La Comunitat de Regants de Vila-real divulga la seua història i posa en valor la seua activitat i patrimoni en el 150 aniversari

1197

L’ens presenta una extensa programació que inclourà jornades tècniques i culturals, formació per als 5.000 comuners i el foment de l’agricultura entre els més joves. L’alcalde ha destacat que s’està treballant en un conveni que assumisca la recollida d’aigües pluvials per part de la Séquia Major i es convertisca en un col·lector

Actualitat Diària/S.N.

Vila-real commemora aquests dies el 745é aniversari i una entitat molt unida al desenvolupament i la història de la ciutat i que administra un recurs més àntic que la Vila s’endinsa també de ple en el seu aniversari i ho fa amb una àmplia programació que fins al 4 d’octubre, dia en el qual es commemora l’efemèride, inclourà jornades tècniques i culturals per a donar suport al sector agrícola i donar a conéixer la seua activitat. Es tracta Presentació 150 aniversari CRV 3de la Comunitat de Regantsgestora de la Séquia Major i dels sistemes de reg a la ciutat que irriguen camps i parcel·les i i formada per més de 5.000 comuners. El president de l’ens, Pasqual Broch, ha presentat el seu programa i iniciatives de cara a aquest 2019 en un escenari d’excepció, la Casa de l’Assut del Termet, que fa uns anys va ser restaurada, i que presenta un estat immillorable, i també han estat presents l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el regidor d’Agricultura, Josep Pasqual Sancho, “En un any tan especial per a nosaltres, ens volíem obrir a la societat i que aquesta relació tan necessària entre la Comunitat i Vila-real es continue reafirmant i ampliant amb el pas del temps. Per tot això, de la mà de l’Ajuntament de Vila-real, hem preparat una sèrie d’actes des de hui fins a aqueix dia principal que busquen una divulgació històrica i una formació per als nostres comuners, però també la posada en valor de la nostra activitat i patrimoni, a través del coneixement, i el foment de l’agricultura entre els més joves”, explica Broch.

aniversari comunitat regants4Així, hi haurà actes institucionals, de divulgació històrica, conferències, exposicions, jornades tècniques, excursions i més activitats que s’aniran anunciant i comentant des de la Comunitat de Regants i que estaran obertes a tota la societat. El president anuncia, a més, que “estem fent un esforç per obrir-nos i hem creat uns perfils en xarxes socials, com Facebook i Twitter, per a informar els nostres comuners i a la resta de la societat de tot allò hem fet i farem. Ens volem donar a conéixer i fer un exercici de transparència cap als nostres associats i a la societat en general, ja que pensem que som patrimoni de la ciutat per tot el que representa la comunitat”, indica Broch.

A més, Pasqual Broch comenta que “la nostra idea és divulgar tota l’evolució de l’ús de les aigües i contribuir a poder voler i valorar més aquesta cultura del reg. A més, fa falta aportar valors a un sector primari i estratègic com és l’agricultura, que ara està en un moment difícil però que hem de mantenir l’esperança i la il·lusió a renovar-lo, sempre sent reivindicatius i posicionant-nos al costat de l’agricultor” i afig que “volem agrair la implicació de l’Ajuntament de Vila-real i el seu suport durant aquests anys d’història en els quals hem anat sempre de la mà, ja que l’aigua és un tema d’interés públic i no podia ser d’una altra manera”.

Per la seua banda, Sancho ha posat en valor el paper de l’entitat per a l’agricultura local, que “ara ho està passant tant mal” i també per a la formació dels més menuts, “ja que prop de 800 escolars passen per ací cada any”.

L’alcalde ha destacat que la història i transformació de la ciutat no s’entén sense la Comunitat de Regants, “un grup de persones que van decidir en un moment unir-se, administrar l’aigua del riu i crear infraestructures, i per això personifica a la ciutat, la seua evolució, reptes i com els ha afrontat i el progrés de Vila-real”.  “S’ha adaptat als nous temps i han incorporat la innovació en l’aprofitament d’un bé escàs com és l’aigua de manera eficient, la transformació del secà al regadiu i la implantació del taronger” i destaca també el seu paper mediador amb l’articulació de normes i usos que permetiren una seguretat jurídica. I per últim, “la contribució del sindicat a la cultura i la seua implicació en les activitats de caràcter cultural i social, ja que compta amb una joia com a seu que data del 1886 i que s’ha de posar en valor. Per tot això, insistisc que el Sindicat de Regs és Vila-real”.

aniversari comunitat regants2

Destaca que “com a ciutat, hem sabut eixir sempre amb força i treball de les dificultats i és el missatge que vull llançar a la ciutadania. Ara tenim millors condicions que la gent que va viure una guerra mundial o es va alçar un matí i una gelada havia acabat amb el treball i l’esforç de tants anys, per tant, no ens podem desmoralitzar perquè des de la unió som capaços de fer front a qualsevol problema i lliutar pels nostres interessos. La taronja té molt a dir encara en la nostra terra i el Sindicat de Regs té un paper crucial en aquest sentit”.

Benlloch recorda el conveni específic per a posada en valor de l’entitat i l’organització d’activitats per valor de 20.000 euros en 2018 i que es consolida en 2019 per al centenari i despesa corrent i esmenta nous usos de les infraestructures del Sindicat, com és la Séquia Major, com a punt de recollida d’aigües pluvials. “Si no fóra perquè ens ho han permés, Vila-real s’haguera inundat sencera, per tant, s’ha d’estudiar amb profunditat aquesta utilització municipal d’un recurs que no és municipal i assumir el seu cost com a col·lector o inclús un impost. És un treball que els tècnics estan realitzant i que és necessari en un futur pròxim, però s’ha d’arribar a un acord amb aquesta entitat que es materialitzaria en un altre conveni de molt més de 20.000 euros. Un col·lector de punta a punta de la ciutat és inviable perquè tindria un cost de molts milions però si arribem a un acord podria ser una solució a la recollida d’aigües de pluges”, apunta.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací