Castelló, única província amb saldo positiu en nombre total de compravendes d’habitatges

448

Actualitat Diària

A causa de la incidència de la pandèmia en l’economia espanyola, el Col·legi de Registradors ofereix un avanç de l’Estadística Registral Immobiliària, per a mostrar l’evolució de l’activitat immobiliària espanyola durant el mes de setembre passat.

Així, durant setembre d’enguany i en comparació amb el mateix mes de l’exercici anterior, la compravenda d’habitatges registrats en Comunitat Valenciana va descendir un 11’2%, aconseguint les 5.132 transaccions. Es tracta de la cinquena comunitat on més cauen aquest tipus d’operacions, superant en més de deu punts la caiguda mitjana nacional (-0’7%, la millor dada des de febrer). A Espanya passem de 35.941 operacions de setembre de 2019 a les 35.694 d’ara. Set comunitats presenten números negatius, per altres 11 positius.

Si comptabilitzem les compravendes de tota mena d’immobles (no sols d’habitatges), la baixada en relació al mateix mes de 2019 és sensiblement inferior (-5’6%). En aquest apartat, la regió valenciana (10.166 transaccions) presenta també la cinquena baixada més acusada, situant-se de nou a deu punts de la mitjana nacional (+5’3%). A Espanya passem de 71.509 operacions al setembre de l’any passat a les 75.326 d’ara, amb una comunitat -Navarresa- en números negatius.

Malgrat la caiguda, els números en la Comunitat Valenciana constaten una lleugera reactivació. El 11’2% de descens en la compravenda d’habitatges de setembre és menys de la meitat del comptabilitzat a l’agost, on aquestes van baixar un 25% i notablement inferior al registrat al juliol (-37’2%), juny (-43’2%) o maig (on les operacions van arribar a caure més d’un 63%). En el total d’immobles, passem també de caure més d’un 18% a només un 5’6%.

Per províncies, crida l’atenció els resultats de Castelló. És l’única província de la Comunitat Valenciana amb resultat positiu en nombre total de compravendes (+5’8%), i el seu descens en compravenda d’habitatges és el menys acusat de les tres províncies (-5’5%).

Les hipoteques augmenten

Si ja en mesos anteriors la baixada en el nombre d’hipoteques ha estat sensiblement més moderada que la de les compravendes, al setembre mostren fins i tot un comportament positiu. Les 4.266 hipoteques constituïdes en Comunitat Valenciana mitjançant la seva inscripció en el registre durant el mes de setembre representen un increment del 9’2% en relació a setembre de 2019. Un resultat que queda lluny de l’obtingut en el conjunt d’Espanya, on la mitjana reflecteix una pujada del 22%, però que constata la recuperació d’aquesta mena d’operacions, que a l’agost reflectien una caiguda superior al 24%. En aquest apartat, la regió valenciana registra la quarta menor pujada d’Espanya.

Si atenem únicament les hipoteques sobre habitatge, la diferència amb la mitjana nacional és també desfavorable per a la Comunitat Valenciana. Mentre Espanya creix de mitjana un 18’9%, la Comunitat Valenciana –amb 2.735 inscripcions– ho fa a un ritme de 7’6%, amb un resultat molt millor al del passat mes d’agost.

A Espanya passem de 29.842 hipoteques al setembre de 2019 a les 36.423 ara. Només en hipoteques sobre habitatges, pugem des de les 21.400 operacions a les 25.439 d’aquest passat mes de setembre.

Cal tenir en compte, no obstant això, que el nombre d’hipoteques inscrites al setembre de 2019 es va veure afectat a la baixa a causa dels canvis produïts amb la Llei 5/2019, de 15 de març, reguladora dels contractes de crèdit immobiliari, que va provocar alguns retards en la gestió d’hipoteques durant juliol i agost d’aquest any, repercutint en un descens d’inscripcions hipotecàries al setembre de 2019. Per això, el volum i la taxa de variació de setembre d’enguany mostren un important augment no necessàriament representatiu de la situació real del mercat. A Espanya, per exemple, han augmentat al setembre en més de 6.500 operacions, i les hipoteques sobre habitatges en més de 4.000 operacions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací