Almassora programa per a l’estiu una nova excavació a la zona del Torrelló, la més ambiciosa fins al moment

1065

S’estendrà durant 40 dies i comptarà amb pressupost límit de 40.000 euros

Actualitat Diària

El departament de Patrimoni de l’Ajuntament d’Almassora ultima els detalls per a l’excavació més ambiciosa de la història del jaciment del Torrelló del Boverot, una intervenció que s’estendrà durant 40 dies amb un pressupost límit de 40.000 euros. L’arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, ha confirmat que es tracta de l’actuació més llarga en el temps amb indicis que els operaris trobaran noves restes.

Tal com explica aquesta part, en uns dies remetran la documentació necessària a la Conselleria de Patrimoni per a sol·licitar el vistiplau del gabinet autonòmic i contractar a l’empresa que executarà la intervenció durant l’estiu. En aquests 40 dies de treball, arqueòlegs i restauradors consolidaran 25 metres de muralla i investigaran sobre les restes de dos murs xicotets paral·lels a la muralla principal.

És ací on els experts esperen trobar restes que indicaran cap a on s’estén el jaciment. Els operaris retiraran 10 metres de clos actual i ampliaran l’excavació cap al barranc del riu Millars per a obrir una nova línia d’investigació. Tot això suposarà la mobilització de maquinària per a moure pedres d’entre 300 i 500 quilos i aprofundir en la muralla trobada l’estiu passat.

En aquest cas, la intervenció consolidarà el tram més romà de les restes descobertes en 2019 per a protegir les troballes de les inclemències meteorològiques i el pas del temps. També el Museu del Torrelló documentarà aquelles peces que passen al catàleg per a mostrar-les als visitants.

La investigació seguirà el seu curs a l’estiu mentre el departament municipal de Patrimoni adquireix i instal·la una caseta valorada en 18.000 euros que servirà com a centre de recepció de visitants. No en va, el gabinet té previst fomentar les rutes fins al Torrelló per a difondre la història de la localitat i aprofitar aquest patrimoni per a incrementar l’arribada de turistes a Almassora.

“Fins fa poc era impensable focalitzar en el jaciment una línia de turisme, però les noves investigacions i l’obertura d’un calendari fix de visites ens permetran posar en valor l’origen d’Almassora”, segons la regidora de Patrimoni, Carmina Martinavarro. L’edil ha avançat que en breu obriran el cicle d’excursions al Torrelló amb guies professionals.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací