Avancen a gran velocitat els treballs d’avaluació de danys després de la gelada d’abril

471

Actualitat Diària

Les tasques d’avaluació de danys després de les gelades registrades el primer cap de setmana d’abril a causa de la borrasca Ciril avancen a gran velocitat. Les visites de reconeixement a les zones afectades es van iniciar immediatament, i, una vegada els assegurats van enviar els primers comunicats de sinistre, van començar les tasques de taxació. La pràctica inclou una primera visita a les parcel·les afectades per a realitzar una valoració inicial de l’abast i circumstàncies dels danys. El nombre de tècnics que presten els seus serveis a Agroseguro en les àrees sinistrades s’ha incrementat de manera constant, fins a superar aquesta setmana els 200 professionals.

El front àrtic registrat entre l’1 i 3 d’abril és, fins ara, el pitjor fenomen meteorològic de caràcter puntual sofert pel camp espanyol al llarg dels 42 anys d’història de l’assegurança agrària. La primera estimació d’indemnitzacions –realitzada sobre la base de les informacions preliminars– es va situar en 150 milions d’euros, encara que la xifra serà ajustada segons avancin els treballs de peritatge. Precisament, la qualitat del servei prestat en la valoració dels sinistres és una de les qüestions que millor han valorat els assegurats en l’Índex de Qualitat Percebuda 2021, presentat recentment per Agroseguro. En concret, li atorguen un 7,23 de nota mitjana i és, al costat de la rapidesa en el pagament d’indemnitzacions (un 8,23), un dels aspectes que demostren la confiança del sector en el sistema espanyol d’assegurances agràries

Sinistres rebuts

Des del passat 1 d’abril, Agroseguro ha rebut sinistres per gelada procedents de més de 80.000 parcel·les i gairebé 85.000 hectàrees. S’han rebut parts d’agricultors de pràcticament tota Espanya (47 províncies), encara que els danys massius es concentren a la vall de l’Ebre (Lleida, Osca i Saragossa), Castella-la Manxa (principalment Albacete, encara que també són elevats a Ciudad Real, Conca i Toledo) i la província de València.

Es confirma que els sinistres més importants s’han produït en cultius que es trobaven en fases de creixement i desenvolupament molt sensibles. En el cas dels fruiters, la major part dels danys corresponen a parcel·les de préssec, encara que s’estenen també a produccions de pera, poma, albercoc o pruna. La garantia i protecció de les produccions fruiteres és àmplia, ja que la implantació de l’assegurança se situa en un 80%.

L’ametller té també danys elevats en nombroses zones, encara que Albacete i en general Castella-la Manxa registren la major part dels sinistres. En aquest cas, la implantació de l’assegurança se situa per sobre del 30%, encara que l’assegurament ha crescut de manera exponencial i constant en els últims cinc anys (un increment de la producció assegurada del 223% des de 2017).

Fruiters i ametller suposen el 80% de la superfície sinistrada per les gelades. La resta de parts rebuts fins al moment correspon a produccions de caqui, cirera, pèsol, remolatxa, colza o varietats primerenques de raïm de vi, entre altres.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací