Cultura concedeix el Premi Lluís Guarner 2020 al filòsof Jesús Conill Sancho

515

Actualitat Diària

El Patronat Lluís Guarner, presidit per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha acordat concedir el seu premi anual al filòsof Jesús Conill Sancho per “la seua contribució en la construcció d’una societat en què l’ètica siga un element essencial”.

El Patronat ha considerat que en la seua trajectòria professional ha destacat la rellevància de les humanitats, molt especialment de la filosofia, per a la construcció de societats més justes.

El seu humanisme ètic té com a pedra angular un concepte renovat de persona i de la seua corresponent dignitat, valent-se del bagatge dels filòsofs clàssics (especialment des d’Aristòtil, Kant i Nietzsche, fins al present, sobretot, Apel, Habermas, Ortega i Zubiri) i treballant cada vegada més en diàleg amb les ciències socials (especialment l’economia), les ciències naturals (biologia, neurociències) i, actualment, amb les tecnociències (intel·ligència artificial, robòtica). Evidentment, el respecte a la naturalesa és part indispensable d’aquesta proposta humanista.

Jesús Conill Sancho (1952) va estudiar la carrera de Filosofia a la Universitat de València (1970-75) i va ingressar immediatament en el Departament d’Història de la Filosofia, dirigit pel catedràtic Fernando Montero, com a professor ajudant (1975). Actualment és catedràtic de Filosofia Moral de la Universitat de València.

El seu projecte d’humanisme per als segles XX i XXI s’ha anat desenvolupant a través de diferents estades d’investigació a la Universitat de Bonn, la Universitat de Frankfurt am Main, la Universitat de Notre Dame i l’Institut de Filosofia del CSIC, entre altres.

Ha participat en grups i projectes d’investigació, conferències i congressos. És autor d”El crepúsculo de la metafísica’ (1988), ‘El poder de la mentira. Nietzsche y la política de la transvaloración’ (1997), ‘Ética hermenéutica. Crítica desde la facticidad’ (2006), ‘Horizontes de economía ética. Aristóteles, Adam Smith, Amartya Sen’ (2004) i ‘Intimidad corporal y persona humana. De Nietzsche a Ortega y Zubiri’ (2019).

El premi es lliurarà en un acte acadèmic a la Biblioteca Valenciana. El Patronat Lluís Guarner concedeix cada any un premi que porta el seu nom i que està dotat amb 15.025,30 € la finalitat del qual és reconéixer la creació i producció literàries en el camp de les humanitats, i que pot recaure en autors amb especials vincles amb la Comunitat Valenciana.

L’escriptor valencià Lluís Guarner va instituir com a hereua dels seus béns, a benefici d’inventari, la Generalitat Valenciana, la qual ha de destinar el producte d’aquests béns a l’establiment d’un premi, pensió o beca de finalitat cultural que ha de portar el nom de “Lluís Guarner”.

Per a realitzar les voluntats de l’escriptor, es va crear un patronat que realitza la convocatòria del premi, a més de vetlar per les iniciatives que preserven i difonguen l’obra de Lluís Guarner Pérez.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací