Cajamar impulsa la iniciativa Sistemes Alimentaris Sostenibles

264

Una nova plataforma que visibilitze els reptes i oportunitats del sector a Espanya

Actualitat Diària

La banca cooperativa Cajamar promou i lidera al costat de Forética la posada en marxa d’una nova plataforma sectorial per a contribuir a la transformació sostenible dels sistemes alimentaris, que visibilitze els reptes i oportunitats del sector a Espanya i servisca d’inspiració i impuls per a generar solucions que acceleren aquesta transició. 

La nova iniciativa, Sistemes Alimentaris Sostenibles, que compta així mateix amb el lideratge de Grup Calb, Grup Lactalis, HEINEKEN i Nestlé, al costat d’altres catorze empreses i organitzacions, centrarà la seua primera edició a identificar els punts clau per a aconseguir la transformació sostenible del sistema alimentari, partint del balanç i valoració del context actual al nostre país, i posant en valor l’acció empresarial com a catalitzadora d’aquesta transició

Una de les vies de transformació que proposa el full de ruta ‘Visió 2050’,  llançada pel World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) a nivell global se centra precisament en l’alimentació i aspira a aconseguir un sistema alimentari regeneratiu i equitatiu que produïsca aliments saludables, segurs i nutritius per a 2050 comptant amb la implicació empresarial. En aquest àmbit, la plataforma sectorial abordarà els assumptes clau presents en aquest full de ruta i alineats amb l’Estratègia de Sostenibilitat Alimentària de la Unió Europea ‘De la Granja a la Mesa’, una de les iniciatives emmarcades en el marc del Pacte Verd Europeu. Aquests temes clau es resumeixen en cinc àrees: aliments i productes nutritius i sostenibles, naturalesa i canvi climàtic, models de producció sostenible, cadena de valor i bona governança i col·laboració. 

El sistema alimentari té una gran importància socioeconòmica i, alhora, un gran impacte -des de la producció fins al consum i el desaprofitament- sobre el medi ambient, la salut i la seguretat alimentària. Segons el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), en el món es malgasten 931 milions de tones d’aliments cada any (el 17% del total d’aliments disponibles per als consumidors), amb les grans conseqüències ambientals i socials d’aquesta pèrdua. 

Roberto García Torrente, director de Desenvolupament Sostenible de Grup Cajamar insisteix en la necessitat de focalitzar l’acció empresarial en aquest àmbit: “Alimentar a mitjà termini a 9.000 milions de persones en el món és un important repte. I el sector agroalimentari espanyol, que exerceix una labor rellevant en el desenvolupament econòmic i social, deu també ser present i tindre veu en les converses globals sobre les transformacions necessàries que garantisquen la seua sostenibilitat, amb la col·laboració de tots els agents de la cadena de valor”. 

Per part seua, Teresa Knoerr, manager de la iniciativa Sistemes Alimentaris Sostenibles de Forética, destaca: “Si bé hi ha aspectes que requereixen ser abordats profundament per a escometre els canvis necessaris, que observarem i impulsarem des de la iniciativa, també volem visibilitzar iniciatives de referència en el sector a Espanya per a inspirar i motivar que aqueixes bones pràctiques passen a ser l’estàndard de la indústria”. 

Aquest primer any, la iniciativa està impulsada per Cajamar i compta amb el lideratge de Grup Calb, Grup Lactalis, HEINEKEN i Nestlé que, juntament amb empreses i organitzacions pertanyents a la cadena de valor dels sistemes alimentaris, tindran l’oportunitat de treballar en els assumptes clau, els reptes i oportunitats per a aconseguir la transformació sostenible del sector. Al costat de les ja esmentades participen així mateix en la iniciativa empreses i organitzacions com Alltech, Bayer, Coca-Cola Europacific Partners, Dia, Ebre, Fairtrade Ibèrica, Gullón, Iberostar, IBM, Suntory, Smurfit Kappa, Tetra Pak i World Vision International. 

La primera reunió anual d’aquesta plataforma ha comptat amb la participació de Clarice Mporamazina, Manager de Food and Agriculture del World Business Council for Sustainable Development, que ha abordat les principals tendències a nivell global en aquest àmbit amb focus en el full de ruta ‘Visió 2050’, complementades amb la perspectiva de Roberto García Torrente, director de Desenvolupament Sostenible de Grup Cajamar.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací