Cau un 43% la compravenda d’habitatge en la Comunitat Valenciana respecte al mateix període de 2019

593

La Comunitat registra el cinqué pitjor resultat després de Ceuta, Aragó, Madrid i Canàries, amb totes les comunitats en negatiu

Actualitat Diària

Donada la incidència del Coronavirus en l’economia espanyola, el Col·legi de Registradors ofereix un avanç de l’Estadística Registral Immobiliària trimestral, per a mostrar l’evolució de l’activitat immobiliària espanyola durant el confinament.

Així, durant el mes de juny d’enguany, últim afectat per l’estat d’alarma, la compravenda d’habitatges registrats en Comunitat Valenciana ha patit una caiguda del 43’2% en comparació amb el mateix mes de l’exercici anterior, aconseguint les 3.315 transaccions. Es tracta de la regió on més cauen aquest tipus d’operacions, situant-se per davant de Canàries i Ceuta, i deu punts per damunt de la caiguda mitjana nacional (-33’4%). A Espanya, passem de 40.000 operacions al juny de 2019 a les 26.240 d’enguany.

Si atenem el nombre total de compravendes (tot tipus d’immobles, no sols habitatges), la caiguda a la regió és una mica menor, un -37’9% (6.629 operacions). En aquest cas, la Comunitat registra el cinqué pitjor resultat després de Ceuta, Aragó, Madrid i Canàries, amb totes les comunitats en negatiu.

Malgrat aquests números, a Espanya comença a invertir-se la corba, en reflectir juny un descens menor que en mesos anteriors. Així per exemple, la caiguda és més moderada que la registrada al maig (passem d’un descens superior al 50% a un del 33’4%), encara que lleugerament superior a l’apuntada a l’abril. En el cas de la Comunitat Valenciana, la compravenda d’habitatges cau 20 punts menys que al maig (de 63’7% a 43’2% al juny), mentre en el total d’immobles baixa 22 punts menys (de 59% a 37’9%).

El finançament mostra un millor comportament

Les 3.598 hipoteques constituïdes en Comunitat Valenciana mitjançant la seua inscripció en el registre durant el mes de juny representen una caiguda del 27’7% en relació a juny de 2019. Un resultat notablement superior al registrat a Espanya, on la mitjana reflecteix un descens per davall del 10%. La regió valenciana és la quarta que major contracció experimenta en aquest apartat, després de Navarra, Ceuta i Aragó.

Si ens fixem tan sols en les hipoteques sobre habitatge, la diferència amb la mitjana nacional és similar. Mentre Espanya cau de mitjana un -11’2%, la Comunitat Valenciana –amb 2.284 inscripcions– ho fa a un ritme de -35’8%, registrant el major descens.

En general, l’impacte de l’estat d’alarma sobre les hipoteques està sent molt més moderat que en les compravendes. A Espanya passem de més de 40.000 hipoteques al juny de 2019 a 36.000 ara. Només en hipoteques sobre habitatges, caiem des de les 29.000 operacions a les 25.574 d’aquest passat mes de juny.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací