Castelló recula i compleix la sentència que l’obliga a contractar el sistema informàtic de la Sala de Seguretat

765

La decisió arriba amb quasi 4 mesos de retard, amb una Comissió d’Investigació i una tramitació de pel·lícula de terror

La Junta de Govern de Castelló ha adjudicat per fi el sistema informàtic d’una Sala de Seguretat que es troba sota la investigació d’una Comissió especial. L’adjudicació es realitza amb quasi 4 mesos de retard després de la sentència del Tribunal, que considerava que aquesta empresa era l’única que complia els requeriments, i amb una tramitació digna d’una sèrie de televisió.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

La Sala de Seguretat de l’Ajuntament de Castelló comptarà per fi amb el sistema informàtic necessari per a fer funcionar el centre d’operacions. Una Sala que es troba sotmesa a investigació per una Comissió municipal Especial en la qual res ha resultat ser el que semblava.

La Sala de Seguretat de Castelló Va eixir a concurs en 2016, amb un pressupost inicial que rondava els 900.000 euros. Es va planificar amb objectius molt ambiciosos: connectar tots els serveis municipals a un sistema únic que poguera centralitzar totes les dades, i alhora, optimitzar totes les actuacions.

Fins ací la història semblava potent. No obstant això, l’Ajuntament va contractar a una empresa externa perquè elaborara el plec de condicions i assessorara en l’adjudicació dels quatre lots del projecte.

Una empresa, que com es va veure posteriorment en la Comissió d’Investigació, no consta que haja realitzat activitat, ni que tinga empleats, ni que disposara d’experiència per a això.

Amb aquests vímets, la Mesa de Contractació va optar per adjudicar els quatre lots a una mateixa empresa, Eurocop, amb la qual ja treballava l’Ajuntament, i que curiosament té la seua seu social en la mateixa localitat madrilenya on estava radicada l’entitat que va elaborar el plec de condicions i que va assessorar l’adjudicació. Però un dels lots es va escapar al control de Eurocop, després de les reclamacions d’una altra de les empreses que optaven al concurs.

Concurs del sistema informàtic

En 2017, l’Ajuntament anunciava la necessitat d’una nova inversió a la Sala de Seguretat, que passava per la contractació del ‘cervell informàtic’, que possibilitara que la Sala, tal com havia sigut concebuda, poguera funcionar i centralitzar les dades.

El concurs públic es publicava per fi a l’octubre de 2018, amb un preu d’eixida que rondava els 700.000 euros.

Si l’oposició estava ja calentetavperquè afirmava que no se’ls havia facilitat informació sobretot el procés, aquest nou concurs encenia encara més les flames.

Una vegada més, van concursar diverses empreses, i una vegada més, s’adjudicava el projecte a Eurocop, la mateixa empresa que ja havia gestionat tres dels quatre lots de la fase anterior.

Però en aquest cas Eurocop va cometre un error notable. En el procés de licitació va introduir la seua oferta econòmica en la fase en la qual només havia de desenvolupar el seu projecte. “En el sobre B va introduir la documentació del sobre C”.

I pot semblar una ximpleria, però no ho va considerar així el Tribunal Administratiu Local (TAC), que el 30 de maig estimava parcialment el recurs interposat per l’altra empresa competidora, l’UTE Sistelcor-Vinfoval.

El tribunal, que no va dubtar en cap moment de la capacitat dels tècnics municipals, si va declarar rotundament, que s’havia incomplit el procediment. Eurocop havia pogut influir en la valoració final, en comunicar abans d’hora la valoració econòmica del seu projecte, en incloure-la en un moment i en un sobre erroni.

Comptat i debatut, el TAC anul·lava l’adjudicació del sistema informàtic a Eurocop i instava a l’Ajuntament a reprendre el procediment d’adjudicació, excloent a Eurocop del concurs. Blanco i en botella, el projecte del ‘cervell electrònic’ quedava en mans de l’altra empresa concursant, la recurrent: UTE Sistelcor-Vinfoval.

Amb aquesta resolució, la Junta de Govern que havia adjudicat el projecte a Eurocop va fer un pas arrere i va anul·lar l’adjudicació realitzada abans.

Però encara que semble mentida, les coses no es van quedar ací. Ni l’Ajuntament va adjudicar el projecte a la UTE, ni Eurocop va donar el seu braç a torçar. La història, digna d’una sèrie de televisió, es va desenvolupar entre juliol de 2019 i el 31 d’octubre.

Mentre l’Ajuntament sol·licitava informació complementària a la UTE, Eurocop va començar a remetre escrits per a denunciar a la seua competència.

Estratègies de pel·lícula policíaca

El plantejament passava perquè, si les dues empreses hagueren incomplit el procediment reglat la introduir valoració de les seues ofertes abans d’hora, el la entitat municipal no tindria un altre remei que anul·lar tot el procediment i tornar a convocar el mateix concurs des del principi. Eurocop tenia una oportunitat.

Però com dur-ho a terme? Com demostrar-ho?

Entre els escrits que van passar a l’Ajuntament i van sol·licitar els informes tècnics del personal municipal, es trobava la denúncia que també l’UTE havia introduït informació sensible en aqueix ‘sobre B’, abans d’hora.

I perquè aquesta formulació tinguera sentit, només quedava apel·lar al fet que es revisaren els sobres i les documentacions aportades per totes dues empreses en el procediment de la presentació d’ofertes.

I les ofertes van tornar a revisar-se, i segons els arguments del personal municipal, les propostes no s’havien valorat convenientment i sí, L’UTE de Infoval, també havia incomplit el procediment perquè en la seua relació dels materials que pensava utilitzar incloïa tecnologies o elements que podrien ser valorats com a millores.

Informes per ací, més informes per allà, el dictamen tècnic aconsellava a l’equip de Govern que fera ús de la fórmula del ‘desestimiento’, per la qual s’hi havia creu i ratlla i s’iniciaria de nou el concurs públic.

Amb data de 31 d’octubre la Junta de Govern acordava l’anul·lació del procediment sobre la base dels informes tècnics.

El TAC torna a dictar sentència

La cosa, no es va quedar ací. L’UTE Sistelcor-Vinfoval va tornar a reclamar al Tribunal Administrativode Contractació.

La sentència es dictava el 30 de gener de 2020 i no té desaprofitament.

La conclusió per part del Tribunal, és que si bé les propostes de les dues empreses degueren revisar-se amb major detall durant el procediment, l’Ajuntament no pot realitzar ‘desentimiento’ (anul·lació) d’un contracte públic, llevat que s’haguera produït una fallada inesmenable, però objectiu durant el procés.

I el TAC assenyalava també, que no era comparable el fet que Eurocop haguera avançat abans d’hora la seua oferta econòmica, al fet que poguera entendre’s que el material presentat per la UTE com un avantatge objectiu del mateix calat.

En resum. El Tribunal donava la raó a la UTE Sistelcor-Vinfoval, anul·lava l’acord de desestimament de la licitació per part de l’Ajuntament de Castelló; deixava fora de tot procediment a Eurocop i plantejava l’obligació de mantindre la contractació del sistema informàtic amb l’UTE.

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Castelló ha acordat en la seua reunió de hui, quasi 4 mesos després, atacar la sentència i ha adjudicat a UTE Sistelcor-Vinfoval el ‘Subministrament d’una plataforma informàtica integral multi-agència destinada als Serveis de Seguretat i Emergència de l’Ajuntament de Castelló per un import de 578.000 euros.

La història de la Sala de Seguretat no s’acaba ací, ja que la Comissió d’Investigació haurà de tornar a convocar-se i continuar amb la seua gestió una vegada passe l’estat d’alarma.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací