Diputació, Conselleria i Bisbat donen impuls a la recuperació del santuari de Penyagolosa

820

Actualitat Diària

 La recuperació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa per a impulsar el seu ús religiós, turístic, cultural i ambiental ha fet hui un pas important després de la reunió mantinguda entre la Diputació de Castelló, la Conselleria de Cultura i el Bisbat de Segorbe-Castelló. Una trobada que ha servit per a posar en marxa immediatament una comissió tècnica, que serà l’encarregada de realitzar una memòria valorada de les obres amb la meta final de disposar d’un projecte redactat abans que concloga aquest any 2020.

La reunió, celebrada en el Palau Provincial de la plaça de les Aules, ha comptat amb la presència dels diputats de Cultura, Ruth Sanz, i Desenvolupament Rural, Santi Pérez, així com de la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i el vicari general de la diòcesi, Javier Aparici, a més de tècnics de les tres institucions.

La trobada, celebrada en un clima de cordialitat i entesa entre les parts, ha permés establir les bases del que serà un conveni que haurà de subscriure’s a curt termini per a determinar la implicació de cadascuna de les dues administracions públiques i de la institució eclesiàstica en el projecte de recuperació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

El primer pas serà la posada en marxa d’una comissió tècnica, aquest mateix mes de febrer, que serà l’encarregada de treballar en una primera memòria valorada de les obres que es plantegen en la zona. Aquesta comissió comptarà tècnics de la Diputació de Castelló, la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, el Bisbat de Segorbe-Castelló i l’Ajuntament de Vistabella.

Una vegada es dispose de la memòria valorada, que en principi estarà llesta abans de maig, s’establiran ja les bases per a la signatura d’un conveni en el qual quedarà concretada tant la participació de cada administració com la cessió a llarg termini de la gestió, per part del la Església, dels edificis objecte de l’actuació, que passarien a les mans de la Diputació Provincial.

De manera paral·lela, es posarà en marxa una comissió de seguiment, amb una periodicitat encara per determinar, amb representants de la Diputació, les dues conselleries, l’Ajuntament de Vistabella i la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de l’UJI. Amb tot això, la meta és poder disposar abans que acabe 2020 d’un projecte ja redactat per a la recuperació del santuari, amb l’objectiu de poder desenvolupar per fases els treballs i posar de nou en valor l’enclavament a partir de 2021.

Ruth Sanz, diputada provincial de Cultura, ha assenyalat que “des de la Diputació era un repte aconseguir aquesta reunió i eixir d’ella amb treball per fer i amb objectius marcats en un calendari”. Segons la diputada, “hem sumat sinergies amb dos objectius. D’una banda, tindre a l’abril una memòria valorada del que significarà la inversió a fer i, d’altra banda, disposar d’un projecte valorat a final d’any per a poder fer les obres a partir de 2021”.

Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura, ha destacat que hui “s’ha posat en marxa ja una sinergia entre tots per a posar en valor Sant Joan de Penyagolosa i apostar per Castelló”. Per a Tamarit, “d’aquesta reunió podem eixir tots satisfets i transmetre a la població aqueixa tranquil·litat que les administracions i el Bisbat treballarem conjuntament”. En aquest sentit, subratlla la creació immediata d’una comissió tècnica i agraeix a la Diputació “el compromís adquirit per a esforçar-se a tindre prompte una memòria valorada per a saber cap a on volem anar i el cost que suposarà”.

Javier Aparici, vicari del Bisbat, ha volgut destacar “la bona sintonia entre les tres administracions” per a poder actuar sobre el santuari, que reconeix que “està deteriorat i no compleix les finalitats que sí que complia en el passat”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací