Compromís planteja al Consell que dicte mesures més restrictives per frenar l’avanç de la covid

384

Actualitat Diària

L’organització valencianista va reunir ahir a última hora de la vesprada el seu Consell de Coordinació Institucional de Compromís (CCIC) de manera telemàtica per tal d’analitzar la situació de la covid-19 al País Valencià. En este sentit, Compromís traslladarà al Consell i al Gobierno de España la necessitat d’adoptar mesures més dures per fer front a la pandèmia davant les “preocupants xifres” que s’han conegut els últims dies. La coalició Compromís ha informat de la necessitat de prendre mesures més restrictives des que els casos van començar a despuntar durant el mes d’octubre i, també, davant els ponts i les festes del mes de desembre. 

Els portaveus de Compromís Mónica Oltra, Àgueda Micó, Joan Ribó  i Juan Ponce han assegurat que davant esta situació “cal prendre mesures contundents i valentes per a frenar els contagis, preservar vides, evitar el col·lapse del sistema sanitari i garantir el procés de vacunació, en el sentit que hem vingut proposant des del mes d’octubre en els diferents àmbits institucionals i polítics”.

Respecte a les mesures que són competència del Govern d’Espanya Compromís en el seu CCIC ha acordat traslladar la necessitat d’un confinament parcial amb les següents característiques: manteniment de l’activitat dels servicis públics, de l’activitat educativa com a servici essencial, de l’activitat econòmica d’acord amb les mesures sanitàries i promovent el teletreball en aquelles en què siga possible, a excepció de les considerades espai relacional i que romandrien tancades, i de la pràctica esportiva saludable i segura; per altra banda, Compromís planteja la suspendre l’activitat de l’hostaleria, dels establiments turístic, hotelers i d’oci, els centres comercials i establiments comercials no essencials de més de 800 metres quadrats i limitar-ne l’activitat a espais d’igual o inferior tamany. Suspendre espectacles i activitats sense programació estable que impliquen acumulació de persones a l’entrada i a l’eixida, prohibició de les reunions de no convivents, exceptuant-ne les cures i la criança, i confinament nocturn a les 20:00 hores amb les excepcions que marca l’actual normativa. 

Conscients de la gravetat de les restriccions, Compromís demana al govern de l’estat un fons d’emergència covid per a pal·liar els efectes econòmics del tancament en els sectors esmentats. “Sense salut no hi ha economia, però no podem deixar milers de persones sense ingressos dels seus negocis, cal que el govern estatal actue per no deixar ningú enrere” afirmen els portaveus de la coalició. En este sentit Compromís proposa que estes ajudes estiguen vinculades al manteniment dels llocs de treball, els drets laborals i el manteniment del treball autònom amb una bonificació de quotes a la Seguretat Social proporcional al percentatge de suspensió de l’activitat de l’empresa per a pal·liar els efectes econòmics. 

Els portaveus de Compromís han afegit que “des de Compromís entenem que la dicotomia salut vs. economia és una dicotomia falsa perquè com estan apuntant tant la ciència com també les dades econòmiques, sense salut no n’hi ha economia”.

Respecte a les mesures que son competència directa de la Generalitat Valenciana, Compromís proposa que mentre el Gobierno de España no decrete les mesures anteriorment esmentades, la Generalitat hauria de mantindré l’activitat dels servicis públics, l’activitat educativa com a servici essencial, l’activitat econòmica d’acord amb les mesures sanitàries i promovent-ne el teletreball, l’activitat de pràctica esportiva saludable i segura i pel que fa a la Generalitat Valenciana, tota activitat que es puga desenvolupar mitjançant la modalitat de teletreball s’hauria de fer d’esta manera. Pel que fa a la limitació d’activitats, Compromís proposa les mateixes que al Gobierno de España més el manteniment de les que hi ha actualment vigents i que no són incompatibles amb les anteriors, com el tancament perimetral. 

A més, Compromís proposa la creació d’un fons d’emergència autonòmic per a pal·liar els efectes de la crisi provocada per la covid vinculat al manteniment de llocs de treball i drets laborals i també de protecció del treball autònom, accelerar el procés de vacunació de manera que s’esgote cada diumenge les dosis enviades el dilluns anterior, sempre garantint-hi l’aplicació de la segoba dosi. En relació amb este últim punt, Compromís traslladarà al Gobierno de España la proposta que envien les dosis de vacunes en funció del ritme de vacunació. Així les comunitats autònomes que tinguen stock no rebran la següent remesa fins que no hagen acabat l’administració de l’anterior. L’excedent es farà arribar a les comunitats autònomes que sí que hagen esgotat les dosis rebudes de manera que es prime la immunització davant l’acumulació.

Per a finalitzar, la coalició valencianista traslladarà la necessitat d’augmentar i accelerar la realització de proves diagnòstiques, confirmació de PCRs positives i rastreig. 

Compromís proposa que la durada d’aquestes mesures s’establisca per tres setmanes i en funció de l’evolució de la pandèmia es revisen.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací