Els comptadors intel·ligents d’aigua s’amplien al Pilar després d’assolir una eficiència hídrica del 98% al Nou Crist del Calvari

1582

L’Ajuntament de Vila-real i FACSA instal·len nous comptadors de telelectura, després dels bons resultats de l’experiència pilot i que milloren el servei i abaraten la factura als veïns.

El sistema, que permet l’accés remot a dades de consum, s’estendrà a tota la ciutat en un termini de tres o quatre anys, per aquest període es reduirà si es crea l’empresa pública de gestió d’aigües

Actualitat Diària/S.N.

Fa poc més d’un any que es va presentar al barri del Nou Crist del Calvari un projecte pilot consistent en la substitució dels comptadors tradicionals per altres intel·ligents de lectura telemàtica i en temps real. Es van instal·lar un total de 633 per a fer una lectura eficient del consum d’aigua potable que van permetre guanyar en eficiència hídrica, ja que es va passar d’un 80% a un 98% i aquesta dada ha constatat l’èxit del projecte i ha portat a la consolidació d’aquest amb la primera pedra a un barri com és el Pilar, que serà l’epicentre d’una expansió en un termini d’uns tres o quatre a tots els barris de Vila-real. La Regidoria de Serveis Públics ha presentat aquest matí el projecte de mà de Facsa, concessionària del servei, davant veïns i mitjans de comunicació a la seu de l’AAVV Barri del Pilar. En els dies vinents es completarà la instal·lació dels més de 750 comptadors i com a guinda del projecte l’APP, que permetrà controlar el consum en temps reals, fixar alertes en moments de consum excessiu o en cas de superar el màxim o fins i tot detectar un ús anormal del servei.

barri pilar comptadors intel·ligents 8

La instal·lació de comptadors intel·ligents al Pilar abasta la zona compresa entre l’avinguda de Riu Ebre, el Camí Reial i els carrers de Rosselló i Polo Bernabé. Els treballs s’han dut a terme de forma progressiva durant un període de dos mesos i en total s’han instal·lat els més de 700 dispositius de telelectura.

Francisco Valverde, regidor de Serveis Públics, ha donat els detalls del programa junt amb el cap d’Explotació de Facsa a Vila-real, Rafael Ferrer, i ha destacat que aquest sistema té com a principals avantatges l’estalvi del consum, la possibilitat de conèixer les dades de consum en temps real i el valor acumulat de cada període, la millora del servei, ja que s’evitaran les revisions periòdiques del comptador, que en el cas de no fer-se poden generar perjudici al client, ja que es prendria una estimació que pot ser major al consum real, i per últim i l’abaratiment de la factura dels usuaris, a més de l’impacte positiu en el medi ambient que suposarà la gestió eficient d’un bé escàs com és l’aigua. “Tot açò no seria possible sense les noves innovacions tecnològiques, i és que no tenen cap sentit ni raó si no ajuden a fer més fàcil la vida de la gent, és l’anomenat ‘internet de les coses’ i volem que en aquest cas ens ajude a pujar l’eficiència hídrica a Vila-real al màxim possible”, indica Valverde.

Aspectes tècnics del nou servei

barri pilar comptadors intel·ligents 7Facsa es concessionària del servei d’aigües a Vila-real i la implantació dels més de 750 comptadors al Pilar no tindrà cap cost per als residents ni tampoc genera cap rendibilitat a l’empresa. “Amb la lectura remota dels comptadors, es crea un perfil de consum per a cada abonat, la qual cosa facilita detectar qualsevol desviació que pot significar fugues d’aigua i, per tant, també un major cost en la factura. A més, també evita molestar als veïns per a procedir a la lectura manual dels comptadors, al mateix temps que garanteix que no es facturarà cap volum de consum estimat; solament, el volum real consumit”, asseguren.

Pel que fa al funcionament de la instal·lació, “hem integrat un mòdul als comptadors que emet les dades a temps real als concentradors i que envia Un resum mitjançant ones de ràdio a la central, “indica Ferrer. A més durant els pròxims dies l’empresa de gestió del cicle integral de l’aigua, oferirà una sessió formativa sobre els avantatges i usabilitats del nou servei i de l’ús de l’App. “El mòbil ens pot avisar de consums en moments en els quals no hauria d’haver-los i que poden ser la prova d’una fuga o problema tècnic. També si passem d’un bloc de consum d’aigua dels tres que hi ha segons l’ús o fins i tot si en períodes de temps en els quals la casa està buida hi ha consum o al revés, que deixe d’haver durant dies en el cas d’una persona major o malalta”, detalla.

Cal destacar quelL’accés a les dades de consum en línia permetrà als abonats el coneixement real del seu consum, amb una oficina virtual disponible 24 hores al dia i set dies a la setmana per a qualsevol gestió relacionada amb el seu contracte d’aigua potable. Les dades de consum i factures estaran disponibles tant a través l’oficina virtual (eOficina) de FACSA com mitjançant la nova APP per a smartphones desenvolupada per la companyia.

L’accés a les dades de consum es millorarà encara més en un futur pròxim, gràcies a un nou servei de subscripció personalitzada de notificacions. Les alarmes seran variables i determinades per cada abonat, en funció del seu interés respecte a dades de consums en determinades dates, superació d’un màxim de consum prefixat i també de mínims.

Experiència al Nou Crist del Calvari

barri pilar comptadors intel·ligents 8.Aquest districte de la ciutat va ser elegir en el seu moment perquè estava dins de la mitja pel que fa a la quantitat d’edificis, habitatges unifamiliars, garatges i comerços. El 96% presentaven els comptadors en les bateries dels edificis o en el sol, per tant els resultats han sigut molt il·lustratius i positius i per això es va decidir continuar amb el projecte. Valverde ha destacat que s’ha passat d’un grau d’eficiència hídrica del 80% al 98%, amb l’estalvi econòmic que suposa per a la butxaca dels usuaris. “Durant els primers mesos vam detectar fugues de consum que suposaven cents d’euros en la factura”, assenyala. Això no obstant, l’experiència amb l’App no ha sigut totalment satisfactòria perquè no s’ha aconseguit la implantació desitjada i s’espera que en el Pilar els veïns puguen aprofitar al màxim les potencialitats del nou servei.

L’accés a les dades de consum es millorarà encara més en un futur pròxim, gràcies a un nou servei de subscripció personalitzada de notificacions. Les alarmes seran variables i determinades per cada abonat, en funció del seu interés respecte a dades de consums en determinades dates, superació d’un màxim de consum prefixat i també de mínims.+

Encara que la implantació al Pilar és el primer pas del projecte, la intenció és que és que els comptadors de telelectura arriben a tots els habitatges de la ciutat i

barri pilar comptadors intel·ligents 1Encara que la implantació al Pilar és el primer pas del projecte, la intenció és que es que els comptadors de telelectura arriben als 26.000 abonats de la ciutat en un termini de tres o quatre anys– “En el cas que poguérem crear l’empresa de gestió d’aigües que seria de participació mixta i amb un soci tecnològic, el període s’acurtaria fins a la meitat, però si seguim amb Facsa i fins que s’acabe el contracte de concessió i mentre el prorroguem fins a poder tindre la nostra societat mixta el procés per a tindre tot el poble connectat amb aquestes noves tecnologies tindrà aquesta durada”, conclou el regidor.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací