancat la sessió fent menció a la unió: “Hem de remar tots en la mateixa direcció per a reactivar aquesta província”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací