249 persones rebutgen vacunar-se contra la Covid en la Comunitat en la primera fase

391

Actualitat Diària

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que el seu departament ha administrat fins al migdia d’aquest dilluns un total de 48.583 dosi de vacunes enfront de la COVID-19, xifra que ha qualificat de “important” i que suposa el 80% del total de dosis rebudes fins al moment en la Comunitat Valenciana, exceptuant les que han arribat aquest dilluns. Barceló també ha informat que “poc més del 2% ha rebutjat explícitament ser vacunat, un total de 1.249 persones”.

Barceló ha explicat el recorregut que realitza una vacuna fins a arribar a la persona que la rebrà, “no tant per la complexitat del procés i la seva organització, que ho és, sinó pel maneig dels temps que, com saben, ha de ser gairebé exacte”.

D’aquesta manera, respecte a la vacuna Pfizer, la que en aquests moments s’està subministrant, ha recordat que les dosis arriben entre les 9.00 hores i les 11.00 hores de cada dilluns per avió a Alacant, Castelló i València a 80 graus sota zero. Des d’allí són traslladades als tres centres d’emmagatzematge de la tres províncies. Aquestes vacunes poden conservar-se durant sis mesos a aquesta temperatura en els ultracongeladores que ha habilitat la Conselleria.

Una vegada emmagatzemades, les vacunes es distribueixen als departaments de salut en funció d’una programació preestablerta i unes quantitats prèviament calculades. El procés exigeix que les vacunes que s’envien a cada departament, en vials de 5 dosi, es descongelin durant tres hores.

El departament de Salut rep les vacunes que precisa per a complir la programació de manera immediata. Són viaris conservats en nevera entre 2 i 8 graus. La seva durada, a aquesta temperatura, és de 5 dies. Des del departament de salut es distribueixen a residències, hospitals o centres de salut on s’administraran. I és allí on, amb sèrum fisiològic, es reconstitueix el vial amb 5 dosi per a ser administrat. A partir d’aquest moment, es disposa de 6 hores per a, finalment, realitzar la vacunació.

Tot aquest procés va acompanyat del maneig de l’historial clínic de la persona a qui se li va administrar, d’un ampli dispositiu amb el material (sèrum, agulles hipodèrmiques), de la introducció de totes les dades en el sistema, de la farmacovigilància, per si hi hagués algun efecte secundari, i, en conjunt, de la mobilització d’un bon número de personal del sistema sanitari públic perquè “el procés de vacunació sigui el més ràpid i efectiu possible”, ha apuntat Barceló.

Vacunació en residències

Respecte a la vacunació en residències, lloc on es va iniciar el procés de vacunació a la fi de desembre, la titular de Sanitat ha informat que, durant els últims dies, “s’ha incrementat el nombre de residències amb brots actius, la qual cosa ens ha obligat a replantejar en diverses ocasions l’estratègia de vacunació en aquests centres”. A més, “afegim a això diverses de les residències que el temporal d’aquests dies ha aconsellat no vacunar i que s’estan vacunant ara. En aquest moment, hi ha 153 residències amb brots actius, 53 en procés de vacunació i prop de 300 completament vacunades”, ha informat Ana Barceló.

De les 48.583 dosis administrades, a la província de Castelló s’han utilitzat 6.526, en la de València 22.574 i a Alacant, 19.483.

Planificació en les pròximes setmanes

Respecte a la planificació dels pròxims dies i setmanes, la consellera ha explicat que aquesta mateixa setmana es continuarà vacunant a personal sanitari i residències, “amb una previsió d’administrar 29.000 vacunes. La setmana que ve es començarà amb la segona dosi de la vacuna en residències sense brots, es continuarà amb els sanitaris i es començarà a vacunar en centres ocupacionals”.

L’última setmana de gener es vacunarà en segona dosi a residències i personal sanitari i en primera dosi, a les residències amb brots actius. S’administraran un total de 42.500 dosi. En la primera setmana de febrer s’incorporaran al procés, entre altres sectors de risc, els grans dependents i els centres de dia de majors.

Cinc milions d’esperances

Finalment, la màxima responsable de la sanitat valenciana ha ressaltat que la xifra de dosis administrades “no és un número, és una esperança. En realitat són, no 48.583 esperances, sinó 5 milions d’esperances”.

La consellera ha assegurat que, “amb complicitat i amb responsabilitat, com així ha estat fins ara, institucions, ciutadania i ciència, junts, som més; som més forts; caminem millor i més segurs”. “No deixem de caminar. No ens detinguem, arribem junts i juntes al final”, ha conclòs Ana Barceló.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací